Νέα εποχή για την ΕΛ.ΑΣ: Παρουσιάστηκε η νέα δομή του Αρχηγείου

Ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

ΕΛ.ΑΣ

Για μια «ιστορική στιγμή» για την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνοντας την επίσημη έναρξη της εφαρμογής της νέας δομής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., όπως αυτή θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 5187 της 21ης Μαρτίου 2025.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, η αλλαγή αυτή αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς μια μακροπρόθεσμη και βαθιά μεταρρύθμιση που φέρνει την Ελληνική Αστυνομία πιο κοντά στις ανάγκες και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η νέα αρχιτεκτονική του Αρχηγείου έρχεται να ενισχύσει τη διοικητική αποτελεσματικότητα, τον συντονισμό και την επιχειρησιακή λειτουργία του Σώματος.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο μετασχηματισμός αυτός στοχεύει στην ανάπτυξη μιας Αστυνομίας που δεν απλώς αντιδρά, αλλά προβλέπει τις εξελίξεις, επενδύοντας στην τεχνολογία, την ανάλυση δεδομένων, και τη στρατηγική πρόληψης του εγκλήματος (evidence-based policing). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο νέο μοντέλο Κοινωνικής Αστυνόμευσης (Societal Policing), το οποίο εστιάζει στη συνολική αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων βίας, όπως η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, η ρατσιστική επίθεση και η παραβατικότητα ανηλίκων.

Η νέα δομή φιλοδοξεί να ενισχύσει επίσης τη διεθνή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., με δράσεις αστυνομικής διπλωματίας και συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, ενισχύοντας παράλληλα τις δυνατότητες αντιμετώπισης υβριδικών απειλών και διαχείρισης κρίσεων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στις δομές, αλλά επεκτείνεται και στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας νέας Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς και στην εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων αξιολόγησης και υποστήριξης του προσωπικού.

«Η προστασία του πολίτη, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, είναι η καρδιά της αποστολής της Αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, καλώντας την κοινωνία να σταθεί αρωγός σε αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

 

 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: «Αφρικανικό» πέπλο στην πόλη, αποπνικτική η ατμόσφαιρα, πότε υποχωρεί η «INES»

Αυτός είναι ο πρώην διαιτητής, Super League, που συνελήφθη με παράνομους αποκωδικοποιητές

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα στις «Γαλάζιες σημαίες», ποιες παραλίες ξεχωρίζουν ΦΩΤΟ

Πάτρα: Εκαψε μαθήτρια με τσιγάρο σε σχολείο, αναζητείται 15χρονος

Η «ακτινογραφία» της ακίνητης περιουσίας στη Δυτική Ελλάδα, τι δείχνουν τα στοιχεία

Πάτρα: Επιχείρηση διάσωσης Γάλλων πεζοπόρων από την 6η ΕΜΑΚ, ένας τραυματίας ΦΩΤΟ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Ανήλικη «μαρτυρούσε» στα χέρια του νονού της