Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συναντήθηκε με το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τους απένειμε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος

Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο κύριος Παύλος Κοτσώνης υποδέχθηκαν τον Βασιλιά και την Βασίλισσα των Βέλγων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα εξής:

«Μεγαλειότατοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Ελλάδα και στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια επίσκεψη που αντικατοπτρίζει τον εξαιρετικό βαθμό των διμερών μας σχέσεων. Η Ελλάδα και το Βέλγιο συνδέονται με παραδοσιακούς στενούς δεσμούς φιλίας, που στηρίζονται στις κοινές αξίες και αρχές μας. Είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό επίπεδο συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έχουμε την επιθυμία, αλλά και την δέσμευση, να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις αυτές, σε κάθε τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια περίοδο που ο κόσμος, αλλά κυρίως η Ευρώπη, βιώνει μια πολύ σημαντική κρίση. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται ακόμη, χωρίς να είναι ορατή σε άμεσο χρόνο η κατάπαυση του πυρός, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού λαού απέναντι στην εισβολή των Ρώσων είναι η αντίσταση κάθε ελευθέρου ανθρώπου απέναντι στη βία και απέναντι στην παραβίαση των συνόρων των κρατών. Και αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του δικαιώματος κάθε λαού στην αυτοδιάθεση.

Έχουμε όλοι σοκαριστεί τον τελευταίο καιρό από τις εικόνες αγριότητας των πόλεων γύρω από το Κίεβο, κατά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ιδίως από τις εικόνες της Μπούτσα. Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα στηρίξει, και το έχει ήδη κάνει, τα κράτη-μέλη, τα οποία είναι οι πρώτες περιοχές υποδοχείς προσφύγων, γιατί βέβαια από την κρίση αυτή προέκυψε και μια πολύ σημαντική ανθρωπιστική κρίση, ένας λαός μετατράπηκε σε πρόσφυγα. Έχουμε ήδη υποδεχθεί κι εμείς εδώ Ουκρανούς πρόσφυγες και είχα την ιδιαίτερη συγκίνηση να διαπιστώσω πόσο επιθυμούν να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν στη χώρα τους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η Ελλάδα και το Βέλγιο, όπως και οι λοιποί Ευρωπαίοι εταίροι μας και άλλα κράτη, αντέδρασαν θετικά στην έκκληση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη διενέργεια έρευνας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Και για την Ελλάδα αυτό έχει ένα διπλό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθόσον αφορά κυρίως την περιοχή της Μαριούπολης, όπου εδώ και αιώνες υπάρχει μία εστία ελληνικής κοινότητας που ήκμαζε – περίπου 100.000 άνθρωποι- και η πόλη, όπως ξέρουμε σήμερα, έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί.

Παράλληλα με την πανδημία, την κλιματική κρίση, τα προβλήματα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, που φτάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών-μελών. Με την παράδοση όμως, την πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συνεργασία όλων μας, θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι πολλαπλές κρίσεις θα αντιμετωπιστούν. Και πάλι καλώς ήρθατε».

Ο Βασιλιάς των Βέλγων, αμέσως μετά, δήλωσε:

(ανεπίσημη μετάφραση)

«Κυρία Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και σας ευχαριστώ και για την πολύ ευγενική επιστολή που απευθύνατε στη Βασίλισσα και σε μένα για να επισκεφθούμε την Ελλάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την πανδημία του Covid – εδώ και δύο χρόνια δεν είχαμε πραγματοποιήσει άλλη.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, πρακτικές και επιχειρηματικές δράσεις, που είναι κάτι απαραίτητο ιδίως σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.

Είμαστε δύο χώρες παρόμοιες, έχουμε πολλά να προσφέρουμε η μία στην άλλη, και οι δύο έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχουμε συγκρίσιμο πληθυσμό. Είναι, λοιπόν, μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ και θα κάνουμε αυτή την ανταλλαγή απόψεων, και για τα καλά και τα άσχημα και για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. Για το παρελθόν, καθότι μας συνοδεύουν και αρχαιολόγοι και πρυτάνεις βελγικών πανεπιστημίων, για το παρόν, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού για τα όσα αντιμετωπίζουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για το μέλλον, στον τομέα της ενέργειας και της επικοινωνίας, έχουμε πολλά να πούμε και πολλά να ανταλλάξουμε. Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά».

Τελετή Παρασημοφόρησης

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε στον Βασιλιά και στη Βασίλισσα των Βέλγων το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Με τη σειρά του, ο Βασιλιάς των Βέλγων απένειμε στην κυρία Σακελλαροπούλου το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Λεοπόλδου.