«Μπαλάκι» τα αντιπλημμυρικά έργα σε Πάτρα και Αιγιάλεια – Αναξιόπιστο κράτος
Αποκαλύψεις στο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Αιγιάλεια με την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών στα ορεινά του Διακοπτού. Τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης του βουνού, δεν έχουν ξεκινήσει ενάμιση χρόνο μετά τη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου του 2023 και τα αλλεπάλληλα κατολισθητικά φαινόμενα που έπληξαν τον Οδοντωτό και τον Ελαιώνα όλο τον προηγούμενο χειμώνα.
O αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αιγιάλειας Δημήτρης Φιλιππάτος αποκάλυψε ότι τα έργα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση κορμοδεμάτων και κορμοφραγμάτων στα καμένα του Διακοπτού και άλλα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης του βουνού, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα γιατί το Δασαρχείο Αιγίου, ο ΟΣΕ και η Περιφέρεια δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα, ποιος θα ξεκινήσει πρώτος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέστησε το κονδύλι διαθέσιμο από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, γιατί το Δασαρχείο Αιγίου ισχυρίζεται πως απαιτείται η ταυτόχρονη παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κοίτη του Βουραϊκού για να θωρακιστεί η γραμμή του Οδοντωτού και η παλαιά και η νέα εθνική οδός σε Ελαιώνα και Ζαχλωρίτικα.
Ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεόδωρος Τζόλας -σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάτο- στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως η μελέτη για τις καταπτώσεις φερτών υλικών στον Ελαιώνα, ολοκληρώθηκε και προβλέπει οδική παράκαμψη του επίμαχου σημείου με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, ποσό για το οποίο γίνεται προσπάθεια να βρεθεί από διάφορες πηγές.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης , την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά στην προμελέτη για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κατά μήκος του Οδοντωτού απαιτεί τεχνικά έως το 4ο χλμ. της γραμμής στο Ανω Διακοπτό κι όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Δήμο Αιγιάλειας, εκτός από το να βρεθούν τα σχετικά κονδύλια, θα πρέπει να προηγηθεί η αποκατάσταση στο βουνό από το Δασαρχείο για να κινηθεί και ο ΟΣΕ από την πλευρά του.
Το Δασαρχείο Αιγίου απάντησε ότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την ανάθεση του αντιδιαβρωτικού και αντιπλημμυρικού έργου. Ομως, προειδοποιεί ότι τα τεχνικά που θα κάνει στα ανάντη, δεν θα προστατεύσουν πλήρως τη γραμμή του Οδοντωτού γιατί οι κλήσεις του εδάφους είναι πολύ μεγάλες, έως και 80%.
Η Περιφέρεια ΔΕ, εξ αυτού του λόγου, στρέφεται στην παράκαμψη του συγκεκριμένου τμήματος, γιατί αντιλαμβάνεται ότι θα έχει συνέχεια πρόβλημα με τις κατολισθήσεις.
Δηλαδή, ο ένας φορέας περιμένει τον άλλο να πράξει τα δέοντα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, όχι μόνο να μην έχει γίνει τίποτα, αλλά, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης και της έλευσης του χειμώνα, να είναι πιθανό τα έργα να μην ξεκινήσουν άμεσα…
ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΣΕΛΕΜΝΟ ΣΤΟ ΑΚΤΑΙΟ
Τα ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας με εξέχουσες τις περιπτώσεις των καταστροφών στη Ρόδο και στη Λήμνο θέτουν με οξύ τρόπο το θέμα της αντιπλημμυρικής πολιτικής, τονίζει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας. Οπως αναφέρει, σε παρέμβασή της, «είναι ανάγκη και συμφέρον μας να σεβόμαστε τους φυσικούς δρόμους του νερού».
Αναλυτικότερα:
@ Να μην ανεχόμαστε παράνομα κτίσματα στις κοίτες ούτε κτίσματα ή παραπήγματα στις όχθες (περίπτωση Μειλίχου ποταμού στην Πάτρα, σε πείσμα και των προβλέψεων του ΓΠΣ).
@ Να σεβόμαστε τα «φυσικά πλημμυρικά πεδία» αποτρέποντας δόμηση, υποδομές και πολυετείς καλλιέργειες εκεί.
@ Να εκτελούμε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά με προσοχή, φειδώ και επιλεκτικότητα. Μόνο κακό κάνει το ξύρισμα κοιτών από βλάστηση ή και χωματουργικά έργα, όπως έγινε άστοχα στον Σέλεμνο στη βόρεια περιοχή της Πάτρας.
@ Να μην επιτρέπεται αφαίρεση λεπτόκοκκων αδρανών από τις κοίτες διότι αυτά κτίζουν τις ακτές, προστατεύοντας έτσι και από την εισβολή του θαλάσσιου υδροφόρου ορίζοντα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκιών Ζαΐμης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ Πάτρας καταλόγισε ευθύνη στο Δασαρχείο Πατρών, για το ότι έχουν καθυστερήσει τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Γηροκομείου της Πάτρας, μετά την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Μάλιστα, δεν απέκλεισε, αν απαιτηθεί να ενημερώσει εγγράφως σχετικά και τον εισαγγελέα. «Η Περιφέρεια ό,τι έργα ήταν να κάνει στην περιοχή, με βάση το πόρισμα του ΕΑΓΜΕ τα έχει κάνει. Αυτό, που έχει καθυστερήσει είναι το Δασαρχείο, που θα πρέπει να κόψει τα καμένα δέντρα και να τα απομακρύνει. Ενημερώθηκα ότι οι εργασίες δεν θα γίνουν ούτε τον Δεκέμβριο, ενώ στην αρχή είχαν πει ότι θα γίνουν τον Νοέμβριο. Εχουμε εξαντλήσει τις προφορικές και γραπτές οχλήσεις και το επόμενο βήμα είναι να πάμε στον εισαγγελέα, αλλά ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί! Τους πολίτες δεν τους απασχολεί ποιοι έχουν την ευθύνη, αν πλημυρίσει το σπίτι του, ούτε αν φταίει το Δασαρχείο και η Περιφέρεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, πολιτικά και με τον τρόπο μας, για να γίνει το γρηγορότερα ο καθαρισμός από το Δασαρχείο» είπε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News