Για μια συντεταγμένη στεγαστική πολιτική
Του Ιάσονα Φωτήλα, Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ.
Φαίνεται οξύμωρο, αλλά συνιστά μια απτή πραγματικότητα. Σε μια χώρα, της οποίας οι πολίτες έχουν υψηλά στον αξιακό τους κώδικα την κυριότητα ιδιόκτητης κατοικίας, υπάρχει ένα έντονο στεγαστικό πρόβλημα.
«Σπίτι μου σπιτάκι μου», «να έχεις ένα κεραμίδι από πάνω σου» συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος λαός μας, μόνο που η απόκτηση ενός σπιτιού παραμένει άπιαστο όνειρο για χιλιάδες, κυρίως νέες και νέους, συμπολίτες μας. Και δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια, παρά την αδήριτη αυτή αναγκαιότητα, δεν είχε εκπονηθεί μια στοχευμένη και ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.
Ως εκ τούτου, με το σχετικά πρόσφατο νομοσχέδιο που φέρει το συμβολικό όνομα «Σπίτι μου» (εμπνεόμενο από την προαναφερόμενη λαϊκή ρήση) η κυβέρνησή μας επιχειρεί με συντεταγμένο τρόπο την υλοποίηση μιας εκτεταμένης στεγαστικής πολιτικής, η οποία θα υπερβαίνει τα καθιερωμένα επιδόματα στέγασης
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, που θεσμοθετήθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, είναι οι εξής:
Ατοκα, χαμηλότοκα, στεγαστικά δάνεια για νέες και νέους ηλικίας έως 39 ετών, τα οποία θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια και με βάση το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.
Πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πολύτεκνους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.), που βασίζεται στα κενά σπίτια, τα οποία θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία», (που λήγει στο τέλος του έτους), μέσω του οποίου νοικιάστηκαν από το Δημόσιο περισσότερες από χίλιες ιδιωτικές κατοικίες και διατέθηκαν σε μετανάστες. Οι κατοικίες αυτές θα επισκευαστούν, αν απαιτείται, με δαπάνες του Δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτους νέους.
Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ. Πρόκειται για έναν θεσμό που εφαρμόζεται με επιτυχία σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, παραχωρούνται «λιμνάζοντα» ακίνητα της ΔΥΠΑ με διαγωνιστικές διαδικασίες. Τα σπίτια δίνονται με αποφάσεις της ΔΥΠΑ και κριτήρια διαφανή. Προβλέπεται, επίσης, και ο θεσμός του rent to own, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να γίνουν κύριοι των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο.
Κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών.
Πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας.
Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια.
Ασφαλώς, δεν ισχυριζόμαστε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λύνουμε πλήρως και άμεσα το στεγαστικό πρόβλημα. Ομως, κάνουμε μια νέα αρχή, ένα σημαντικό βήμα για μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα ανταποκριθεί πρωτίστως στις ανάγκες των νέων και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των νέων οικογενειών.
Αλλωστε, όπως έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι νέες μας και οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, όχι χειρότερα. Και χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα τους για να το πετύχουν.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News