Ισμήνη Σακελλαροπούλου: «Μένει ατιμώρητο το έγκλημα των ναζί…» – Η αναπαράσταση μιας δίκης που δεν έγινε ποτέ

Η πατρινή ηθοποιός και σκηνοθέτης Ισμήνη Σακελλαροπούλου εξομολογείται στην «ΠτΔ» τι την ώθησε να σκηνοθετήσει μια νέα «Δίκη της Νυρεμβέργης», αυτή τη φορά στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων. «Το θέατρο κάνει πραγματικότητα ό,τι όφειλε να είχε κάνει ήδη η Πολιτεία».

Σακελλαροπούλου

Ηταν μια παράσταση εικονική μεν, αλλά εξόχως ανατριχιαστική. Μια παράσταση με πολύ δυνατούς συμβολισμούς και κυρίως διαχρονικούς. Η πατρινή θεατρολόγος, ηθοποιός και σκηνοθέτις Ισμήνη Σακελλαροπούλου, που είχε την έμπνευση και την ιδέα, μίλησε αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας».

Και στέλνει άμεσα το μήνυμά της στην Πολιτεία: κάντε κάτι, άμεσα και έμπρακτα, με τις αποζημιώσεις. Το χρωστάτε στους νεκρούς των Καλαβρύτων και τους συγγενείς τους.

Η παράσταση «ανέβηκε» σε αίθουσα του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και ήταν, ουσιαστικά, η απόδοση του ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3.368» της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, με εκτελεστή τον Θεατρικό Ομιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος». Για το κόνσεπτ της παράστασης συνεργάστηκε και ο εκ Καλαβρύτων νομικός και οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Σακελλαροπούλου

Το περιεχόμενο αφορά στο τμήμα της δίκης των ναζί κατακτητών για τα εγκλήματα πολέμου κατά των Καλαβρυτινών και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την οφειλή των Γερμανών ναζί για αποζημιώσεις των θυμάτων της Σφαγής των Καλαβρύτων.

Η «ΠτΔ» ζήτησε από την Ισμήνη Σακελλαροπούλου ν’ ανοίξει την καρδιά της και να καταθέσει τι την οδήγησε σ’ αυτή την ταινία.
«16.9.1940: ‘’Αγαπητέ μου αδελφέ, υγιαίνομεν άπαντες… Φρόντισε να φυλαχθείς από το κρύο και τις αρρώστιες. Εδώ ο κόσμος καλά είναι’’ (Απόσπασμα από γράμμα εκτελεσθέντος που έστειλε στον αδελφό του που σπούδαζε τρία χρόνια πριν το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα).

13.12.43: Ενα μονοπάτι θανάτου που βάφτηκε με αίμα, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια, όχι μόνο καμένων σπιτιών αλλά και ψυχών… Αυτή η θηριωδία μπορεί να μετρηθεί σε δραχμές, ευρώ και μάρκα; ΟΧΙ. Το έγκλημα όμως παραμένει ατιμώρητο, και 80 χρόνια μετά προκαλεί πόνο σε πολλές οικογένειες Καλαβρυτινών και των γύρω χωριών.

Βάσει των παραπάνω σκέψεων και λόγω της καλαβρυτινής καταγωγής μου, αποφάσισα να γράψω το κείμενο ‘’Καλάβρυτα- Δικαίωση 3.3.68’’ το οποίο παρουσιάστηκε πρώτα ως μέρος του ντοκιμαντέρ ‘’Δικαίωση 3.368’’ και μετά εκδόθηκε ως αυτοτελές θεατρικό κείμενο από την Κάπα Εκδοτική τον περασμένο μήνα και παρουσιάστηκε από τον Καλαβρυτινό Θεατρικό Ομιλο ‘’Πάνο Μίχο’’ στο κατάμεστο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.

Σακελλαροπούλου

Το θεατρικό έργο ‘’Καλάβρυτα-Δικαίωση 3.368’’ είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα συγκέντρωσης των αγωγών και απόδοσης της δικαιοσύνης το 1995 και αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο για το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Μια δίκη που δεν έγινε ποτέ, παρουσιάστηκε στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, γεγονός που προκάλεσε τα έντονα συναισθήματα όχι μόνο της ομάδας αλλά και των θεατών-ακροατών της εικονικής δίκης. Δεν είναι μια δίκη αστικού δικαστηρίου, αλλά μια δίκη ποινικού δικαστηρίου, στα πρότυπα της δίκης της Νυρεμβέργης, η οποία συγγράφτηκε με την πολύτιμη βοήθεια των εξαιρετικών δικηγόρων παρ’ Αρείω Πάγω, ευαισθητοποιημένων σε ιστορικο-πολιτικά θέματα Βασίλη Κυριαζή και Δημήτρη Σταθακόπουλου καθώς και με τις πολύτιμες συμβουλές του πανεπιστημιακού Αριστομένη Συγγελάκη, συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου των Διεκδικήσεων των Γερμανικών Οφειλών.

80 χρόνια μετά, το θέατρο κάνει πραγματικότητα ό,τι όφειλε να είχε κάνει ήδη η Πολιτεία: απόδοση δικαιοσύνης για τους αθώους και άμαχους εκτελεσθέντες των Καλαβρύτων. Μια θεατρική παράσταση δεν αντικαθιστά το χρέος της κοινωνίας για την υπεράσπιση των πολιτών της, αλλά με τον τρόπο της την ταρακουνά όταν η λήθη παίρνει σιγά-σιγά τη θέση της μνήμης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα αυτή την εδομάδα

Θανατηφόρα καταδίωξη με νεκρό Αστυνομικό στην Αθηνών – Κορίνθου

Δυο νεκροί στην Πάτρα σ΄ένα 24ωρο στην Πάτρα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Μπαράζ πληρωμών αυτή την εβδομάδα – Συντάξεις Ιανουαρίου, επιδόματα και άλλες παροχές – Πότε πληρώνεται το Δώρο στον ιδιωτικό τομέα

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Οι άξονες του νομοσχεδίου και τα χρονοδιαγράμματα – Πώς θα γίνονται οι εγγραφές των υποψηφίων, η αξιολόγηση και η αδειοδότηση

Τέλη Κυκλοφορίας 2024: Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής τους – Τι είπε ο Χ. Θεοχάρης για παράταση