Επιστολή Πελετίδη σε Λιβάνιο: Ζητά έκτακτη επιχορήγηση για τους συμβασιούχους – «Ο Δήμος Πατρέων καταρρέει οικονομικά»

Τι αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Επιστολή

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο επιστολή, με την οποία καταθέτει αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου Πατρέων, λόγω δαπανών μισθοδοσίας των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που παραμένουν στο Δήμο Πατρέων με δικαστικές αποφάσεις.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σας απευθυνόμαστε, ακόμα μια φορά, για το θέμα της πολύ σοβαρής οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου Πατρέων, λόγω των δικαστικών αποφάσεων, βάσει των οποίων συμβασιούχοι εργαζόμενοι των οκτάμηνων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, παραμένουν στις θέσεις τους μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Τα προβλήματα δημιουργούνται, επειδή τα δικαστήρια μετακυλίουν το ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος για τους εν λόγω εργαζόμενους στο Δήμο Πατρέων, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αυτό ήταν υποχρέωση του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας που τους προσέλαβε.

Για το εν λόγω θέμα, είχε πραγματοποιηθεί στις 27/7/2023 συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύση Πλέσσα, μαζί σας. Στη συνάντηση αυτή, σας τέθηκε η ανάγκη έκτακτης επιχορήγησης του Δήμου για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας των πρώην ωφελούμενων του ΟΑΕΔ. Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, η συνολική μας δαπάνη για τις προσωρινές διαταγές ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, με ανατροπή του προϋπολογισμού του Δήμου.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, αρνηθήκατε εκ μέρους του Υπουργείου να ικανοποιήσετε το αίτημα έκτακτης επιχορήγησης, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να δώσει τέτοιου είδους επιχορήγηση, καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο γι’ αυτό το θέμα. Παράλληλα, εκφράσατε τη διαφωνία σας με τη συνέχιση των προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας» από τους Δήμους, μέσω δικαστικών αποφάσεων, πράγμα που οδηγεί σε οικονομική αδυναμία οικονομικής ανταπόκρισής τους, καθώς τα εν λόγω προγράμματα αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, δεν εμπλέκονται οι Δήμοι και δεν υπογράφεται καμία σύμβαση ανάμεσα σε Δήμους και ωφελούμενους.

Παρόλα αυτά, σήμερα, συνεχίζουν να απασχολούνται στο Δήμο Πατρέων 566 άτομα από προσωρινές διαταγές του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου, που είχαν προσφύγει εκεί μετά από άρνηση χορήγησης προσωρινών διαταγών άλλων Πρωτοδικείων ανά την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι αυτά τα 566 άτομα είναι από προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας και συγκεκριμένα των ετών 2017, 2019, 2020.

Πέραν αυτών, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου συζητούνται ξανά στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου δικόγραφα για έκδοση Προσωρινής Διαταγής, για άλλα 388 άτομα, για τα οποία πρόσφατα, στις 20/9, υπήρξε ήδη απορριπτική έκβαση του προηγούμενου αιτήματός τους για έκδοση προσωρινής διαταγής, απ’ το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου στο Ρέθυμνο.

Ο Δήμος Πατρέων καταρρέει οικονομικά, διότι στην περίπτωση που από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου δοθούν προσωρινές διαταγές για απασχόληση στο Δήμο Πατρέων και αυτών των 388 ατόμων, ο Δήμος θα χρειάζεται περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα, για να καλύπτει τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η μέχρι σήμερα κάλυψη των αναγκών μισθοδοσίας έχει γίνει με ακύρωση πραγματοποίησης προϋπολογισθέντων τεχνικών έργων. Πλέον έχει εξαντληθεί ακόμα και αυτή η δυνατότητα.

Κύριε Υπουργέ,

Για τους λόγους αυτούς και παρά την άρνησή σας κατά την συνάντηση που είχαμε στις 27/7 για χρηματοδότηση των δικαστικών αυτών αποφάσεων, επανερχόμαστε με το ίδιο αίτημα χρηματοδότησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε εκ νέου συνάντηση μαζί σας, για να σας εκθέσουμε αναλυτικά την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Πατρέων».