Μυστικά μινιμαλισμού που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα

Ο μινιμαλισμός δεν είναι αυτό το κλασικό που πιστεύαμε κάποτε, ότι πρέπει να ζεις σαν μοναχός και να μην έχεις τίποτα μέσα στο σπίτι σου, για να μπορείς να υποστηρίζεις αυτό το lifestyle.

μινιμαλισμός Φωτογραφία από Karolina Grabowska (pexels.com)

Άκου να δεις τώρα τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο μινιμαλισμός είναι μία φιλοσοφία ζωής που τα τελευταία χρόνια μού έχει κεντρίσει πάρα πολύ την προσοχή, ίσως γιατί έχει έρθει αυτή η φάση στη ζωή μου που προσπαθώ να πετάξω από πάνω μου οτιδήποτε αισθάνομαι σα βαρίδι και ενίοτε, τα πολλά πράγματα και το φορτωμένο περιβάλλον ή το φορτωμένο μυαλό περισσότερο σε τραβάνε σε έναν βυθό παρά σου δίνουν ώθηση να βρεθείς στην επόμενη και πιο εξελιγμένη πίστα της ζωής σου.

Δε θα σου μιλήσω επομένως, από την οπτική ενός ανθρώπου που γνωρίζει και έχει βιώσει σε βάθος τον μινιμαλισμό, αλλά ως ένα άτομο που προσπαθεί να μπει μέσα σε αυτό το σκεπτικό και όσο γίνεται να το υιοθετήσει και να το εφαρμόσει σε αρκετές περιοχές της ζωής του.

Γιατί η αλήθεια είναι, στα δικά μου μάτια ο μινιμαλισμός δεν είναι αυτό το κλασικό που πιστεύαμε κάποτε, ότι πρέπει να ζεις σαν μοναχός και να μην έχεις τίποτα μέσα στο σπίτι σου, για να μπορείς να υποστηρίζεις αυτό το lifestyle.

Αντιμετωπίζω τον μινιμαλισμό περισσότερο σαν έναν τρόπο σκέψης που μπορεί να σε απελευθερώσει σε πολλά κομμάτια και να σε απαγκιστρώσει από μοτίβα συμπεριφορών και επιλογών που δεν έχουν να σου προσφέρουν και πολλά μακροπρόθεσμα.

minimalismos

Φωτογραφία από Maksim Goncharenok (pexels.com)

Για μένα, ο μινιμαλισμός βρίσκει εφαρμογή σε διάφορους τομείς. Πρακτικά στον χώρο που ζεις και κινείσαι, αλλά και στο πού επιλέγεις να επενδύσεις τον χρόνο και τα χρήματά σου, στο που αποφασίζεις να αφιερώσεις την ενέργειά σου, τι κουβαλάς και τι αφήνεις πίσω ψυχολογικά και συναισθηματικά.

Για να είμαι ειλικρινής, στο μοναδικό που δε θα μπορέσω ποτέ να εφαρμόσω τον μινιμαλισμό είναι στα βιβλία μου, γιατί η digital μορφή τους ποτέ δε θα είναι ίδια για μένα, όπως το να πιάνεις, να μυρίζεις, να κρατάς ένα φυσικό αντίτυπο βιβλίου.

Πίσω στο πώς θα εφαρμόσουμε τον μινιμαλισμό στη ζωή μας, ας δούμε όλοι μαζί παρέα ορισμένα μυστικά.

1. Προτίμησε ποιότητα παρά ποσότητα

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, σε τούτη τη ζωή πολλές φορές η ποιότητα είναι και πιο ακριβή, ειδικότερα εάν μιλάμε για υλικά αγαθά, γι’αυτό και οι εταιρείες π.χ. fast fashion έχουν θησαυρίσει, με αποτέλεσμα να εθιζόμαστε σε έναν διαρκή κύκλο αγορών προκειμένου να καλύψουμε το κομμάτι της ποιότητας. Βέβαια, εάν τα ίδια χρήματα που σπαταλάς ανά μήνα, τα επένδυες σε μία ή δύο αγορές τον χρόνο, το πιθανότερο είναι πως θα είχες υψηλότερη ποιότητα και διάρκεια σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και σίγουρα, θα εξοικονομούσες χρήματα, όμως όπως και να’χει, θα ήταν προτιμότερο οι αγορές μας να γίνονται με περισσότερη συνείδηση και όχι, για να καλύψουμε ακόμα και συναισθηματικές δυσκολίες μας.

minimal

Φωτογραφία από Monstera (pexels.com)

