Η Πάτρα αποχαιρετά τον Ορέστη Σκαλτσά
Συλλυπητήρια μηνύματα από φορείς και πολιτικές παρατάξεις ανεξαρτήτου χρώματος και χώρου για τον θάνατο του Ορέστη Σκαλτσά

Βαρύ είναι το πένθος στην πατραϊκή κοινωνία και στον κόσμο του Πατρινού Καρναβαλιού για τον θάνατο του Ορέστη Σκαλτσά, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με πάθος και όραμα τον πολιτισμό της πόλης.
Η διαδρομή του συνδέθηκε άρρηκτα με το Πατρινό Καρναβάλι, είτε ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Πατρέων, είτε ως διευθυντής της ΚΕΔΗΠ–Καρναβάλι Πάτρας, όπου υπηρέτησε από το 2011 έως το 2020. Με αφοσίωση, συνέπεια και δημιουργικότητα, στήριξε το Καρναβάλι σε δύσκολες και μεταβατικές περιόδους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξή του.
Από το πρωί οπότε και έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, συνεχόμενα είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλειά του.
Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Ορέστη Σκαλτσά για τη μεγάλη απώλεια, μετά από μάχη που έδωσε με την ασθένειά του.
Ο Ορέστης Σκαλτσάς υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα με έντονη αγωνιστική και πολιτιστική προσφορά. Υπηρέτησε τις πολιτικές του ιδέες μέσα από τις τάξεις της ΕΔΑ με σεμνότητα και αυταπάρνηση. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε και εξορίστηκε σε μικρή ηλικία. Στη μετέπειτα πολιτική του διαδρομή, όπου και αν βρέθηκε, ο λόγος του χαρακτηριζόταν από πολιτική συνέπεια και προσήλωση στις αξίες της αριστεράς με στόχο πάντα την πρόοδο της κοινωνίας.
Διετέλεσε αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και διευθυντής του οργανισμού ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας. Στη θητεία του στον πολιτισμό, προσέφερε πολλά με νέες ιδέες. Εργάστηκε με όραμα για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας και άφησε το δικό του προσωπικό αποτύπωμα.
Η Πάτρα σήμερα αποχαιρετά έναν πολίτη που προσέφερε πολλά και αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.
Γρηγόρης Αλεξόπουλος
O Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Ορέστη Σκαλτσά από τον Αλισσό, ο οποίος υπήρξε παράδειγμα προσφοράς στον πολιτισμό και στο Πατρινό Καρναβάλι, αλλά και γενναιότητας και αυταπάρνησης κατά τον αντιδικτατορικό αγώνα. Δημοκράτης και πρωτοπόρος αγωνίστηκε για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας.
Ο Ορέστης Σκαλτσάς υπηρέτησε επί σειρά ετών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και στη συνέχεια Διευθυντής του Πατρινού Καρναβαλιού, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του, καθώς πρωτοστάτησε σε σημαντικά βήματα δημιουργίας και διαμόρφωσης πολιτιστικών δομών της Πάτρας, αλλά και διαμόρφωσης νέων εκδηλώσεων που έγιναν θεσμός.
Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί και διέμενε στη γενέτειρά του, στον Αλισσό ενώ πρόσφατα βίωσε την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου, Ελένης Μουράτη.
Ο Δήμαρχος εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στα παιδιά του και ιδιαίτερα στον γιο του, Νίκο Σκαλτσά, ο οποίος δραστηριοποιείται και επαγγελματικά στην περιοχή του Αλισσού.
Κώστας Καρπέτας
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας για τον θάνατο του Ορέστη Σκαλτσά έκανε την εξής δήλωση:
«Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό αποχαιρετούμε τον Ορέστη Σκαλτσά, έναν ακούραστο εργάτη του Πολιτισμού, έναν συνεπή αγωνιστή της Δημοκρατίας. Ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην Πάτρα.
Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του κατά τη διάρκεια της θητείας μου στον Δήμο Πατρέων και να γνωρίσω από κοντά την ένταση της δημιουργικότητάς του, το πάθος του για ό,τι αναλάμβανε και τη βαθιά του αφοσίωση σε κάθε του προσπάθεια για την προώθηση του Πολιτισμού και της κοινωνικής συμμετοχής.
Η συμβολή του στο Πατρινό Καρναβάλι υπήρξε καθοριστική. Με αφοσίωση, αδιάκοπη δουλειά και αστείρευτη έμπνευση, συνέβαλε στην ανανέωση του θεσμού, στην καλλιτεχνική του αναβάθμιση και στο άνοιγμά του πέρα από τα σύνορα της Πάτρας και της χώρας. Το καρναβάλι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, φέρει έντονα τη δική του σφραγίδα.
Παράλληλα, ο Ορέστης Σκαλτσάς υπήρξε ένα βαθιά Δημοκρατικός πολίτης, με ενεργό συμμετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου – αξίες που υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».
Βασίλης Αϊβαλής
Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετάμε τον Ορέστη Σκαλτσά, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στους κοινωνικούς αγώνες, τη δημοκρατία και την ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο του.
Ο Ορέστης πάλεψε με πάθος για τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η αγωνιστική του δράση τον οδήγησε στην εξορία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, χωρίς ποτέ να λυγίσει ή να παρεκκλίνει από τις αξίες του.
Συνέχισε να προσφέρει με αφοσίωση στον δημόσιο βίο από θέσεις ευθύνης στο Δήμο Πατρέων, πάντα με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την πρόοδο της πόλης. Διετέλεσε αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων, έχοντας πολύ σημαντική συμβολή στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στο Πατρινό Καρναβάλι, το οποίο υπηρέτησε με πάθος, δημιουργικότητα και συνέπεια, αναδεικνύοντας τη μοναδική πολιτιστική του αξία.
Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, όσο και στην κοινωνία της Πάτρας. Η ζωή και η δράση του αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους εμάς που συνεχίζουμε με σεβασμό και έμπνευση από το παράδειγμά του.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του.
Καλό ταξίδι Ορέστη.
Γιώργος Ρώρος
Ο επικεφαλής της “Ώρα Πατρών” Ρώρος Γιώργος και τα μέλη της εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Ορέστη Σκαλτσά.
Ο Ορέστης Σκαλτσάς, πρωτοπόρος, δημοκράτης, προοδευτικός, εμπνεόμενος από τις ιδέες του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό αγωνίστηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε.
Παράλληλα διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού και διευθυντής της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας. Με το έργο και τις πρωτοπόρες ιδέες του άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα και σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη.
Καλό σου ταξίδι ενεργέ πολίτη Ορέστη Σκαλτσά.
Κώστας Σβόλης
Ο επικεφαλής Κώστας Σβόλης και σύσσωμη η δημοτική παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Ορέστη Σκαλτσά.
Ο εκλιπών είχε σημαντική προσφορά στον Δήμο Πατρέων, καθώς είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και είχε διατελέσει και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διευθυντής της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, έχοντας συνεισφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και στο Πατρινό Καρναβάλι.
Θα τον θυμόμαστε όλοι ως έναν άνθρωπο δημοκρατικό, προοδευτικό, εργατικό κι ευγενή. Τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…
Νέα Αριστερά
Η Νέα Αριστερά Αχαΐας με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετά τον Ορέστη Σκαλτσά, τον ενεργό δημοκρατικό και αριστερό πολίτη, το στέλεχος της ΕΔΑ, τον αντιστασιακό κατά της χούντας, που διώχθηκε και εξορίστηκε για τη δράση και τις ιδέες του.
Κι ακόμα τον άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού, με τις καινοτόμες ιδέες, με την πολυετή προσφορά του στα κοινά της Πάτρας.
Στα παιδιά του και στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News