Κοινωνικές κατοικίες στην Πάτρα το 2025: Σε σχέδιο της Κυβέρνησης η περιοχή, τα πιθανά σημεία ανέγερσης

Ενεργοποιείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ο παλιός Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, με στόχο την κάλυψη στεγαστικών αναγκών πολιτών, υπό προϋποθέσεις. Τα σπίτια θα διατίθενται με «κοινωνικό» ενοίκιο ή αγορά μέσω «rent to own». Οι πληροφορίες της «Π» για τα πιθανά σημεία, όπου θα ανεγερθούν.

Εργατικές κατοικίες Παραλία Πατρών Καμίνια και Αγιος Βασίλειος πιθανά μέρη για να αναπτυχθούν τα νέα σπίτια

Νέες κοινωνικές κατοικίες θα ανεγερθούν σε πόλεις όλης της Ελλάδας το 2025, και μεταξύ αυτών και η Πάτρα, η οποία διαθέτει οικόπεδο που ανήκει στη ΔΥΠΑ, από τον παλαιό Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Τον διαγωνισμό αναμένεται να «βγάλει» το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με στόχο τα οικόπεδα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Η Πάτρα φαίνεται να είναι από τις πόλεις που έχουν πάρει πράσινο φως για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών και το μόνο που μένει είναι να επιλεγεί η τοποθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», τα σημεία όπου διαθέτει ιδιόκτητα οικόπεδα η ΔΥΠΑ Πελοποννήσου είναι τουλάχιστον σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες: στην Εγλυκάδα, κοντά στις ήδη υπάρχουσες εργατικές κατοικίες, στην Αγυιά, επίσης κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στην Παραλία, Πατρών, στα Καμίνια, όπου διαθέτει σχεδόν 600 στρέμματα, επαρκή για να αναπτυχθούν κατοικίες και στον Αγιο Βασίλειο.

Η επιλογή θα γίνει βάση κριτηρίων από το υπουργείο, ωστόσο, βάσει λογικής, τα σημεία που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτά που βρίσκονται στον αστικό ιστό της πόλης, δηλαδή στην Εγλυκάδα, στην Αγυιά και στην Παραλία, όπου επίσης υπάρχουν εργατικές κατοικίες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Εντός του έτους αναμένεται να «τρέξει» ο πρώτος Διεθνής Διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, με στόχο μέσα στο 2025 να έχουν ανεγερθεί κατοικίες, μέρος των οποίων θα διατεθεί με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε νέους έως 39 ετών. Ανάλογα με τη σύμβαση, τα διαμερίσματα θα μπορούν να διατίθενται είτε με «κοινωνικό» ενοίκιο, σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αγοράς, είτε για αγορά είτε ακόμη και για απόκτηση μέσω του μοντέλου «rent to own».

Εντός του επόμενου διαστήματος θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2022 (Ν. 5006/2022) σχετικά με την «Κοινωνική αντιπαροχή», για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, η δράση θα έχει μηδενικό κόστος για το Δημόσιο. Και αυτό γιατί το Δημόσιο θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος έπειτα από διαγωνισμό, που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και πιθανότατα και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που θα προβλέπει η κάθε προκήρυξη. Η κοινωνική αντιπαροχή μπορεί να αφορά και δομημένα ακίνητα.

Στην περίπτωση αυτή, το αντικείμενο της σύμβασης θα περιλαμβάνει και την κατεδάφιση των κτισμάτων, η οποία θα γίνεται με δαπάνες του αναδόχου. Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. 50 χρόνια. Βασική προϋπόθεση βέβαια θα είναι ένα ποσοστό των κατοικιών, 30% έως και 60%, να διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.