Κιβωτός του Κόσμου: Η πρώτη ανακοίνωση του νέου ΔΣ – Η προστασία των παιδιών πρώτο μέλημα
Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των παιδιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νεοσύστατου Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου.
Την πρώτη του ανακοίνωση εξέδωσε το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου, στην οποία αναφέρεται ότι πρώτο μέλημά τους είναι η προστασία των παιδιών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι θα συνεργαστούν με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.
Κιβωτός του Κόσμου: Η φρικιαστική καταγγελία του 2015 – «Είχε εξαρθρωθεί ο αγκώνας βρέφους»
Η ανακοίνωση:
Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.
Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.
Κιβωτός του Κόσμου: Πρώην τρόφιμος καταγγέλλει ότι εκδιώχθηκε μετά την απόφαση να κάνει άμβλωση
Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.
Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».
Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.
Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις.
Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»
Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».
Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ανοίγουν τα στόματα και οι λογαριασμοί
«Καίνε» τον πατέρα Αντώνιο τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου». Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχει βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις του πατέρα Αντώνιου και των επικεφαλής της Κιβωτού.
Τα τρία ακόμη πρόσωπα που ερευνώνται είναι παιδιά που μεγάλωσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» και αργότερα απασχολήθηκαν εκεί, αποτελώντας και τον στενό πυρήνα του πρώην επικεφαλής της Κιβωτού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το MEGA, στην Κιβωτό του Κόσμου παρά τα πλεονάσματα στις φορολογικές δηλώσεις, διαρκώς ζητούσαν δωρεές. Η Οργάνωση, κάθε χρόνο – και όπως δείχνουν τα στοιχεία που οι υπεύθυνοί της έχουν καταθέσει, είχε έσοδα 4 – 5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο τέλος κάθε χρόνου μάλιστα, ο απολογισμός έδειχνε ένα πλεόνασμα της τάξης των 500.000 – 1.000.000 ευρώ παρά τις παρακλήσεις των δομών για επιπλέον δωρεές για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα.
Νέες καταγγελίες έρχονται στο φως
Ένας 20χρονος μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο» περιέγραψε όλα όσα βίωσε και είδε στα οκτώ ολόκληρα χρόνια όπου φιλοξενούταν στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Στην ηλικία των 11 ετών ο 15χρονος τότε βρέθηκε στη δομή του Κολωνού. «Εκεί χτυπούσαν τα παιδιά. Είδα με τα μάτια μου τι τους έκαναν. Τους έδιναν χαστούκια, τα έσπρωχναν, τα κλοτσούσαν. Τρία άτομα τα χτυπούσαν. Αυτά τα τρία είχαν μεγαλώσει στη “Κιβωτό του Κόσμου” και είχαν επαφή με τον πατέρα Αντώνιο ο οποίος, τα ήξερε όλα», περιέγραψε ο νεαρός στον «Ελεύθερο τύπο».
Ο 20χρονος, στα 15 του χρόνια έφυγε ξαφνικά από τη δομή στον Κολωνό. Μεταφέρθηκε στη δομή στη Χίο. «Σαν παιδί έκανα καμιά βλακεία. Με είχαν τιμωρήσει, βάζοντάς με να πλένω για μια εβδομάδα ταψιά και πιάτα. Αν δεν υπάκουγες, εάν δεν έκανες τις δουλειές που σου έβαζαν, απειλούσαν. Μας έλεγαν ότι εάν δεν κάνουμε ότι μας λένε, τότε θα μέναμε νηστικοί ή θα τρώγαμε μόνο ψωμί και νερό και τίποτε άλλο».
Στο σχολείο πήγαινε κανονικά στη Χίο. Ωστόσο, όπως μαρτυρεί, τον ανάγκασαν να το εγκαταλείψει στη Β΄ Λυκείου για να εργαστεί. «Μου έλεγαν ότι είμαι άχρηστος, ανίκανος, και πως δεν κάνω για σχολείο γιατί δεν είμαι καλός μαθητής και ότι πρέπει να γίνω εργάτης. Εκανα όλες τις δουλειές.
Μας έδιναν 0,10 λεπτά την ώρα για τις δουλειές που κάναμε, που ήταν σκληρές, μεταφέραμε πράγματα, καθαρίζαμε δρόμους. Σαν παιδιά περνούσαμε άσχημα. Κλαίγαμε. Φοβόμασταν», πρόσθεσε.
Η μητέρα του 20χρονου ξεσπά: «Θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτά που έκαναν στα παιδιά. Από αυτά που έζησε το παιδί μου, από αυτά που είδε, απέκτησε πολλά προβλήματα», είπε στον «Ελεύθερο τύπο».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News