Σαρηγιάννης: Κορύφωση κρουσμάτων των Αύγουστο

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης πέρα από την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, μίλησε και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

κρουσμάτων

Στην πορεία της πανδημίας, στην κορύφωση των κρουσμάτων αλλά και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή  Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως εξήγησε, λόγω παραθεριστικής περιόδου θα υπάρξει νέα κινητικότητα. «Το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα» τόνισε.

Τείχος ανοσίας

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων. «Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15 Αυγούστου, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Οι εμβολιασμένοι που νοσούν και τα παιδιά

Στην εκπομπή συμμετείχε και ο πνευμονολόγος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους εμβολιασμένους που νοσούν. «Σε πολλές από τις εμβολιαστικές πράξεις και προγράμματα, όπως και της γρίπης, υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσεις. Όμως στους εμβολιασμένους η νόσος διαδράμει ήπια. Και σε αυτούς που θα χρειαστούν νοσηλεία, έχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια σοβαρή νοσηλεία».

Σχολιάζοντας την περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει νοσήσει δύο φορές από covid ενώ είναι εμβολιασμένος, έκανε λόγο για μια περίπτωση που δεν είναι συχνή. «Βρισκόμαστε σε διαδικασία ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης. Το ποσοστό των ανθρώπων που νόσησαν δύο φορές είναι πολύ σπάνιο».

Μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Λουκίδης έκανε λόγο για δύσκολη εξίσωση, καθώς όπως είπε «οι μελέτες είναι μικρές και περιορισμένες». Προέκρινε έτσι ότι «πρέπει να προηγηθούν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και σαφέστατα πρέπει να είναι μια εξίσωση στην οποία πρέπει να υπάρχει η συναίνεση της οικογένειας».

Αναφερόμενος ο καθηγητής στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών σημείωσε: «Δεν επιτρέπεται οι εκπαιδευτικοί να είμαστε στο 60-70% στους εμβολιασμούς και να ζητάμε στους άλλους να εμβολιαστούν. Εμείς πρέπει να είμαστε πρώτοι και μετά οι υπόλοιποι».