Καταδίκη για το «κανίς» του Ρίου: Φυλάκιση και πρόστιμο για παραμέληση κατοικιδίου

Τέσσερα ζώα είχαν αφαιρεθεί με εισαγγελική διάταξη από οικογένεια

κανίς Κι όμως, αυτό που βλέπετε είναι σκυλί

Η άμορφη μάζα τριχών, κόμπων, τσιμπουριών και ψύλλων που βλέπετε στην φωτογραφία, ήταν ένα σκυλάκι ράτσας «κανίς». Περιφερόταν πριν από τέσσερα χρόνια στο Ρίο και μετά από τηλεφωνικές καταγγελίες στον σύλλογο «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» για κάκιστη κατάσταση ζώου συντροφιάς έγινε παρέμβαση.

Το ζώο ήταν τότε ηλικίας 15 ετών, χωρίς όραση και ακοή, με βάρος μόλις τρία κιλά, με όγκο στο στήθος και μια ουλή στο κεφάλι. Ηταν κάποτε το ζώο συντροφιάς οικογένειας που είχε χόμπι τη συλλογή σκύλων ράτσας. Διάφορα σκυλιά πέρασαν από τα χέρια τους. Οταν εντοπίστηκαν από τον σύλλογο κατείχαν άλλα τρία εκτός από το «κανίς» της φωτογραφίας.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών έχοντας ένα κατηγορητήριο που αφορούσε τη μη τήρηση κανόνων ευζωίας δύο ζώων, καταδίκασε προχθές τον ιδιοκτήτη σε ένα έτος φυλάκιση, 1.500 ευρώ χρηματική ποινή και 600 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Οπως αναφέρει η δικηγόρος Πατρών και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας φιλοζωϊκών οργανώσεων Ελενα Αρβανίτη, πέραν της καταδικαστικής απόφασης και του γεγονότος ότι εκκινεί και η διαδικασία βεβαίωσης των διοικητικών προστίμων, το σημαντικότερο όλων είναι πως ήδη από το 2020 με ενέργειες του Συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας», τέσσερα ζώα είχαν αφαιρεθεί με εισαγγελική διάταξη.

Το κανίς της φωτογραφίας υιοθετήθηκε από μια εξαιρετική κυρία -αφού πρώτα χειρουργήθηκε επιτυχώς- και έζησε άλλα δύο χρόνια απόλυτα ευτυχισμένο. Τα υπόλοιπα τρία επίσης υιοθετήθηκαν από σωστές οικογένειες και ζουν ευτυχισμένα.

Η ιστορία αυτή, σύμφωνα με την κυρία Αρβανίτη, έχει πολλά και διάφορα και μάλλον συνέχεια, καθώς κάνει λόγο για κακοποιημένα ζώα αλλά και προσβολές και απειλές εναντίον των εθελοντών και της δικηγόρου του Συλλόγου, πως δεν θα μείνουν ατιμώρητοι!

«Εχει και κτηνιάτρους, που με μεγάλη ευκολία χορηγούν κτηνιατρικές γνωματεύσεις σε μη καταχωρισμένους στο σύστημα ιδιοκτήτες, σε ζώα που δεν έχουν κτηνιατρικά βιβλιάρια, σε ζώα που δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση. Κτηνιάτρους που εμβολιάζουν στα σπίτια τους, εξετάζουν στα σπίτια τους και δίνουν και ένα “χαρτάκι” για κάθε νόμιμη χρήση» αναφέρει ακόμα η κυρία Αρβανίτη για να δείξει το ανεξέλεγκτο ακόμα τοπίο που επικρατεί γύρω από τα ζώα συντροφιάς.