Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη Δυτική Ελλάδα – Στασιμότητα ή ανάκαμψη;
Η συζήτηση ανέδειξε δύο διαφορετικά πολιτικά αφηγήματα για την περιοχή

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή βρέθηκε η αναπτυξιακή στασιμότητα της Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απραξία» και «προκλητική αδιαφορία» απέναντι στις αυξανόμενες περιφερειακές ανισότητες.
Ο Βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας παρέθεσε στοιχεία που αποτυπώνουν –όπως υποστήριξε– μια εικόνα πολλαπλής κρίσης στη Δυτική Ελλάδα:
> Πάνω από το 27% των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (στοιχεία Eurostat).
> Η Περιφέρεια παρουσιάζει υψηλότερο ποσοστό γήρανσης από τον εθνικό μέσο όρο.
> Η ανεργία ξεπερνά το 15%, με έμφαση στη μακροχρόνια ανεργία.
> Μαζική φυγή νέων 18–29 ετών λόγω έλλειψης ευκαιριών.
> Χαμηλό ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (30,8% έναντι 47% σε άλλες περιφέρειες).
> Ελλειψη προσβασιμότητας σε σχολεία και υγειονομικές μονάδες για ΑμεΑ.
«Η Δυτική Ελλάδα είναι στο περιθώριο. Δεν χρειάζονται άλλες εξαγγελίες. Θέλουμε πράξεις» τόνισε ο κ. Ζαμπάρας, καταλήγοντας με το ερώτημα: «Στο διά ταύτα, τι έχετε κάνει;».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αντέκρουσε τις διαπιστώσεις του βουλευτή, λέγοντας πως η Δυτική Ελλάδα αποτελεί πρότυπο επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς από το 2019 η ανεργία στην περιοχή μειώθηκε από 23,2% σε 9,9%. Αναφέρθηκε ακόμη στα προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως η έξυπνη μεταποίηση, όπου δέκα επιχειρήσεις παίρνουν έξι εκατομμυρίων, στο δανειακό πρόγραμμα RRF όπου δέκα επιχειρήσεις πήραν 50 εκατ. ευρώ, στη ΒΙΠΕ Πάτρας όπου προχωρά πρόγραμμα έργων 10 εκατ. ευρώ που αναβαθμίζει τις υπάρχουσες υποδομές.
«Το κυριότερο είναι ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων σε συνδυασμό με τη στρατηγική της ΠΔΕ άνω του ενός δισ. ευρώ. Οπως το καλοκαίρι, που ολοκληρώνεται το 90% του δρόμου Πάτρα – Πύργος, ένα έργο πνοής που εσείς ταλαιπωρήσατε. Ολο το έργο παραδίδεται στο τέλος του χρόνου και αλλάζει τα δεδομένα των οδικών μεταφορών.
Προσθέτω το κρίσιμο και πολύ σημαντικό έργο της μεταφοράς LNG σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο, 80 εκατ. ευρώ. Θα οδηγήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους από 25% έως 35%» συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας τόνισε πως είναι σε εξέλιξη έργα και δράσεις, όπως το έργο 22 εκατ. ευρώ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, το νέο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα, η ανάπλαση του παλιού εργοστασίου Λαδοπούλου στην Πάτρα, η ολοκλήρωση της Αμβρακίας οδού, ενώ είναι κοντά η επίλυση του τρόπου που θα πρέπει να συνδεθεί το λιμάνι στην Πάτρα με τις σιδηροδρομικές υποδομές, που θα είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην περιοχή.
«Η συνεργασία μας με την αυτοδιοίκηση είναι επίμονη, πρόσφατα επισκέφθηκα την Πάτρα και συζήτησα με στελέχη της Τ/Α με περιφερειάρχη, δήμαρχο Πατρέων και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής που εφαρμόζεται με πετυχημένα αποτελέσματα» κατέληξε ο υπουργός.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News