Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα – Ποια ονόματα γιορτάζουν, πέρα από το πιο γνωστό

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα!

εορτολόγιο

Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 23 Απριλίου γιορτάζουν
Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γιώργης, Γιορίκας, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα
Γεωργιάννα
Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

Ποιος γιορτάζει αύριο
Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλλιος, Αχίλλειος
Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα
Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα
Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Μπέττυ, Ελισσάβετ
Θαυμαστός, Θαυμαστή

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη
Αγίων Θεοχάρους και Αποστόλου των αυτάδελφων, Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος, Μαρτύρων Ανατολίου και Πρωτολέοντος του στρατηλάτου, Μαρτύρων Δονάτου και Θερινού

Ο Άγιος Γεώργιος
Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος είναι από τους πιο αγαπητούς και τιμώμενους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με παγκόσμια απήχηση και σύγχρονη παρουσία στη λαϊκή ευσέβεια, τη στρατιωτική παράδοση και την τέχνη. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου (ή τη Δευτέρα του Πάσχα όταν η ημερομηνία συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα).

Η ζωή του Αγίου

Ο Γεώργιος γεννιέται περί τα τέλη του 3ου αιώνα στη Λύδδα της Παλαιστίνης από ευσεβή οικογένεια. Ο πατέρας του πεθαίνει μαρτυρικά για την πίστη του και η μητέρα του τον αναθρέφει ως χριστιανό. Ο Γεώργιος ακολουθεί στρατιωτική σταδιοδρομία και ανελίσσεται σύντομα, φτάνοντας στον βαθμό του χιλιάρχου στη φρουρά του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Όταν ξεσπά ο διωγμός κατά των Χριστιανών, ο Γεώργιος δεν διστάζει να ομολογήσει δημόσια την πίστη του στον Χριστό, αρνούμενος να θυσιάσει στα είδωλα. Υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια αλλά παραμένει ακλόνητος και, σύμφωνα με την παράδοση, θαυματουργικά διασώζεται από τον Θεό πολλές φορές.

Τελικά, καταδικάζεται σε θάνατο και αποκεφαλίζεται, μαζί με τη γυναίκα του διοικητή, Αλεξάνδρα, η οποία επίσης ασπάζεται τη χριστιανική πίστη και μαρτυρεί.

Ο Τροπαιοφόρος και η δράση του

Ο χαρακτηρισμός Τροπαιοφόρος συμβολίζει τη νίκη του Αγίου επί του κακού, με κορυφαίο παράδειγμα τη θρυλική πάλη του με τον δράκο, που εντάσσεται στο αγιολογικό και θρυλικό στοιχείο της λαϊκής παράδοσης. Σύμφωνα με αυτόν τον θρύλο, σώζει μια πόλη και μία πριγκίπισσα από έναν δράκο που απαιτούσε ανθρωποθυσίες, ενσαρκώνοντας το χριστιανικό ιδεώδες του ήρωα και προστάτη των αθώων.

Η τιμή και η παρουσία του

Ο Άγιος Γεώργιος έχει τιμηθεί όσο λίγοι άγιοι παγκοσμίως:

Είναι πολιούχος σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θεωρείται προστάτης του στρατού, των γεωργών και των ποιμένων.
Η εικόνα του να καβαλάει άσπρο άλογο και να σκοτώνει τον δράκο είναι από τις πιο διαδεδομένες σε ορθόδοξους ναούς.
Ο ναός του στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ και η ομώνυμη Σημαία της Αγγλίας (λευκή με κόκκινο σταυρό) μαρτυρούν τη διεθνή ακτινοβολία του.
Ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι απλώς ένας ήρωας της πίστης. Είναι το πρότυπο του ανθρώπου που επιλέγει την αλήθεια, την ελευθερία και τη θυσία, ακόμη και απέναντι σε αυτοκράτορες και σε θανάτους. Η μορφή του διατηρείται ζωντανή μέσα από τους ναούς, τα δημοτικά τραγούδια, τις λαϊκές πανηγύρεις και τις στρατιωτικές τελετές.

Ακούστε το Απολυτίκιον