…Χαρά – Χάρη από την Μεγαλόχαρη στην Τήνο!
Και ενώ το καράβι πλησιάζει στο ιερό νησί, βγαίνω πάλι στο κατάστρωμα και σε λίγο ξεχωρίζει το πανύψηλο και περίτεχνο καμπαναριό της Παναγίας της Τήνου. Και καθώς μπαίνει στο Λιμάνι φαίνεται και η Εκκλησία της Μεγαλόχαρης, της ξακουστής!
Προσκυνηματική η εκδρομή και μάλιστα στα 200 χρόνια από την εύρεση της Παναγίας Εικόνας το 1823. Σε ιστορική χρονιά διοργανώθηκε η επίσκεψη από τον Μητροπολιτικό μας Ναό, την «Φανερωμένη», με επικεφαλής μάλιστα τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος την επομένη προέστη στην Θ. Λειτουργία υπέρ υγείας των Αιγιωτών και μη προσκυνητών. Και μίλησε καταλλήλως και λίαν επιτυχώς.
Το κείμενο αυτό γράφεται από καρδιάς, δεν είναι απλώς ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Και δεν θα ήταν δυνατών άλλωστε, αφού το προσκύνημα αυτό γίνεται πιο πολύ με την καρδιά και ελάχιστα με το υπόλοιπο σώμα, αν και μερικοί, όπως μια κυρία, πήγαιναν «γονατιστοί». Μάλιστα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων μπήκαν ξυπόλητοι στο Ναό την ώρα της Θ. Λειτουργίας και ενώ βαστούσαν στα χέρια τα παπούτσια τους, ρώτησα την κυρία από πού ήσαν και μου απάντησε από την Ολλανδία (η ίδια ήταν Ελληνίδα)!
Τελευταία φορά που είχα πάει στην Τήνο ήταν το 2010, όπου πήγα να συναντήσω την αδελφή μου Μαρία (που τώρα –πιστεύω- ότι βλέπει στον Ουρανό την αγαπημένη της Μεγαλόχαρη, που τόσο σεβόταν), αλλά επειδή ήταν Δεκαπενταύγουστος δεν κατάφερα να θαυμάσω λεπτομερειακά τον πανέμορφο και περίλαμπρο Ναό της Παναγιάς μας στο κέντρο του Αιγαίου μας. Επί 2ήμερο είδα (θυμήθηκα) πολλές «λεπτομέρειες» από την ξεχωριστή τέχνη των κτητόρων, ιδίως στο τέμπλο, με τα εξαιρετικά χρυσοποίκιλτα στολίσματα και την υπέροχη συνέχειά του έως πολύ ψηλά, με τα ξύλινα θαυμαστά κομψοτεχνήματα (και με κάποιες επιρροές από την Δύση). Μάλιστα ένας συμ(προσκυνητής) παρομοίασε το άνω μέρος του (προέκταση) του τέμπλου με «στέμμα» της Παναγίας μας. Πανέμορφες και γλυκύτατες οι εικόνες του Τέμπλου, αλλά και η «εφέστια», βασική, Εικόνα της Τήνιας Παναγιάς, της θαυματουργού, της ξακουστής σ’ όλη την Υφήλιο(!) σχεδόν, της Υπερμάχου Στρατηγού της θάλασσας του Αιγαίου μας και του …Ουρανού της πατρίδας μας πάνω από το μπλε το απέραντο, αλλά και κατ’ επέκταση και της ξηράς της Ελλάδας μας όλης!
Στο σημείο αυτό, αναφέρω ότι κάτωθεν της εισόδου του Ναού, είναι το Αγίασμα-Τόπος-Ναός της Ευρέσεως της Εικόνας, αλλά και το Μουσείο της «ΕΛΛΗΣ», με προεξάρχον έκθεμα, τμήμα της ύπουλης ιταλικής τορπίλης. Έκτοτε, όμως η «Παναγία» δεν …επέτρεψε περιστατικό τέτοιας εκτάσεως! Αντιθέτως, λίγους μήνες μετά, μας έδωσε τη νίκη στα βουνά της Αλβανίας.
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά, αλλά ο χώρος δεν το επιτρέπει. Αναγκαστικά πρέπει το …χέρι να «οδεύσει» προς τον επίλογο.
Δεν μπορώ, όμως, να μην κάνω μία σύντομη (προς το παρόν) αναφορά στον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Σέττα, τον Αιγιώτη, ο οποίος εκτός από την Χάρη της Παναγίας της Τρυπητής που έπαιρνε ως παιδί, λαμβάνει διηνεκώς και την Χάρη της εν Τήνω Παναγίας αφού εδώ και πολλά χρόνια είναι ο Ιεροκήρυκας της Παναγίας της Τήνου στο «Σπίτι της». Επί 2ήμερο μίλησε για τα Θαύματα – Εμφανίσεις (επί των ημερών του) της Παναγίας και …δίδαξε και αιγιώτικη εκκλησιαστική Ιστορία που συγκίνησε και μας έκανε …υπερήφανους και ταυτόχρονα εντυπωσίασε και …ξένους προσκυνητές. Εμείς νιώθαμε ότι είμαστε στην …Τρυπητή!
Αλλά είμαστε στο νησί και στο Ναό της Μεγαλόχαρης, που μας έδωσε –μεσιτεύοντας στον Αναστημένο Υιό της- χαρά και …Χάρη!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News