Διεθνής κατακραυγή για τη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου του Ισημερινού Βιγιαβισένσιο – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες

O Βιγιαβισένσιο, υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, δολοφονήθηκε από ενόπλους.

δολοφονία

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η διεθνής κοινότητα για τη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, με πολλές χώρες να ζητούν να διεξαχθεί διαφανής έρευνα και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Καθώς αποχωρούσε χθες Τετάρτη το βράδυ στην πρωτεύουσα Κίτο από προεκλογική συγκέντρωση στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής,ο Βιγιαβισένσιο, υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, δολοφονήθηκε από ενόπλους .

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, άλλοτε συνδικαλιστής, κατόπιν δημοσιογράφος προτού γίνει κεντρώος πολιτικός κι εκλεγεί στο κοινοβούλιο, 59 ετών, συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος της χώρας Γκιγέρμο Λάσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες μετά τη δολοφονία, αλλά η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20ή Αυγούστου.

«Προτρέπουμε όλους τους υποψηφίους (προέδρους) να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας τους και καλούμε τις αρχές να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη για να εγγυηθούν τη (σωματική) ακεραιότητα των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία. Η ασφάλεια των υποψηφίων είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο δημοκρατικό σύστημα», υπογράμμισε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών

Χώρες της κεντρικής και Λατινικής Αμερικής εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την οδύνη της και διατρανώνοντας την καταδίκη τους.

«Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας με τον λαό του Ισημερινού και εμπιστευόμαστε τη δύναμη των θεσμών της αδελφής Δημοκρατίας του Ισημερινού για τη διαλεύκανση των γεγονότων και την τιμωρία των υπευθύνων», ανέφερε η κυβέρνηση της Κολομβίας.

«Καταδικάζουμε κάθε βίαιη πράξη που παραβιάζει τη βούληση του λαού του Ισημερινού και ελπίζουμε ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί στη δημοκρατική εκλογική διαδικασία της αδελφής μας χώρας», τόνισε το μεξικανικό ΥΠΕΞ.

«Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι υπεύθυνοι για αυτήν την αξιοθρήνητη πράξη θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση της Βραζιλίας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του υποψηφίου για την προεδρία και στην κυβέρνηση και τον λαό του Ισημερινού», ανέφερε η Μπραζίλια.

Η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Ονδούρα, η Χιλή καταδίκασαν επίσης τη δολοφονία με ανακοινώσεις.

«Είναι σοκαριστικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξή του στο CNN. «(…) Είμαι σίγουρος ότι όλος ο Ισημερινός θρηνεί αυτή τη στιγμή». Ο Αμερικανός αξιωματούχος επαίνεσε την απόφαση του προέδρου Λάσο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τη δολοφονία.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πλήρης και διαφανής έρευνα και ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν δεόντως», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο» τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, καταγγέλλοντας «ένα φρικτό έγκλημα» και «μια επίθεση στη δημοκρατία».

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη δημοκρατία του Ισημερινού και να συμβάλει στις προσπάθειες για τη διασφάλιση ειρηνικών δημοκρατικών εκλογών», καθώς μια εκλογική αποστολή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Ισημερινό, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι δράστες και οι διοργανωτές αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» της ΕΕ και υπενθυμίζοντας τη συνεργασία που παρέχουν οι Ευρωπαίοι στον Ισημερινό στον αγώνα του κατά της βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Κίνα, η Ισπανία.