ΔΝΤ: Παραμένει η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία παρά τα σημάδια ανάκαμψης

Εμπορικές εντάσεις, υποτονική ανάπτυξη και χαμηλές κεφαλαιακές ροές διατηρούν το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο θολό

ΔΝΤ: Παραμένει η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία παρά τα σημάδια ανάκαμψης

Παρά τα δειλά σημάδια ανάκαμψης σε επιμέρους δείκτες, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που προειδοποιεί για την επιμονή δομικών και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Όπως τόνισε η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκοπίναθ, μιλώντας την Παρασκευή σε συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών των G20 στη Νότια Αφρική, το Ταμείο αναμένεται να επικαιροποιήσει τις παγκόσμιες οικονομικές του προβλέψεις στα τέλη Ιουλίου, ενσωματώνοντας τις νέες εξελίξεις σε εμπόριο, πληθωρισμό και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Η Γκοπίναθ αναφέρθηκε ειδικά στην επιτάχυνση των εμπορικών ροών ενόψει νέων δασμών, την ανακατεύθυνση εμπορίου σε εναλλακτικές αγορές και στη σχετική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παρατηρείται σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες. Ωστόσο, όπως είπε, οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν ένα σημαντικό βαρίδι για την οικονομική σταθερότητα.

ΗΠΑ – Κίνα στο επίκεντρο της ανησυχίας

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση του Απριλίου, το ΔΝΤ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τις μεγάλες οικονομίες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, εξαιτίας της όξυνσης των δασμολογικών μέτρων και των επιπτώσεών τους στην παραγωγή και την κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025 είχε μειωθεί στο 2,8%, δηλαδή κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το μεσοπρόθεσμο outlook περιορίστηκε στο 3% (πτώση 0,3 μονάδων).

Έκκληση για μεταρρυθμίσεις και διεθνή συνεργασία

Αναγνωρίζοντας τη συγκρατημένη βελτίωση σε ορισμένες παραμέτρους, η Γκοπίναθ κάλεσε τα κράτη-μέλη του G20 να επιδιώξουν αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων και προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και βιωσιμότητα.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των φορολογικών πολιτικών, σε συνδυασμό με ανθεκτικά κοινωνικά δίχτυα, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες, που πλήττονται από τη διεθνή κρίση κόστους διαβίωσης.

Προκλήσεις για τις αναδυόμενες οικονομίες

Για τις αναδυόμενες και υπερχρεωμένες χώρες, η ανώτερη αξιωματούχος του Ταμείου αναγνώρισε ότι οι κεφαλαιακές ροές παραμένουν περιορισμένες αλλά σταθερές, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και δαπανηρή.

Τόνισε την ανάγκη για έγκαιρους μηχανισμούς αναδιάρθρωσης χρέους, επαναφέροντας την πρόταση διεύρυνσης της πρόσβασης στο Common Framework των G20 και για χώρες μεσαίου εισοδήματος – όχι μόνο για τις φτωχότερες, όπως ισχύει σήμερα.

Ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών

Τέλος, η Γκοπίναθ υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των κεντρικών τραπεζών στη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας και κάλεσε σε συνετή προσαρμογή της πολιτικής επιτοκίων, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε οικονομίας. Η ανεξαρτησία των τραπεζών αυτών, είπε, αποτελεί θεμέλιο για την εμπιστοσύνη των αγορών και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής.

Η νέα έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να αποτυπώσει πιο ρεαλιστικά τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία και τις προσδοκίες των επενδυτών και κυβερνήσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2025.