Αυστραλία: Οι τεχνολογικοί γίγαντες αντιδρούν στον νόμο για τα social media
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία ενός έτους για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αντίδραση των τεχνολογικών εταιρειών, καθώς και στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.
Το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ένα νέο νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στους νέους κάτω των 16 ετών σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το X (πρώην Twitter), το TikTok, το Instagram, το Facebook και το Snapchat. Ο νέος νόμος απαιτεί από τις εταιρείες αυτές να λάβουν “εύλογα μέτρα” για να εμποδίσουν τους ανήλικους να δημιουργούν λογαριασμούς, με την απειλή προστίμων που μπορεί να φτάσουν τα 50 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (περίπου 30,7 εκατομμύρια ευρώ) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε το νομοσχέδιο αφού ερευνητική επιτροπή είχε ακούσει τις μαρτυρίες γονέων που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους είχαν τραυματιστεί ψυχικά λόγω διαδικτυακής παρενόχλησης. Ωστόσο, ο νέος νόμος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για τις συνέπειες αυτής της ρύθμισης.
Η TikTok εξέφρασε την ανησυχία της ότι η απαγόρευση μπορεί να οδηγήσει τους νέους σε λιγότερο ελεγχόμενες και πιο επικίνδυνες γωνιές του διαδικτύου. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να συνεργαστεί με την αυστραλιανή κυβέρνηση για να βρεθούν λύσεις που θα προστατεύσουν τα παιδιά χωρίς να τους περιορίσουν από σημαντικές και θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο.
Από την πλευρά της, η Meta (μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram) ανέφερε ότι, παρόλο που δεν συμφωνεί πλήρως με το μέτρο, θα σεβαστεί τον νέο νόμο. Η εταιρεία τόνισε ότι ήδη εφαρμόζει πολιτικές για την προστασία των ανηλίκων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εμπειρίες τους στα κοινωνικά δίκτυα είναι κατάλληλες για την ηλικία τους.
Η Snap (μητρική του Snapchat) δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του, αλλά επανέλαβε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με τις αρχές για την ανάπτυξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών, ενώ θα προστατεύει και την ιδιωτικότητα τους.
Η Unicef Αυστραλίας, παρά την υποστήριξή της στις προσπάθειες προστασίας των νέων από τους κινδύνους του διαδικτύου, προειδοποίησε ότι ο νόμος δεν είναι «μαγική λύση». Η Κέιτι Μάσκιλ, εκπρόσωπος της Unicef, επισήμανε ότι η απαγόρευση αυτή ενδέχεται να ωθήσει τα παιδιά σε «κρυφές» διαδικτυακές κοινότητες χωρίς έλεγχο, γεγονός που μπορεί να τους εκθέσει σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η αυστραλιανή νομοθεσία δεν προσδιορίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής της απαγόρευσης, γεγονός που έχει προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με την τεχνική της υλοποίηση. Η διαδικασία της ταυτοποίησης ηλικίας παραμένει επίσης ασαφής, και κάποιες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να παρέχουν προσωπικά στοιχεία για να αποδείξουν την ηλικία τους.
Ο νέος νόμος στην Αυστραλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση περιορισμού της πρόσβασης των νέων στα κοινωνικά δίκτυα, με παρόμοιες νομοθετικές κινήσεις να λαμβάνονται σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Γαλλία. Ορισμένα κράτη, όπως η Κίνα, έχουν ήδη εφαρμόσει περιορισμούς για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, ενώ σε άλλες περιοχές οι συζητήσεις για αντίστοιχα μέτρα συνεχίζονται.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία ενός έτους για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αντίδραση των τεχνολογικών εταιρειών, καθώς και στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News