Πάτρα – Παιδοψυχιατρική Καραμανδανείου: Αφύπνισε η «Π» – Σύσκεψη για Κλινική που θα λειτουργεί άρτια
Από σήμερα ενισχύεται το προσωπικό της Κλινικής με ειδικευόμενο γιατρό που θα σταλεί από την ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝΠ
Τα προβλήματα που θέτουν μέσω της αναφοράς τους στον εισαγγελέα οι γιατροί της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου, συζητήθηκαν εκτενώς χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ψυχικής Υγείας.
Το θέμα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» προ ημερών αναδεικνύοντας τα τέσσερα βασικά προβλήματα που έχουν καταγράψει η γιατροί της Κλινικής κατά τον ένα χρόνο της λειτουργίας της.
Οι γιατροί απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα ζητώντας τη λήψη μέτρων σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να βρεθούμε απολογούμενοι ενώπιών σας όταν θα έχει επέλθει μοιραίο γεγονός εις βάρος ανήλικου ασθενούς».
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου φιλοξενήθηκε στο γραφείο του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη. Σε αυτή συμμετείχαν ο καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΠ Φίλιππος Γουρζής, η παιδοψυχίατρος Κατερίνα Κραϊβάζογλου από την Αιτωλοακαρνανία, ο προϊστάμενος του περιφερειακού χάρτη υγείας της 6ης ΥΠε Γιώργος Μασμανίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας, Χριστίνα Μπίκου.
«Συζητήσαμε ένα προς ένα τα σημεία που περιγράφονταν στην αναφορά των γιατρών της Κλινικής προς τον εισαγγελέα. Ολα θα απαντηθούν εγγράφως και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτώ και ο ίδιος τον εισαγγελέα ώστε να τον ενημερώσω αρμοδίως για το τι ακριβώς ισχύει. Ο στόχος μας είναι η Κλινική να λειτουργεί άρτια διότι οι ανάγκες των παιδιών είναι πολλές. Αλλωστε για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές την ιδρύσαμε» μας είπε ο κ. Καρβέλης τονίζοντας ότι τα μέλη του Συμβουλίου δεν συμμερίζονται το σύνολο των ζητημάτων που θέτουν οι γιατροί της Κλινικής.
ΤΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ
Υπό αυτό το πρίσμα έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ειδικότερα για το θέμα της υποστελέχωσης αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση ενίσχυση. Ο κ. Γουρζής ανέφερε ότι θα βοηθήσει από την πλευρά του στέλνοντας έναν ειδικευόμενο από την πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική.
Μάλιστα αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί από σήμερα.
Σε ότι αφορά το αίτημα για ύπαρξη μόνιμων και εκπαιδευμένων φυλάκων που θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τα παιδιά όταν είναι σε διέγερση και να μην αναγκάζονται οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να καλούν την αστυνομία – κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά καθώς σήμερα η Κλινική φυλάσσεται από εναλλασσόμενα πρόσωπα εταιρείας σεκιούριτι- ώστε να επέλθει ηρεμία στην Κλινική.
ΤΑ ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΑ
Από τα τέσσερα θέματα που έθεσαν οι γιατροί της Κλινικής τα δύο παραπάνω είναι τα αποδεκτά από τα μέλη του Συμβουλίου και τα δύο που ακολουθούν είναι τα μη αποδεκτά.
Το πρώτο αφορά την επισήμανση του ιατρικού προσωπικού ότι η Παιδοψυχιατρική Κλινική λειτουργεί απομονωμένη (παλαιό Καραμανδάνειο) εκτός ενός γενικού νοσοκομείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν ένας νοσηλευόμενος χρειάζεται εκτίμηση από άλλη ειδικότητα ή εργαστηριακό έλεγχο να διακομίζεται ή στο Καραμανδάνειο αν είναι έως 16 ετών ή στο ΠΓΝΠ ή τον «Αγιο Ανδρέα» ανάλογα με το πιο νοσοκομείο εφημερεύει όταν είναι άνω των 16 ετών.
«Αυτό το αίτημα δεν ευσταθεί. Πολλές κλινικές στη χώρα μας είναι εκτός ενός γενικού νοσοκομείου. Για παράδειγμα το Αιγινήτειο είναι εκτός» μας μετέφερε ο κ. Καρβέλης.
