Απόψε το «Φεγγάρι του Σκουληκιού» – Τι είναι η σεληνιακή οφθαλμαπάτη
Η πανσέληνος του Μαρτίου, γνωστή και με την ονομασία «Φεγγάρι του Σκουληκιού» είναι η τελευταία της χειμερινής περιόδου.
Το «Φεγγάρι του Σκουληκιού», λάμπει σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, στο νυχτερινό ουρανό.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πανσέληνο του Μαρτίου του 2024, το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι της άνοιξης, το οποίο ακολουθεί η «σεληνιακή οφθαλμαπάτη».
Η ονομασία
Η πανσέληνος του Μαρτίου έχει πάρει το περίεργο όνομά της, «Φεγγάρι του Σκουληκιού», από παλιές αγροτικές εργασίες, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους οι γαιοσκώληκες αφού το έδαφος θερμαίνεται λόγω της άνοιξης.
Οι πρώτοι γαιοσκώληκες που εμφανίζονται γίνονται τροφή από τα πουλιά και τους κοκκινολαίμηδες, κάτι που θεωρείται το πρώτο σημάδι της άνοιξης.
Μια ακόμη ερμηνεία της ονομασίας σχετίζεται με τον καπετάνιο Τζόναθαν Κάρβερ, έναν εξερευνητή του 18ου αιώνα, ο οποίος έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών. Περίπου το 1760, ο καπετάνιος Jonathan Carver επισκέφτηκε τις naudowessie και άλλες φυλές ιθαγενών της Αμερικής και έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών, οι οποίες και αρχίζουν να αναδύονται από τα χειμερινά τους κρησφύγετα τον Μάρτιο.
Οι συγκεκριμένες προνύμφες αρχίζουν να αναδύονται τον Μάρτιο όταν ζεσταίνει ο καιρός.
Άλλα ονόματα που έδωσαν οι ιθαγενείς στην Πανσέληνο Μαρτίου:
Το «Φεγγάρι της Ζάχαρης» (φυλή Ojibwe) σηματοδοτεί την εποχή του χρόνου κατά την οποία αρχίζει να ρέει ο χυμός των ζαχαροφάγων.
Το «Φεγγάρι του Δυνατού Ανέμου» (φυλή Pueblo), αναφέρεται στις μέρες των ισχυρούς ανέμων, που έρχονται αυτή την εποχή του χρόνου.
Το «Φεγγάρι των Πονεμένων Ματιών» (φυλές Dakota, Lakota, Assiniboine) περιγράφει τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ηλιακού φωτός που αντανακλούν στο χιόνι που λιώνει, καθώς έρχεται το τέλος του χειμώνα.
Η σεληνιακή οφθαλμαπάτη
Η πανσέληνος Μαρτίου 2024 αναμένεται να είναι έξτρα εντυπωσιακή, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη μας από ό,τι συνήθως, πράγμα που σημαίνει ότι θα φαίνεται μεγαλύτερη σε μέγεθος.
Σύμφωνα με το αγροτικό περιοδικό «Almanac», πρόκειται για το φαινόμενο της «σεληνιακής οφθαλμαπάτης», κατά την οποία το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο επειδή μπορούμε πιο εύκολα να το συγκρίνουμε με κοντινά στην Γη αντικείμενα. Αντιθέτως, όταν το φεγγάρι βρίσκεται πιο μακριά, η θέα σε αυτό είναι απρόσκοπτη και έτσι φαίνεται μικρότερο.
Διαβάστε επίσης:
Την 25η Μαρτίου τίμησε η Πάτρα – Δείτε την παρέλαση και φωτογραφίες
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Επανέρχεται θέμα Νομικής στην Πάτρα – Η επιστολή Κατσανιώτη, το παρασκήνιο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News