2. Ξεφορτώσου, ξεφορτώσου, ξεφορτώσου

Έχεις παρατηρήσει αυτό το πάρα πολύ κλασικό των ελληνικών σπιτιών, τουλάχιστον αυτών που λέμε πατρικά, που είναι υπερβολικά φορτωμένα με μικροπράγματα που σε κανένα μέλος της οικογένειας δε χρησιμεύουν και έχουν μείνει εκεί στην ίδια θέση στο καθιστικό από το ’70 μέχρι σήμερα; Θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να ξεφορτωθούμε ό,τι πλέον δεν χρειαζόμαστε ή δε μας φέρνει χαρά και ικανοποίηση, ώστε να βρίσκονται στον χώρο μας μόνο αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Άσε που έτσι το ξεσκόνισμα και το συμμάζεμα γίνεται πιο εύκολο, αυτό που το πας;

3. Επένδυσε σε επαναχρησιμοποιούμενα

Δεν είναι απλά ένα trend χιπστερικό ή όπως αλλιώς θέλουν κάποιοι να το ονομάσουν, είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει και εσένα, αλλά και το περιβάλλον. Μία πάρα πολύ μικρή αλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις στην άκρη τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού και να αποκτήσεις ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι ή να φέρνεις το δικό σου ποτήρι στην αγαπημένη σου καφετέρια, για να χρησιμοποιούν αυτό για τον καφέ που παίρνεις κάθε μέρα. Ας δώσουμε αυτή την υπόσχεση στον εαυτό μας, και εσύ και εγώ (και πολύ έχουμε αργήσει κιόλας να το εφαρμόσουμε αυτό το tip εάν με ρωτάς).

mpoukali

Φωτογραφία από Tima Miroshnichenko (pexels.com)

4. Δώσε σε όλα έναν συγκεκριμένο χώρο

Στο περιβάλλον σου τα πάντα χρειάζονται τον χώρο και το σημείο τους, για να γίνει η αποθήκευσή τους και άρα η ζωή σου, ευκολότερη. Εάν υπάρχουν αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, κάτι παλιά DVD από τα ‘00s πεταμένα δεξιά και αριστερά, ίσως αυτό να δείχνει πως πρέπει να επανεκτιμήσεις εάν και κατά πόσο τα χρειάζεσαι, γιατί εάν δεν έχουν τον δικό τους χώρο μέσα στο σπίτι σου, γιατί να πιάνουν «χώρο» στη ζωή σου;

5. Να επενδύεις σε εμπειρίες

Μία από τις βασικότερες παραμέτρους του μινιμαλισμού είναι να επενδύεις περισσότερο στις εμπειρίες παρά στα υλικά αγαθά και εάν με ρωτάς, νιώθω πως αργά και σταθερά αρχίζει να γίνεται αυτή η στροφή προτιμήσεων στον κόσμο. Αντί να επενδύεις χρήματα ξανά και ξανά σε νέες κολεξιόν που θα κρατήσουν πέντε μήνες ή στο πιο σύγχρονο μοντέλο κινητού που θα θελήσεις να αλλάξεις το πολύ σε έναν χρόνο, ίσως τα χρήματά σου να «έπιαναν περισσότερο τόπο» σε ένα ταξίδι, που θα σε γέμιζε με νέες εικόνες, εμπειρίες και αναμνήσεις.

Με τον μινιμαλισμό μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσεις τη ζωή σου σε έναν καινούριο τρόπο σκέψης και επιλογών, σε μία πιο συνειδητή αντιμετώπιση της καθημερινότητάς σου, που ίσως σε δυσκολέψει στην αρχή.

Όμως, από τη στιγμή που θα αποκτήσεις αυτό το mindset, ο μινιμαλισμός μπορεί να σε βοηθήσει να τακτοποιήσεις τη ζωή σου, να καθαρίσεις το μυαλό και τον χώρο σου, να σπαταλάς λιγότερα χρήματα και φυσικά, να ευαισθητοποιηθείς περισσότερο απέναντι στο περιβάλλον.

Δε ξέρω για σένα, εμένα αυτοί οι λόγοι μού φαίνονται αρκετοί, για να αρχίσω να σκέφτομαι τις παραπάνω πρακτικές!

Fun fact: Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον μινιμαλισμό μπορείς να ακολουθήσεις τους guru Joshua Fields Millburn και Ryan Nicodemus, αλλά και τον instagram λογαριασμό @minimalismlife.

 

Με πληροφορίες από intuit.com