ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Αρσάκειο Πατρών: Γιατί φέρει ερυθρούς σταυρούς; – Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε ΦΩΤΟ

Το οικόπεδο που αγόρασε ο Βλάχος, τα σχέδια ενός Ολυμπιονίκη και ο πόλεμος που πρόλαβε τη λειτουργία του!

 

αρσάκειο

Ποιος είναι ο λόγος, που δύο πελώριοι ερυθροί σταυροί ορθώνονται στον τοίχο του παλαιού Αρσακείου Σχολείου που βρίσκεται στην πλευρά της οδού Κορίνθου;

Πρόκειται βέβαια για τη σήμανση που υπήρχε στο κτίριο, ήδη από το 1940, όταν δηλαδή το νεόκτιστο τότε Αρσάκειο επιτάχθηκε οχτώ μόλις ημέρες μετά τη λειτουργία του ως εκπαιδευτηρίου, από τις ελληνικές και εν συνεχεία από τις ιταλικές και τις γερμανικές αρχές.

Αρχικά στέγασε τον 4ο Σταθμό Α΄ Βοηθειών και δημόσιες υπηρεσίες, για να καταλήξει τον Ιούνιο του 1943 σε στρατιωτικό Νοσοκομείο των Γερμανών. Τη δεκαετία του 1950 επανήλθε ως εκπαιδευτήριο του Αρσακείου. Οι ερυθροί σταυροί με τη φθορά του χρόνου παρέμεναν σχεδόν σβησμένοι τόσα χρόνια και τώρα με την αναδόμηση του κτιρίου, κρίθηκε επιβεβλημένο να ξαναχαρακτούν, ώστε να θυμίζουν την ιστορική διαδρομή του Αρσακείου.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ

Τα επίσημα εγκαίνια του Αρσακείου έγιναν σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου 1892, εορτή των Τριών Ιεραρχών και στις 3 Φεβρουαρίου του 1892 άρχισαν τα μαθήματα. Αλλά όχι στον αριθμό 19 της Μαιζώνος, που το ξέρουμε σήμερα. Ας θυμηθούμε όμως την πολυκύμαντη διαδρομή του, μέχρι την τελική μορφή και θέση που το ξέρουμε σήμερα…

αρσάκειο

Τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν το κτίριο βρισκόταν κοντά στην ολοκλήρωσή του: Οι ηλεκτρολόγοι ποζάρουν περήφανοι μετά την ολοκλήρωση του έργου τους

Το εμβληματικό αυτό κτίριο της Πάτρας είναι έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα και ολυμπιονίκη Αναστάσιου Μεταξά, το οποίο θεμελιώθηκε από τον δήμαρχο Ιωάννη Βλάχο το 1929, για να στεγάσει τα εκπαιδευτήρια της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Μετά από μια τεράστια πορεία στον χρόνο, ετοιμάζεται να πάρει και πάλι ζωή, ως το νέο δημαρχείο της πόλης.

Για πρώτη φορά, το 1874 υπεβλήθη στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αίτημα από «πλειάδα ευυπολήπτων πολιτών» της πόλης των Πατρών για την ίδρυση Αρσακείου Παρθεναγωγείου. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, έως το 1884, οπότε το αίτημα επανήλθε. Δεν ικανοποιήθηκε όμως γιατί απαράβατος όρος της Εταιρείας για την ίδρυση Αρσακείων σχολείων στην περιφέρεια, ήταν η παροχή εκ μέρους του τοπικού Δήμου δωρεάν στέγης. Ομως το πρόβλημα ήταν ότι δεν βρισκόταν πουθενά κατάλληλο οίκημα.

Το 1891 ο Δήμος Πατρέων μίσθωσε τελικά την οικία Νιανιάρα στην οδό Ρήγα Φερραίου και την παραχώρησε στη ΦΕ, η οποία με την ουσιαστική συμβολή του Αχιλλέα Γεροκωστόπουλου, τότε υπουργού Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως στέγασε εκεί το Αρσάκειο Πατρών. Εκεί έγιναν τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 30 Ιανουαρίου 1892.

Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, το κτίριο του σχολείου αποδεικνυόταν όλο και περισσότερο ακατάλληλο. Μετά από απαίτηση της Εταιρείας, το 1933, ο δήμαρχος Πατρέων Ι. Βλάχος αγόρασε οικόπεδο μεταξύ των οδών Μαιζώνος και Κορίνθου, στο οποίο ο Δήμος Πατρέων έκτισε νέο σχολικό κτίριο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά. Το σχολείο μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο στις 21 Οκτωβρίου 1940.

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ 1940

Ομως, λίγες μόλις μέρες μετά, ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και το κτίριο επιτάχθηκε για να στεγάσει το Ταχυδρομείο Τηλεγραφείο Πατρών, την περιφερειακή διεύθυνση ΤΤΤ και τον 4ο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών. Οι Ιταλοί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής το μετέτρεψαν σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο με αποτέλεσμα να γίνουν πολλές ζημιές στο κτίριο, ενώ αργότερα οι Γερμανοί επέταξαν όλη την κινητή περιουσία του σχολείου. Το Αρσάκειο Πατρών επανεγκαταστάθηκε στο κτίριο το 1945, αφού προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ

Νηπιαγωγείο, Πρότυπο Δημοτικό, Τριτάξιο Διδασκαλείο, αλλά και Αστική Σχολή λειτουργούσε στο Αρσάκειο Πατρών, από το 1914 μέχρι το 1930, οπότε και ιδρύθηκε Γυμνάσιο με διευθυντή τον Απόστολο Δεπάστα. Το 1935 τον διαδέχθηκε ο Κων. Ρούνιος και το 1937 ιδρύθηκε η Αρσάκειος Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών η οποία λειτούργησε μέχρι το 1991, οπότε με νόμο του κράτους καταργήθηκαν όλες οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες.

Το 1995, μετά από ένα σεισμό που έγινε στην περιοχή, ο δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας έθεσε θέμα επιστροφής του κτιρίου στον Δήμο. Το ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας προχώρησε τις διαδικασίες για μεταφορά του. Ετσι, το 2004 το Αρσάκειο Πατρών μετεφέρθη σε ιδιόκτητο κτίριο στο Πλατάνι του Ρίου, που εγκαινιάστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Το νέο σύγχρονο κτίριο είναι κτισμένο σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Δημ. Ησαΐα και Τάση Παπαϊωάννου. Μάλιστα, στον χώρο του Αρσακείου Πατρών κατασκευάστηκε με δωρεά του Κωνσταντίνου Δημητριάδη η «Εστία Επιστημών των Πατρών», η οποία αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Κέντρου Παιδείας Επιστημών και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και εγκαινιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2009.