ΕΛ.ΑΣ.: Το 5% των αστυνομικών αφοπλίζονται για λόγους ψυχικής υγείας, τι δείχνουν τα ψυχομετρικά τεστ

ΕΛ.ΑΣ.

Η ψυχική υγεία των αστυνομικών έχει αναδειχθεί σε σημαντικό ζήτημα ασφάλειας, καθώς περίπου το 5% των αστυνομικών στην Ελλάδα έχουν αφοπλιστεί για λόγους ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια. Η ανησυχία αυτή προέκυψε ξανά μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του 45χρονου αστυνομικού της Βουλής, ο οποίος προφυλακίστηκε για την κακοποίηση των παιδιών του και για άλλα ψυχικά και σωματικά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι είχε περάσει από ψυχομετρικές εξετάσεις.

Από το 2009, όταν θεσπίστηκε η Υπηρεσία Καταλληλότητας Οπλοφορίας και έως το 2020, το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού εξετάστηκε ψυχομετρικά για την αξιολόγηση της καταλληλότητάς τους να φέρουν όπλα. Ωστόσο, οι επανεξετάσεις κάθε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θεωρούνται δύσκολο να πραγματοποιηθούν για το σύνολο των 55.000 αστυνομικών. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτεραιότητα δίνεται στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» όπως η Άμεση Δράση, τα ΜΑΤ, οι ΔΙ.ΑΣ. και άλλες, οι οποίοι υποβάλλονται σε ψυχολογικό έλεγχο κάθε έξι μήνες.

Η πιο πρόσφατη έρευνα, πάντως, αποκαλύπτει ότι περίπου το 5% των αστυνομικών που εξετάστηκαν κρίθηκαν ακατάλληλοι και «αφοπλίστηκαν» για ψυχικούς λόγους. Επίσης, πάνω από το 10% των αστυνομικών κρίθηκε ότι χρειάζονται επανεξέταση για την ψυχική τους υγεία.

Τι δείχνουν τα Ψυχομετρικά Τεστ

Οι ψυχομετρικές εξετάσεις των αστυνομικών περιλαμβάνουν μια σειρά από πολυφασικά ερωτηματολόγια και τεστ, τα οποία αξιολογούν παραμέτρους όπως αντικοινωνική συμπεριφορά, επιθετικότητα, συναισθηματική αστάθεια, και ενδεχόμενη κατάχρηση ουσιών.

Το τεστ που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση είναι το MMPI-2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2), το οποίο είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο εργαλείο, καθώς και το 16PF (16 Παράγοντες Προσωπικότητας), που εξετάζει τις προσωπικές τάσεις, τα συναισθηματικά μοτίβα και την ψυχική ανθεκτικότητα.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά ερωτήσεων, με κάποιες επαναλαμβανόμενες, οι οποίες εστιάζουν στο να αποκαλύψουν ψυχολογικές αντιφάσεις και «ψέματα» από τους υποψήφιους. Οι ερωτήσεις είναι μερικές φορές σκοπίμως αποπροσανατολισμένες, προκειμένου να εξετάσουν την αντίδραση και την ειλικρίνεια του εξεταζόμενου.

Τα τεστ αυτά αξιολογούν επίσης:

  • Αντικοινωνική συμπεριφορά: Η τάση του ατόμου να αγνοεί κοινωνικούς κανόνες και νόμους.
  • Συναισθηματική αστάθεια: Πόσο εύκολα το άτομο επηρεάζεται από τα συναισθηματικά ερεθίσματα.
  • Ικανότητα προσαρμογής: Πόσο εύκολα το άτομο προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις πιέσεις της δουλειάς.
  • Κίνδυνος κατάχρησης ουσιών: Δείκτες που υποδεικνύουν πιθανή κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Η αξιολόγηση αυτή γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί είναι σε θέση να χειρίζονται ένα όπλο και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους ή τους πολίτες.

Η ψυχική υγεία των αστυνομικών 

Το θέμα της ψυχικής υγείας των αστυνομικών αναδείχθηκε για άλλη μία φορά, λόγω της σοκαριστικής υπόθεσης του 45χρονου αστυνομικού. Η περίπτωση αυτή εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ψυχομετρικών ελέγχων και τη συχνότητα των επανεξετάσεων. Αν και η πλειονότητα των αστυνομικών κρίνονται ψυχολογικά υγιείς, είναι φανερό ότι η ψυχική ευημερία των ενστόλων είναι ένα σοβαρό ζήτημα για την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των συναδέλφων τους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται σαφές ότι η ενίσχυση της ψυχικής αξιολόγησης, η συχνότερη παρακολούθηση των «ευαίσθητων» υπηρεσιών και η συνεχής στήριξη των αστυνομικών σε ψυχικό επίπεδο, είναι κρίσιμα για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας.