Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πώς θα καθοριστεί η αποζημίωση στους κτηνοτρόφους

Ο κ. Κέλλας ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για τις αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους που αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα ζώα τους εξαιτίας της πανώλης

πανώλη

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, προανήγγειλε, αποζημίωση που θα φτάνει έως τα 125 ευρώ ανά αιγοπρόβατο θα δοθεί στους κτηνοτρόφους που αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα ζώα τους εξαιτίας της πανώλης, αλλά και στους παραγωγούς προϊόντων από αιγοπρόβατα.

Ωστόσο, ο κ. Κέλλας ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για τις αποζημιώσεις, καθώς απομένει ακόμα η προσπάθεια εκρίζωσης της νόσου της πανώλης, έτσι ώστε το κράτος να είναι σε θέση μετά να μιλήσει για τις αποζημιώσεις, γνωρίζοντας το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ.

Σε ερώτηση σχετικά με τους κτηνοτρόφους που ζητούν αποζημίωση επειδή χάνουν τα κοπάδια τους, ο κ. Κέλλας ανέφερε πως «έχουν απόλυτο δίκιο». Συμπλήρωσε πως «προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο» ενώ διαβεβαίωσε πως «το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας», όχι μόνο σε αυτούς που θανατώνουν ζώα «αλλά και για τις εξαγωγές που γίνονται στα διάφορα προϊόντα του γάλακτος. Το χαρακτηριστικότερο από όλα και πιο γνωστό τη φέτα».

Απαντώντας για το πότε προβλέπεται ότι θα έχουμε εκρίζωση της νόσου, έτσι ώστε να «ξεκλειδώσουν» και οι αποζημιώσεις, ο κ. Χρήστος Κέλλας επεσήμανε:

«Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, ίσως μέχρι τέλος της εβδομάδος να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική ασφάλεια ότι έχουμε περιορίσει ή έχει σταματήσει η νόσος στην Ελλάδα όταν περάσουν 30 μέρες από το τελευταίο κρούσμα. Δηλαδή κάθε φορά που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα πηγαίνουμε 30 μέρες πίσω. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι 30 μέρες μετά το κάθε θετικό κρούσμα, εάν δεν εμφανιστεί άλλο, λέμε ότι εκεί δεν υπάρχει. Πρέπει λοιπόν, μετά από κάθε κρούσμα 30 μέρες. Όπως σας είπα, δεν μας ανησυχεί τόσο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα σε διπλανές περιοχές όπου έχουμε ήδη θετικό κρούσμα. Δηλαδή όταν εμφανιστεί στην ζώνη προστασίας είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Μας ανησυχεί όμως όταν βρίσκουμε κρούσμα από τα Τρίκαλα στην Κόρινθο και από την Κόρινθο στον Ασπρόπυργο, στη Δυτική Αττική».