Λοβέρδου στην «Π»: «Δεν είμαστε τα απόπαιδα της κουλτούρας»
Η καταξιωμένη, πανελληνίως, Πατρινή χορογράφος Τατιάνα Λοβέρδου, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος », κάνει λόγο για υποβάθμιση των πτυχίων της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.
Κορυφώνεται σήμερα το μεσημέρι, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, η 48ωρη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), το Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το ΣΕΗ και άλλα καλλιτεχνικά σωματεία. Αντιτίθενται στο ΠΔ 85/2022, το οποίο εξισώνει τα διπλώματα των Καλλιτεχνικών Σχολών με τα απολυτήρια Λυκείου.
Η καταξιωμένη, πανελληνίως, πατρινή χορογράφος Τατιάνα Λοβέρδου, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Χορού και Τεχνών «Dansarte», μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος », κάνει λόγο για υποβάθμιση των πτυχίων της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία:
«Από το 2003 και έπειτα, που έπαψε η λειτουργία της Δημόσιας Ανώτερης Εκπαίδευσης μέσω ΤΕΙ, τα διπλώματα της 3ετούς φοίτησης των καλλιτεχνικών σπουδών, έμειναν αδιαβάθμητα. Το ΠΔ 85 προχώρησε σε επαγγελματική υποβάθμιση, εξισώνοντάς τα με τους τίτλους των Λυκείων, δηλαδή ΔΕ
Ζητάμε κατεύθυνση και εξίσωση με ΤΕ, αφού οι σπουδές μας είναι μεταλυκειακές, ανώτερες και τριετείς.
Θα αναφερθώ στην χορευτική εκπαίδευση, λίγο πιο συγκεκριμένα.
Οι Ανώτερες Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές Χορού στην Ελλάδα -έχω ιδρύσει μια από αυτές στην πόλη μας- παρέχουν τριετή φοίτηση με εισαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις που διεξάγονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το οποίο οργανώνει το πρόγραμμα σπουδών (αριθμό μαθημάτων, τίτλους σπουδών των καθηγητών, ακριβές ημερήσιο πρόγραμμα κ.λπ.).
Η φοίτηση είναι συγκεκριμένη, επίπονη με ελάχιστο δικαίωμα απουσιών και 6 έως 7 ώρες ημερησίως. Εχει σαν κύριους άξονες τον κλασικό και σύγχρονο χορό και πλήθος συμπληρωματικών μαθημάτων.
Οι απόφοιτοι των Σχολών δικαιούνται να ανοίξουν δική τους η να διδάξουν σε άλλη αναγνωρισμένη από το κράτος Σχολή».
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
«Στην Πάτρα είμαστε 14 αναγνωρισμένες από το κράτος Σχολές, προσφέροντας υπηρεσίες άξια, οργανωμένα και με πολύ καλό επίπεδο.
Αρκετοί από εμάς κάνουμε δεύτερες και τρίτες σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διεκδικώντας τίτλους επιπλέον εκπαίδευσης, χορογραφούμε, χορεύουμε, διδάσκουμε.
Συνηθίζω να σκέφτομαι τον χορό σαν χειρωνακτική εργασία, με φιλοσοφικό και πνευματικό υπόβαθρο. Στο εξωτερικό, οι απόφοιτοι αντίστοιχων σχολών δικαιούνται μεταπτυχιακές σπουδές.
ΕΔΩ, ΟΧΙ. Ενώ το ζητάμε επίμονα».
«ΕΛΕΟΣ! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ»
«Αντί η κυβέρνηση να μας αναβαθμίσει και να αναγνωρίσει το έργο μας και την προσφορά μας, επιχειρεί να μας κάνει ξανά απόφοιτους Λυκείου, διαγράφοντας τη διαδρομή μας.Αλλά και τα κρατικά σχολεία χορού επανδρώνονται με τους πιο άξιους μαθητές μας. Η απόπειρα υποβάθμισής μας αγγίζει τα όρια του παράλογου!
Τα Σωματεία Χορευτών και Ηθοποιών κάνουμε προσφυγή για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο.
ΕΛΕΟΣ! Δεν είμαστε τα απόπαιδα της κουλτούρας του τόπου.
Είμαστε επαγγελματίες με σπουδές, αξιοπρέπεια και τεράστια προσφορά στην, παραμελημένη από τα σχολεία, καλλιτεχνική, σωματική εκπαίδευση.
Να μας ανοίξουν τον δρόμο τώρα, για να πάμε επιτέλους μπροστά, ατομικά, αλλά και σαν κοινωνικό σύνολο, σε μια χώρα που παλεύει να εξευρωπαϊστεί».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News