Κύπρος: Ένοχος ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου για άσεμνη επίθεση σε ανήλικη μετά από.. 41 χρόνια

«Στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση» είπε για τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο η δικαστής

Κύπρο

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση που πήρε επαρχιακό δικαστήριο της Λάρνακας στην Κύπρο, το οποίο έκρινε ένοχο έπειτα από εξέταση Ανώτατο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι δικαστικές αρχές έκριναν ένοχο τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα το 1981, όταν η εν λόγω 58χρονη σήμερα, ήταν τότε 16 ετών.

Όπως κατέθεσε η συγκεκριμένη πριν από λίγους μήνες, είχε επισκεφθεί πέντε φορές στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Κιτίου, προκειμένου να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της. Κατά τα λεγόμενά της, την τελευταία φορά, ο ιερέας την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα.

Το δικαστήριο, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Μανιάνα Καλογεράκη, έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την γυναίκα, την μητέρα της, την αδελφή της και τον γιατρό της.

Όσον αφορά την γυναίκα, όπως αναφέρθηκε, ακλόνητη είναι η πεποίθηση του δικαστηρίου πως είχε έντονη βιωματική εμπειρία που την στιγμάτισε γι’ αυτο και έκανε απόλυτα αποδεκτή της θέση της.

«Στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση» είπε για τον κληρικό η δικαστής

Αναφερόμενη στη στάση του Μητροπολίτη ενώπιον του Δικαστηρίου, η δικαστής την χαρακτήρισε τη ως απογοητευτική αφού ήταν υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγή στη συμπεριφορά του. Για τον κατηγορούμενο, o οποίος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, η δικαστής ανέφερε πως στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση. Στο θέμα που είχε εγείρει η υπεράσπιση πως επηρεάστηκε το δικαίωμα του Μητροπολίτη τέως Κιτίου να τύχει δίκαιης δίκης διότι ουσιαστικοί μάρτυρες για την υπεράσπιση του έχουν πλέον αποβιώσει, το δικαστήριο την έκρινε ως αβάσιμη γι’ αυτο και την απέρριψε.

Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ με πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.

Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 26 Μαΐου για αγόρευση για μετριασμό της ποινής, ενώ θα οριστεί και το ακριβές ύψος αυτής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα για το θέμα να συνεδριάσει και η Ιερά Σύνοδος Κύπρου.