Ο σεισμολόγος Ευθύμης Σώκος αποτύπωσε τις επιπτώσεις του lockdown στις ανθρώπινες δραστηριότητες

«Η μέρα που σίγησε όλη η ανθρωπότητα». Τι ανέδειξε η έρευνα της διεθνούς επιστημονικής ομάδας 60 ινστιτούτων και επιστημόνων.

σεισμολόγος

Την παγκόσμια σιγή από τη διακοπή των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων των δύο lockdowns της πανδημίας του κορονοϊού κατέγραψε με ακρίβεια, διεθνής επιστημονική ομάδα 60 ινστιτούτων και επιστημόνων.

Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος ως συν-συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δημήτρης Γιαννόπουλος και Χρήστος Ευαγγελίδης, με τον πρώτο να λαμβάνει το βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» για το έτος 2023.

σεισμολόγος

Πριν και μετά το Lockdown, ο θόρυβος στα μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί δονήσεις που διαδίδονται στο έδαφος ως σεισμικά κύματα υψηλής συχνότητας και καταγράφονται από σεισμόμετρα. Το lockdown που επιβλήθηκε για τον μετριασμό της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού τον Μάιο του 2020, προκάλεσε εκτεταμένες αλλαγές στην ανθρώπινη δραστηριότητα, οδηγώντας σε μείωση του σεισμικού θορύβου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες για μήνες, έως και 50%.

Η περίοδος ησυχίας του 2020 ήταν η μεγαλύτερη και πιο σημαντική παγκόσμια ανθρωπογενής μείωση του σεισμικού θορύβου που έχει καταγραφεί ποτέ, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος.

Στην Ελλάδα ελήφθησαν καταγραφές του σεισμικού δικτύου και των επιταχυνσιογράφων που υπάρχουν σε αστικά κέντρα και μελετήθηκαν οι μεταβολές του εδαφικού θορύβου, πριν και κατά τη διάρκεια πανδημίας. Οπως εξήγησε ο κ. Σώκος, ο θόρυβος που προκαλείται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες ξεχωρίζει από φυσικές διεργασίες και φαινόμενα (άνεμος, θάλασσα, καταιγίδες κ.ά.) λόγω των διαφορετικών συχνοτήτων. Ο εντοπισμός τους μπορεί να γίνει από πολύ μεγάλη απόσταση και κατ’ αυτό τον τρόπο καταγράφηκε η πρωτοφανής μεταβολή, με μείωση του εδαφικού θορύβου που ακολούθησε τα δύο μεγάλα lockdowns του κορονοϊού. Αυτή η μείωση, είπε ο κ. Σώκος, ήταν πολύ μεγαλύτερη από περιόδους εορτών, σαββατοκύριακα ακόμα και τις διακοπές του Αυγούστου, όπου τα αστικά κέντρα σχεδόν αδειάζουν από κόσμο.

Στην Πάτρα, τα στοιχεία που κατέγραψαν τη σίγηση του ανθρωπογενούς θορύβου ελήφθησαν από τον επιταχυνσιογράφο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που βρίσκεται στο κτίριο της ΔΕΗ στην Ακτή Δυμαίων, ο οποίος παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη επίδραση από το lockdown, αφού είναι ουσιαστικά μέσα στην πόλη της Πάτρας.