Κορονοϊός: Το παρασκήνιο της απόφασης για δύο δωρεάν self test την εβδομάδα – Νέα μέτρα εξετάζονται για το νέο έτος
Σε αλλαγή πλεύσης προχώρησε η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που φάνηκε άτι θα ξεσπάσει από την πλευρά των εμβολιασμένων πολιτών, για την πρόθεση της να επιβάλλει τη διενέργεια rapid test για ανίχνευση του κορονοϊού με δική τους επιβάρυνση, πριν από τα ρεβεγιόν, και τελικά να επιβάλλει self test.
Το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν το Υπουργικό Συμβούλιο, σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να προτείνει τη διενέργεια αυξημένου ελέγχου με self test, με βασικό σκεπτικό ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η σχέση της πολιτείας με όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού βασίστηκε και στο γεγονός ότι δεν υπήρχε ο χρόνος ως την παραμονή των Χριστουγέννων, να προετοιμαστούν ούτε ο κρατικός μηχανισμός, ούτε οι πολίτες, ούτε οι καταστηματάρχες. Επιπλέον το μέτρο θα προκαλούσε πανδαιμόνιο και συνωστισμό στα φαρμακεία τα οποία κάνουν rapid test.
«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στη ζυγαριά μπήκαν και τα ευρήματα που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου 15 μέρες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον. ‘Έτσι κρίθηκε ότι το πιο κρίσιμο σημείο για ελέγχους είναι οι τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη και οι πρώτες του νέου έτους.
Υπό τον φόβο ενός «κόκκινου» Γενάρη
Η κυβέρνηση ωστόσο έχει έτοιμο Plan b απέναντι στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα περί τα μέσα Ιανουαρίου.
Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας η κυβέρνηση έχει εξετάσει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί ήδη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
Μεταξύ αυτών:
-Τον περιορισμό του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση, πιθανότητα ως τις 12 τα μεσάνυχτα.
-Την επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
-Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με βάση, είτε ηλικιακά κριτήρια (ο πήχης από τα 60 στα 50 έτη), είτε τη συννοσηρότητα. Να επεκταθεί δηλαδή σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που έχουν διαφορετικά, επικίνδυνα νοσήματα, και που μπορούν δυνητικά να επιβαρύνουν τις Μ.Ε.Θ…
“Όλα θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί” τόνισε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όμως εξήγησε, η πρόθεση είναι να μην υπάρξει αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, ενώ σε αυτή τη χρονική συγκυρία και με τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση αποκρούει κάθε σκέψη για lockdown.
«Φωνές» για αργοπορία στη λήψη αυστηρών μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, υπάρχουν κάποιες φωνές που εκφράζουν την ανησυχία μήπως η χώρα αργεί να υιοθετεί ο αυστηρά μέτρα, όπως έχουν κάνει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αν και αναγνωρίζουν ότι η οικονομία δεν είναι εύκολο να υποστεί νέους τριγμούς.
Αντίστοιχα, και επιστήμονες εκτιμούν ότι η αργοπορία σε λήψη σκληρών μέτρων – τύπου lockdown – υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες.
Δύο δωρεάν self test σε όλους
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ανοίγει η πλατφόρμα για τη διάθεση δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Η σύσταση είναι το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν ειδικά πριν από τα ρεβεγιόν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, αλλά και πριν προσέλθουν στα οικογενειακά τραπέζια.
Ο διαγνωστικός έλεγχος επαφίεται στην καλή θέληση και στην ευθύνη των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει πλατφόρμα για να δηλώνεται η διενέργεια του.
Υπό αυτό το πρίσμα, της ανάγκης της επιδημιολογικής καταγραφής, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και των επαφών τους, να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική εικόνα, σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας.
Παράλληλα στη “μάχη” της ιχνηλάτησης παραμένουν και τα συνεργεία της πολιτείας, τα οποία θα συνεχίσουν τους διαγνωστικούς ελέγχους.
«Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News