Η Παλιά Διαθήκη
Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Αβραάμ εγέννησε Ισαάκ. Και τα λοιπά. Πριν ο Κώστας Πελετίδης εξελιχθεί στη δημοφιλή και αήττητη αυτοδιοικητική φυσιογνωμία που γνωρίζουμε, είχε λάμψει ο αστέρας του Πάνου Κοσιώνη. Ο οποίος κοίταξε στα μάτια το πολιτικό μικροκατεστημένο της εποχής και έχασε τον Δήμο στις λεπτομέρειες. Από τρικλοποδιά, λέει ο τοπικός θρύλος. Ακολούθησε η νίκη Δημαρά, ο οποίος από Κυριακή σε Κυριακή διόγκωσε τα ποσοστά του όπως οι σούπερ ήρωες της Μάρβελ και έγινε δήμαρχος για μια εβδομάδα, καθώς στη συνέχεια οι συμμαχικές δυνάμεις τράβηξαν το χαλί από τα πόδια του αλλά και από τα πόδια τα δικά τους. Και μετά σηκώθηκε αγέρας πολύς και έγινε Πελετίδης.
Κοινός τόπος στις ιστορίες αυτές που συνθέτουν το αυτοδιοικητικό τοπίο μιας 25ετίας ήταν η διάθεση μιας πλατιάς μερίδας πατρινών, που συναποτέλεσαν σταθερό και αυτοτροφοδοτούμενο ρεύμα, να εξοβελίσουν ή έστω να απαξιώσουν το τοπικό φαινόμενο του καρεκλοκενταυρισμού: την ανακύκλωση, δηλαδή, των ίδιων προσώπων στους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, διοικητικούς θώκους, η οποία είχε εξελιχθεί σε υποχρεωτική κατάσταση για αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα μετά την παντοκρατορία ΠΑΣΟΚ, το οποίο ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε το ροτέισον των στελεχών του στα αξιώματα, είτε με την εύνοια της κεντρικής εξουσίας και των τοπαρχών, είτε μέσα από τον κοινωνικό έλεγχο και τη συγκρότηση προσωπικο- πολιτικών μηχανισμών και δικτύων.
Τον 19ο αιώνα αυτά τα έλεγαν καπετανάτα.
Το σύστημα αυτό ωφελούσε ταλαντούχους και μετρίους, αγνούς και πολιτικάντηδες, και ενώ κατάφερνε να διαιωνίζει μικροκυριαρχίες, ήταν ταυτόχρονα απωθητικό. Ασε να κάνω μία, λέγαμε παλιά στον μεγάλο αδελφό μας που νεμόταν το ποδήλατο σαν αυτονόητη αποκλειστικότητα. Και ήρθε το νομοτελειακό πλήρωμα του χρόνου για να επιστρέψει το μπούμερανγκ, με τη συνδρομή καταλυτών. Αρχικά του Π. Κοσιώνη, στη συνέχεια του Γ. Δημαρά και οριστικά- με μια σχεδόν απολαυστική απολυτότητα- του Κ. Πελετίδη, ο οποίος ευνοήθηκε (και) από την οικονομική κρίση, η οποία ήρθε να υπερενοχοποιήσει το ανθρωποσύστημα της προγενέστερης πολιτικής εξουσίας. Ο απόηχος κρατά ακόμα, σαν ισχυρός άνεμος που επιτρέπει στο ιπτάμενο χαλί του δημάρχου Πατρέων να συνεχίζει τις φούρλες του με εκνευριστική- για τους αντιπάλους του- δυναμική.
Ο Κ. Πελετίδης δεν υπέστη τη φθορά στην οποία ευελπιστούσαν οι απέναντι, που φαντάζουν μερικώς φθαρμένοι πρωτίστως οι ίδιοι. Το κοινωνικό σώμα που τον εκτιμά και τον θεωρεί προτιμητέο σε όλων των ειδών τα ζευγαρώματα, όχι απλώς δεν συμμερίζεται την αναπτυξιακή- προγραμματική διάλεκτο των αντιπάλων του, αλλά τη λοιδορεί. Μιλάμε για γλώσσες ξένες μεταξύ τους και για μια ακλόνητη αντισυστημική διάθεση, η οποία έχει προσλάβει εθιμικά χαρακτηριστικά στην πόλη και τροφοδοτείται από κάθε συγκυρία και αναποδιά. Τέμπη; Ζήτω ο Πελετίδης. Καίγεται η Ρόδος; Πελετίδης. Βούλιαξε η Θεσσαλία; Πελετίδης. Πέφτει ο Καλατράβας; Πελετίδης. Αυτό φυσικά δεν το οφείλει στους εξωτερικούς παράγοντες. Η παράταξή του αποδείχθηκε ψημένη αλεπού στη σχέση με το κοινωνικό κύτταρο, καλλιέργησε σχέσεις, πρόσφερε κοινωφέλεια, έκανε μπούγιο, αξιοποίησε οργανισμούς και υπηρεσίες. Εστησε και λεβέντικες γιορτές, σαν την παλιά την κλεφτουριά που έφτιαχνε και έναν τσάμικο στην ανάπαυλα του αγώνα, με τη διαφορά ότι η κλεφτουριά πολεμούσε τους Ομερβρυώνηδες και όχι αβλαβείς προσομοιώσεις και ανεμομύλους.
Τα λόγια μας χάνουμε. Ανεβείτε ψηλά στην Αρόη. Χαζέψτε τα φώτα της πόλης, που απλώνονται ως την Παραλία, το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», την Περιβόλα, το Ψαροφάι. Μυριάδες κόσμος, αποσυνδεμένος από αναπτυξιακά οράματα και νοσταλγίες αρχοντιάς, ψυχικά ξένος προς τη σημειολογία των ανδριάντων και των μνημείων του κέντρου. Αυτό το σύμπαν έχει άλλη ύλη και μνήμη νωπή. Δεν ξέρουμε τη συνέχεια του έργου. Ξέρουμε μόνο ότι Αβραάμ εγέννησε Ισαάκ. Και τον θυσίασε στον βωμό: Τον έβαλε δια βίου δήμαρχο και άντε εσύ τώρα να πείσεις την κεντροαριστερά και την αριστερά ότι η ψήφος στην κεντροδεξιά δεν αποτελεί αιτία να τρίξουν οστά στα κοιμητήρια και να μη σκιστεί το παραπέτασμα των ναών της αιματοβαμμένης κοινής πολιτικής προϊστορίας. Τρώμε κρέας Μεγάλη Παρασκευή;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News