Το δεύτερο σχετίζεται με την νοσηλεία παιδιών 8 και 9 ετών με εφήβους άνω των 16 ετών. Για παράδειγμα στην Κλινική έχουν νοσηλευτεί άτομα 18 και 18,5 ετών. Οι γιατροί της Κλινικής τόνιζαν στην αναφορά τους ότι αυτό είναι επικίνδυνο και αντιβαίνει στη σχετική νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία παιδοψυχιατρικών κλινικών. Επ’ αυτού η Επιτροπή δεν επεκτάθηκε περαιτέρω καθώς όπως σχολιάζει ο κ. Καρβέλης «υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Ψυχικών δικαιωμάτων στα παιδοψυχιατρικά τμήματα να αντιμετωπίζονται περιστατικά έως 18 ετών. Με βάση την απόφαση αυτή δεν τίθεται κανένα ζήτημα».
Φίλιππος Γουρζής: Πέντε γιατροί για επτά κλίνες
Μιλώντας στην «Π» ο καθηγητής Φίλιππος Γουρζής ιδιαίτερα για το θέμα της στελέχωσης της Κλινικής παρατηρεί ότι «η στελέχωση είναι εξαιρετική» και εξηγεί:
«Είναι πέντε ειδικευμένοι για επτά κλίνες. Σε αυτούς θα προστεθούν και τρεις ειδικευόμενοι ο ένας εκ των οποίων θα ενταχθεί στην Κλινική από σήμερα. Πιστεύω ότι ο αριθμός των γιατρών είναι αρκετός για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επτά κλίνες».
Απαντώντας στο γιατί οι ειδικευόμενοι παιδοψυχίατροι βρίσκονται στην πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική ενηλίκων, εξηγεί: «Τόσο εγώ όσο και ο κ. Καρβέλης έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο η ειδικότητα της παιδοψυχιατρικής να πάει στην παιδοψυχιατρική κλινική. Μέχρι να γίνει αυτό η ειδικότητα είναι στη δική μας ψυχιατρική κλινική. Αλλωστε οι δύο από τους τρεις ειδικευόμενους κάνουν αυτή τη στιγμή το προαπαιτούμενο που είναι ένας χρόνος σε ψυχιατρική κλινική ενηλίκων και έξι μήνες στη νευρολογική. Οταν ολοκληρώσουν αυτόν τον κύκλο θα πάνε στην παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδανείου».
Καταλήγοντας ο κ. Γουρζής τονίζει ότι η Κλινική πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως και να λειτουργήσει. «Είμαστε όλοι διατεθειμένοι να βοηθήσουμε ώστε η Κλινική αυτή να λειτουργήσει ολοκληρωμένα. Είναι όμως ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να είναι κλειστή για άλλα περιστατικά επειδή νοσηλεύει τρία διεγερτικά. Πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει πλήρως. Οι ανάγκες των παιδιών είναι πολλές και επείγουσες».
Χριστίνα Μπίκου: «Η άρνηση νοσηλείας μπορεί να είναι μοιραία για κάποιο παιδί»
Η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Χριστίνα Μπίκου μιλώντας στην «Π» ανέφερε την ανάγκη της πλήρους και ολοκληρωμένης λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής καλώντας όλες τις πλευρές να συνεργαστούν.
«Κάναμε όλοι μας μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη κλινική και να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών από την ευρύτερη περιφέρεια. Η Κλινική ξεκίνησε να λειτουργεί, σίγουρα υπάρχουν προβλήματα αλλά ακούγοντας με πολύ μεγάλη προσοχή τα ζητήματα που θέτουν οι γιατροί πιστεύω ότι με συνεργασία και συνεννόηση όλων των πλευρών μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ολες οι πλευρές πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους και να προτάξουν το όφελος των παιδιών. Η κλινική πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να λειτουργεί σε ένα σωστό και ολοκληρωμένο πλαίσιο. Εχουμε πολλά περιστατικά παιδιών στην περιοχή μας και πρέπει η Κλινική να είναι σε θέση να τα καλύψει. Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε. Οι γονείς, οι οικογένειες πρέπει να βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους. Κανένας γονιός δεν θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με την άρνηση νοσηλείας του παιδιού του. Η άρνηση νοσηλείας μπορεί να είναι μοιραία για κάποιο παιδί.
Ολοι οφείλουμε να συνεργαστούμε με σύνεση ώστε να λειτουργήσει η κλινική ομαλά χωρίς ενστάσεις είτε από τη μία πλευρά ή την άλλη προς όφελος των παιδιών μας. Να χαμηλώσουν τους τόνους να καθίσουν σε ένα τραπέζι να συζητήσουν τη σωστή λύση. Υπάρχουν προβλήματα που οι γιατροί θέτουν δικαίως, υπάρχουν όμως και ζητήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τονίζω και πάλι αυτό που προέχει είναι το καλό των παιδιών».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News