Αχαΐα: 39 ζευγάρια στην αναμονή για υιοθεσία – Κλείνει η πληγή των ιδρυμάτων

Στόχος των προγραμμάτων αναδοχής, υιοθεσίας και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

υιοθεσία

Τα 39 φτάνουν τα αιτήματα υποψηφίων θετών και υποψηφίων αναδόχων γονέων  στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας–Σκαγιοπούλειο. Από αυτά κάποια βρίσκονται στη φάση ελέγχου των δικαιολογητικών κάποια στη φάση της εκπαίδευσης των ζευγαριών και πολύ λιγότερα στην έγκριση ή στην προσαρμογή της υιοθεσίας.

Η πλατφόρμα www.anynet.gr, αναδοχής και υιοθεσίας, δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν μια οικογένεια στα παιδιά που την έχουν ανάγκη με σεβασμό στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού, αλλά και στις δυνατότητες και επιθυμίες κάθε οικογένειας. Με εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων παιδιών και οικογενειών, της ταχύτητας και της ισονομίας και με τη συνέργεια και εποπτεία των αρμόδιων φορέων της πολιτείας.

«Η ψηφιακή εφαρμογή του νέου νόμου κλείνει μια ανοιχτή πληγή που ταλάνιζε την κοινωνία επί δεκαετίες την ώρα που περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα. Ακόμη και τα ιδρύματα που λειτουργούν με τις καλύτερες συνθήκες δεν υποκαθιστούν ένα σπίτι, μια ανθρώπινη αγκαλιά» επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος, και προσθέτει: «Αυτά δεν προσφέρονται μόνο με την υιοθεσία, αλλά και μέσω του θεσμού της αναδοχής. Ο ρόλος του θεσμού της αναδοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποϊδρυματοποίηση είναι καταλυτικός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ίδιος και παρουσίασε πρόσφατα στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με σκοπό όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να παρουσιάσουν το έργο τους και παράλληλα να συζητήσουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, έχουν καταγραφεί 39 αιτήματα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναλυτικά οι 39 αιτήσεις βρίσκονται στα εξής στάδια:
⦁ Καταχωρημένες στην anynet -Υποβληθείσες για Υιοθεσία 9 αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται και σε έλεγχο δικαιολογητικών
⦁ Καταχωρημένες στην anynet -Υποβληθείσες για Αναδοχή 2 αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται και σε έλεγχο δικαιολογητικών
⦁ Σε διαδικασία κοινωνικής έρευνας 2 αιτήσεις
⦁ Εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο 9 αιτήσεις
⦁ Σε σύνδεση 1 ζευγάρι για Αναδοχή
⦁ Σε εγκεκριμένη αναδοχή 1 ζευγάρι
⦁ Ολοκληρωμένη συγγενική αναδοχή 1 ζευγάρι – Υποψήφιοι Ανάδοχοι Γονείς
⦁ Σε περίοδο προσαρμογής 1 αίτηση (υιοθεσία) Υποψήφιοι Θετοί Γονείς
⦁ Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί 9 ζευγάρια από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Η αναδοχή είναι μια πράξη αλτρουισμού και γενναιοδωρίας. Στοχεύει να προσφέρει στα βρέφη, στα μικρά παιδιά, ακόμη και στους εφήβους, στοργή, τρυφερότητα, ασφάλεια, οικογενειακή θαλπωρή, ερεθίσματα και αποκλειστική φροντίδα, ακριβώς όπως μόνο μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να προσφέρει» τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος μεταφέροντας και τα όσα επισημαίνονται στην πλατφόρμα anynet.

υιοθεσία

Ο Ν. Σταθακόπουλος με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου στο πλαίσιο της ημερίδας

ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Εκτός όμως από το πρόγραμμα υιοθεσίας και αναδοχής, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προχωράει με ταχύτατες διαδικασίες το πρόγραμμα του υπουργείου που αφορά τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί ο κ. Σταθακόπουλος «Στην Πάτρα είχαμε κάνει διακήρυξη ενοικίασης για να φτιάξουμε δύο στέγες αλλά δεν μας έκανε κανείς προσφορά παρότι το μίσθωμα ήταν 1.000 ευρώ. Αντίθετα βρήκαμε ανταπόκριση στα Λεχαινά και στη Βάρδα όπου θα φτιάξουμε συνολικά έξι Στέγες».

Στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

«Ειδικότερα θα βγάλουμε από το ίδρυμα των Λεχαινών 43 παιδιά. Από αυτά τα 24 θα τα βάλουμε σε Στέγες των 4 ατόμων και τα άλλα 17 θα τα απορροφήσει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Αττικής ώστε να είναι κοντά στο οικογενειακό τους περιβάλλον».

Για να στελεχωθούν οι Στέγες της περιοχής μας δρομολογείται η προκήρυξη 34 θέσεων όλων των ειδικοτήτων. Το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης για τη Δυτική Ελλάδα έχει προϋπολογισμό 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, όπως μας ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλος θα αξιοποιηθεί πλήρως και το διατηρητέο κτίριο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος όπου σχεδιάζεται η λειτουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
«Θα αλλάξει όλο το πλαίσιο φροντίδας των παιδιών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα με όλα αυτά τα προγράμματα που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Οπως η ίδια η κ. Μιχαηλίδου έχει επισημάνει θα σταματήσουν τα ιδρύματα να αποτελούν χώρους απλής φύλαξης παιδιών και μάλιστα κακής. Το νέο νομοσχέδιο δε, έρχεται να βάλει μία τάξη στην αναρχία που επικρατεί γύρω μας με τις ιδιωτικές δομές και όλα αυτά. Στο επίκεντρο κάθε απόφασης και ενέργειας είναι τα παιδιά που για διάφορους λόγους πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον. Οι «αποθήκες ψυχών», όπως έχουν χαρακτηριστεί αρκετά ιδρύματα, θα σταματήσουν να λειτουργούν. Στα παιδιά θα προσφέρουμε όλο το πλαίσιο που έχουν ανάγκη» τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες από τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το έργο του οποίου έχει τονίσει και επιβραβεύσει δημοσίως και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι μετά από χρόνια το Παράρτημα Παιδικής Προστασίας διαθέτει παιδοψυχίατρο – ψυχοθεραπεύτρια, για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτό. Παράλληλα, έχει υπογραφεί συνεργασία με τα «Παιδικά Χωριά SOS»,τμήμα Πάτρας, για την πληρέστερη υποστήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αχαΐας.