Αλέξανδρος Κατσαούνης στην «Π»: «Βραχίονας ανάπτυξης για το Πανεπιστήμιο»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών αποκαλύπτει το πλάνο για το παρόν και το μέλλον
Αναπτυξιακός βραχίονας του Πανεπιστημίου Πατρών και πολύτιμος αρωγός στις λειτουργικές του ανάγκες. Αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών, συντελώντας στην έλευση εσόδων και κυρίως στην εξωστρέφεια και στην περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού ιδρύματος της περιοχής μας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την αξιοποίηση του ελαιώνα του Πανεπιστημίου, με τα 6.000 ελαιόδεντρα του ιδρύματος Ρίο και Κουκούλι.
Για την αποστολή της ΕΑΔΠΠΠ μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης, ο οποίος μας περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και τον σχεδιασμό για το παρόν και το μέλλον.
-Κύριε Κατσαούνη, ποια είναι η ΕΑΔΠΠΠ και υπό ποιο καθεστώς λειτουργεί;
Η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΑΔΠΠΠ) λειτουργεί με τη μορφή Ανωνύμου Εταιρείας η οποία ιδρύθηκε με το ΠΔ 32/1993 και τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 261/2000. Σκοπός της Εταιρείας είναι η αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος, η οποία νοείται τόσο η κινητή όσο και η ακίνητη που περιέρχεται στην Εταιρεία από οποιαδήποτε πηγή, εκτός εκείνης που έχει εκάστοτε προσδιοριστεί προς χρήση των διοικητικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.
-Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες της ΕΑΔΠΠΠ;
Οι κύριες δραστηριότητες της ΕΑΔΠΠΠ σχετίζονται με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κυλικείων του ιδρύματος, του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου (ΣΠΚ) και των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΠΠ).
Το ΣΠΚ (confer.upatras.gr) αποτελεί στολίδι όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Συμβάλλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή επιστημονικών και άλλων συνεδρίων και συναντήσεων, καθώς επίσης και στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί, πλέον, πόλο έλξης συνεδρίων παγκόσμιας εμβέλειας και ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της πολιτιστικής ζωής της περιοχής. Η λειτουργία του ΣΠΚ υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΠΠ και του προσωπικού του ΣΠΚ, καθώς και την οικονομική εποπτεία της ΕΑΔΠΠΠ, διανύει σήμερα μια από τις καλύτερες λειτουργικά και οικονομικά περιόδους. Στόχος βέβαια είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και η πλήρης αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του.
Οι ΕΠΠ (publications.upatras.gr), μετά από μια μακρά περίοδο υπολειτουργίας, άλλαξαν σελίδα και τα τελευταία τρία χρόνια δραστηριοποιούνται ενεργά στον χώρο του επιστημονικού βιβλίου, εκδίδοντας νέους τίτλους, ποιοτικά εφάμιλλους των καλύτερων εκδοτικών οίκων, υποστηρίζοντας κατά προτεραιότητα το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος στο επίπεδο της επιμέλειας, σελιδοποίησης, μορφοποίησης, επιλογής εκτύπωσης και τελικής διανομής. Το εκδοτικό πρόγραμμα των ΕΠΠ περιλαμβάνει από το 2021 και μετά την έκδοση πέντε τίτλων σε ετήσια βάση, οι οποίοι δυνητικά αποτελούν πανεπιστημιακά συγγράμματα που διανέμονται στα τμήματα του ΠΠ μέσω του ΕΥΔΟΞΟΥ. Επιπλέον, στοχευμένες εκδόσεις όπως το ανανεωμένο Λεύκωμα του Πανεπιστημίου Πατρών ή η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου «Δικτατορία και Αντίσταση στην Πάτρα (1967-1974)», η οποία αποτέλεσε μια σημαντική αναφορά για την πόλη και γενικότερα για τον Νομό Αχαΐας κατά την περίοδο της δικτατορίας, αναδεικνύουν τόσο το ίδρυμα όσο και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
-Στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ελαιόδεντρων. Υπάρχει μέριμνα και αξιοποίηση του προϊόντος;
Ναι, μια από τις πρόσφατες δραστηριότητες της ΕΑΠΠΠ έχει να κάνει με την αξιοποίηση του ελαιώνα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στους χώρους του ιδρύματος (Ρίο και Κουκούλι) υπάρχουν 6.000 ελαιόδεντρα, τα οποία έχουν καταγραφεί και παρακολουθούνται, πλέον, ψηφιακά με τη βοήθεια της Γεωπονικής Σχολής και των φοιτητών της. Η καλλιέργειά του αποφέρει ένα πρόσθετο έσοδο στο Πανεπιστήμιο, ενώ ταυτόχρονα παράγεται (με τη βοήθεια αναδόχου) ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Με φροντίδα της ΕΑΔΠΠΠ και του ΠΠ ο ελαιώνας του ιδρύματος περιφράσσεται και καθαρίζεται, ενώ δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για δεντροφύτευση ακόμα 2,000 δέντρων. Ο ελαιώνας βρίσκεται στη διαδικασία χαρακτηρισμού ως βιολογικός ελαιώνας, ενώ προετοιμάζεται ο σχετικός φάκελος προκειμένου να ενταχθεί σε προγράμματα επιδότησης.
-Ποια είναι η γενικότερη κατάσταση της ΕΑΔΠΠΠ όσον αφορά τα οικονομικά της μεγέθη; Ποια είναι η συνεισφορά της στο Πανεπιστήμιο Πατρών;
Η ΕΑΔΠΠΠ την τελευταία τετραετία κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα που προήλθαν από τις συνέπειες του κορονοϊού, που είχαν ως συνέπεια τον μηδενισμό των εσόδων της για σημαντικό χρονικό διάστημα (από τον Σεπτέμβριο του 2020 και για τουλάχιστον έναν χρόνο) και προχωρώντας σε μια προσεκτική, συνεσταλμένη και ταυτόχρονα αναπτυξιακή πολιτική, μπόρεσε να καλύψει οικονομικά, δράσεις εντός του Πανεπιστημίου Πατρών, που τα τελευταία 2,5 χρόνια ξεπερνούν σε κόστος το 1 εκατομμύριο ευρώ. Η ΕΑΔΠΠΠ αξιοποιώντας ιδίους πόρους (από την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος) και όχι χρήματα του Πανεπιστημίου Πατρών ή του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας, μπόρεσε να καλύψει πλήθος αναγκών του ιδρύματος (κτηριακές ανακαινίσεις, μελέτες, υποστήριξη της τεχνικής υπηρεσίας του ιδρύματος με εξωτερικούς μηχανικούς, φροντίδα εξωτερικών χώρων του Πανεπιστημίου κ.λπ.) βοηθώντας έμπρακτα το ίδρυμα, υλοποιώντας την αποστολή της όσο το δυνατό καλύτερα.
Ταυτόχρονα, η διαχείριση των εσόδων είχε ως αποτέλεσμα η ΕΑΔΠΠΠ να μην αντιμετωπίζει πλέον οικονομικά λειτουργικά προβλήματα και παράλληλα να διαθέτει ένα αξιοσημείωτο αποθεματικό (μιας τάξης μεγαλύτερο από αυτό που υπήρχε το 2020), έχοντας παράλληλα ένα αναπτυξιακό πλάνο που προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 15% ετησίως. Οι ευοίωνες αυτές οικονομικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν το όραμα της διοίκησης της ΕΑΔΠΠΠ για μια Εταιρεία, η οποία θα αποτελεί αναπτυξιακό βραχίονα του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ παράλληλα θα στέκεται πολύτιμος αρωγός στις λειτουργικές του ανάγκες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News