Αεριοποίηση φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Πατρών – Ολοκληρώνονται οι εργασίες της μονάδας LNG

Το  έργο, που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, αποτελείται από δύο κρυογενικές δεξαμενές, τέσσερις ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές και τέσσερις ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές

ΒΙΠΕ Το έργο αποτελείται από δύο κρυογενικές δεξαμενές

«Ανοίγει» ο δρόμος για την έναρξη παροχής φυσικού αερίου, αρχικά στη ΒΙΠΕ Πατρών και στη συνέχεια στην πόλη, με την ολοκλήρωση του Σταθμού Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Βιομηχανική Περιοχή.

Το συγκεκριμένο έργο, που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, αποτελείται από δύο κρυογενικές δεξαμενές χωρητικότητας 100 m3 και 150 m3, τέσσερις ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές, που θα είναι σε λειτουργία και τέσσερις ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές που θα είναι σε αναμονή, με τον συναφή εξοπλισμό τους.

Η μονάδα θα δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, που θα μεταφέρεται με ειδικά φορτηγά από την έδρα της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, προκειμένου να επιτευχθεί η αεριοποίηση και στη συνέχεια η τροφοδοσία των τοπικών δικτύων διανομής αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων αυτών και η ενεργοποίηση των πρώτων δικτύων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο μήκους 7χλμ., εντός της ΒΙΠΕ Πατρών και η πρώτη επιχείρηση που θα λάβει φυσικό αέριο από την Enaon EDA, θυγατρική του ομίλου Italgas, είναι το πρότυπο εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων και παιδικών τροφών «FrieslandCampina Hellas».

Η FrieslandCampina Hellas δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, παιδικών τροφών και άλλων συναφών προϊόντων, καθώς και την εμπορία και διανομή αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εταιρεία απασχολεί 420 εργαζόμενους, με ετήσια εκτιμώμενη κατανάλωση περί τις 20.000 MWh Φυσικού Αερίου στο Πρότυπο εργοστάσιο «Νουνού».

Η χρήση του φυσικού αερίου θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση της εν λόγω βιομηχανίας, καθώς και στα λειτουργικά της κόστη, ενώ θα ενισχύσει την παραγωγική διαδικασία. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σημαντικά θα είναι τα οφέλη για το περιβάλλον. Το φυσικό αέριο, κατά την καύση του, παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανιών.

Η Πάτρα, εντός του 2025, θα συνδεθεί. Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής μέσης πίεσης εξελίσσεται κανονικά, καθώς έχει πάρει αδειοδότηση για τους επόμενους έξι μήνες, από τον Δήμο Πατρέων και από την Αστυνομία. Εντός της πόλης, το έργο ξεκίνησε από τα Προσφυγικά. O κεντρικός αγωγός θα διέρχεται από την οδό Ιωνίας και θα κατευθυνθεί προς την οδό Κορίνθου και από εκεί ένας κλάδος θα φτάσει στην Ακτή Δυμαίων, περνώντας από την οδό Παπαφλέσσα. Στην αντίθετη κατεύθυνση ένας δεύτερος κλάδος θα συνεχίσει, ακολουθώντας την οδό Κορίνθου για να επεκταθεί προς τα Συχαινά και από την άλλη πλευρά, προς το Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ), καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του δικτύου, σε μήκος 100χλμ., μέσα στην πόλη της Πάτρας, από τη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι και τον κόμβο του πρώην ΤΕΙ.

Από τη ΒΙΠΕ έως την Πάτρα, έχει ήδη κατασκευαστεί ο κεντρικός αγωγός σε μήκος 13 χλμ.

Ακολουθούν Αγρίνιο και Πύργος, καθώς το πρόγραμμα της εταιρείας διανομής Enaon EDA προβλέπει την 5ετία 2025-2029 να εκτελεστούν έργα επέκτασης και πύκνωσης του δικτύου διανομής και στις τρεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.