Greenpeace: Αγωγή κατά της Κομισιόν για το «πράσινο» σήμα σε αέριο και πυρηνική ενέργεια
Η Greenpeace ανακοίνωσε πως θα στραφεί νομικά εναντίον της Κομισιόν για την απόφαση να τοποθετήσει στους πράσινους κανόνες του λεγόμενου Taxonomy, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.
Στα δικαστήρια θα «σύρει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οργάνωση Greenpeace με αφορμή την απόφαση της να τοποθετήσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στη λίστα των επενδύσεων που χρίζει ως «πράσινες». Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η γνωστή οργάνωση.
Η απόφαση είχε θεωρηθεί εξαρχής αμφιλεγόμενη και είναι σαφές πως είχε γίνει και με πολιτικά κριτήρια δεδομένων των επιμέρους συμφερόντων και των ενεργειακών ισορροπιών στην Ευρώπη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, ήταν κατηγορηματική στην απαίτηση της να βαφτιστεί «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια, δεδομένου πως οι ανάγκες της καλύπτονται σε πολύ υψηλό ποσοστό από πυρηνικές μονάδες.
Η Greenpeace είχε απαιτήσει επίσημη αναθεώρηση της απόφασης της Κομισιόν, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατηγορώντας την ΕΕ πως παραβίασε τις ίδιες τις κλιματικές διατάξεις που έχει θέσει. Καθώς οι Βρυξέλλες απέρριψαν κάθε πιθανότητα να αλλάξουν θέση, η οργάνωση αποφάσισε να στραφεί στα δικαστήρια.
Όπως εξήγησε η σχετική αγωγή θα κατατεθεί στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ μέχρι τον Απρίλιο. Βασικό επιχείρημα θα είναι το γεγονός πως οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είναι σε επίπεδα που δεν θα επιτρέψουν στην ΕΕ να «πιάσει» τους επίσημους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει.
«Θα πολεμήσουμε το ψεύτικο αυτό πράσινο σήμα στα δικαστήρια» ξεκαθάρισε η οργάνωση. Πιθανότατα, μάλιστα, δεν θα είναι μόνη της.
Τουλάχιστον άλλες τέσσερις γνωστές περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, η WWF, η Friends of the Earth Germany, η Transport & Environment και η ClientEarth, έχουν επίσης ζητήσει επίσημα από την Κομισιόν να διαγράψουν το πράσινο σήμα τουλάχιστον για το φυσικό αέριο. Και έχουν δηλώσει επίσης ότι μελετούν την απάντηση τους στην άκαμπτη στάση των Βρυξελλών.
Οι νέοι κανόνες του λεγόμενου «taxonomy» που υποτίθεται πως θέτουν κάποια βασικά στάνταρ για τις βιώσιμες επενδύσεις, δεν βάζουν μπλόκο σε επενδύσεις που δεν εντάσσονται στην πράσινη λίστα. Όμως, περιορίζει αυστηρά το ποιες μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες, κάτι που πρακτικά και επικοινωνιακά μπορεί να προσελκύσει νέα κονδύλια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News