Κορονοϊός: Στα νησιά ένα στα τέσσερα κρούσματα

Στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας εντοπίζονται σήμερα 650 νέες λοιμώξεις, οι 319 από τις οποίες αφορούν την Κρήτη και οι 331 τα υπόλοιπα νησιά. Συνολικά στη Μεγαλόνησο η διασπορά του κορονοϊού δείχνει να παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση

Κορονοϊός

Με την αγωνία στα ύψη κλείνει αύριο ο Ιούλιος, αφού η απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημίας καθιστά απαγορευτικό το αίσθημα της ανεμελιάς και του εφησυχασμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Οι προβλέψεις των ειδικών ήδη κάνουν λόγο για συνέχιση της ήπιας αλλά σαφούς αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στον Αύγουστο, με τους θύλακες της επιδημίας να θεωρούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Κι αυτό γιατί είτε οι νυχτερινές συναθροίσεις, είτε οι μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές και η ενδοοικογενειακή μετάδοση κατά την επιστροφή στη βάση δημιουργούν το πιο πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν δυστυχώς καθημερινά τα στοιχεία από την επιδημιολογική επιτήρηση που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την οποία σήμερα αναδείχθηκαν 2.845 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, προκύπτει από νέο ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων, που το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 118.933 (15.285 μοριακοί και 103.648 rapid τεστ). Νέα αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και σε αυτό των νέων εισαγωγών που έφτασαν τους 165 και 207 αντίστοιχα, ενώ στις 12 ανήλθαν οι απώλειες συμπολιτών μας από την COVID-19.

Σε Κρήτη και νησιά το 1/4 των συνολικών κρουσμάτων

Στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας εντοπίζονται σήμερα 650 νέες λοιμώξεις, οι 319 από τις οποίες αφορούν την Κρήτη και οι 331 τα υπόλοιπα νησιά. Συνολικά στη Μεγαλόνησο η διασπορά του κορονοϊού δείχνει να παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση μεμονωμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), όμως, οι διακυμάνσεις είναι ανησυχητικές. Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 131 νέα κρούσματα, στο Ρέθυμνο 57 και στο Λασίθι 19, δηλαδή επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών. Στα Χανιά, ωστόσο, η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική, όπως δείχνουν αφενός οι 112 διαγνώσεις και αφετέρου η αύξηση κατά 102% στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημαντική είναι η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και στις άλλες τουριστικές περιοχές, όπως φαίνεται από τις 24 (από συνολικά 26) νησιωτικές ΠΕ της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας γίνεται η Ρόδος λόγω των 104 νέων διαγνώσεων, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχει θέσει ήδη το νησί των Δωδεκανήσων στο στόχαστρό της λόγω της έντονης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου με ανοδική τάση που καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει πλέον όλοι σχεδόν οι καλοκαιρινοί προορισμοί, με τις επόμενες κινήσεις των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται σε Μύκονο και Ίο, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Η ανεξέλεγκτη μετάδοση που παρατηρείται στα νησιά αυτά αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό, αριθμός που για τη Μύκονο την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται στα 288.9, ενώ για την Ίο έχει φτάσει στα 317.6 κρούσματα.

Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται πέντε ακόμα νησιά, με 25 νέες λοιμώξεις να εντοπίζονται σήμερα στη Σαντορίνη, 19 στη Ζάκυνθο και στην Πάρο, 9 στη Λευκάδα και 3 στην Τήνο, ενώ σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ειδικοί και για την Κέρκυρα (26), τη Λέσβο (16), την Κω (15) και τη Χίο (14).

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη – Σταθερή εστία η Αττική

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης βρίσκεται από χθες η ΠΕ Θεσσαλονίκης, λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων (αλλά και νοσηλειών) που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό της έξαρσης που σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου τα καταγεγραμμένα από τον ΕΟΔΥ κρούσματα ήταν μόλις 31, ενώ σήμερα έφτασαν τα 319. Με απλά λόγια, η ποσοστιαία αύξηση που καταγράφεται μεταξύ των δύο μεμονωμένων ημερών -της τελευταίας του Ιουνίου και της προτελευταίας του Ιουλίου- ανέρχεται στο σοκαριστικό 1,029%!

Παρόλα αυτά, οδηγός της επιδημίας εξακολουθεί να θεωρείται η Αττική, αφού το σύνολο της Περιφέρειας συγκεντρώνει εδώ και περίπου 15 μήνες τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Μπορεί η καλοκαιρινή «έξοδος» των Αθηναίων να αποτυπώνεται στον -περιορισμένο αναλογικά- αριθμό νέων διαγνώσεων, σε κάθε περίπτωση, όμως, η διασπορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αφού «αγγίζει» σταθερά τα 1.000 κρούσματα. Το τελευταίο 24ωρο, συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν συνολικά 948 νέες μολύνσεις, με το κέντρο της Αθήνας να κόβει τα ηνία με 204 και τις δυτικές περιοχές της Περιφέρειας να συγκεντρώνουν 200. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται τα υπόλοιπα προάστια του λεκανοπεδίου, καθώς στα βόρεια καταγράφηκαν 150 λοιμώξεις, στον Πειραιά 136, στα νότια 120 και στα ανατολικά 118. Τέλος, 19 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση της μετάδοσης.