Πάτρα: Απειλή για το ΠΓΝΠ η υπουργική απόφαση – Ζητήθηκαν 26 Πανεπιστημιακοί γιατροί, δόθηκαν 14

Για τα κενά των πανεπιστημιακών γιατρών είχε ενημερωθεί αναλυτικά ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΠ τον περασμένο Σεπτέμβριο

Απειλή

Μόλις με 12 θέσεις πανεπιστημιακών γιατρών ενισχύεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όταν το Ιατρικό Τμήμα έχει ζητήσει τουλάχιστον 26 για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες του. Αντίθετα, άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας με πολύ μικρότερη πληθυσμιακή αναφορά ενισχύθηκαν με τριπλάσιο αριθμό γιατρών.

Και δεν είναι το μόνο μελανό σημείο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική ιατρική κοινότητα από τη διανομή που έκανε το υπουργείο Υγείας στις θέσεις γιατρών του ΕΣΥ που μετέτρεψε σε πανεπιστημιακές.

«Αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για την περιοχή μας η απόφαση του υπουργείου για την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τόσο μικρό αριθμό γιατρών. Το Ιατρικό μας Τμήμα και το Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο αδικήθηκαν καταρχάς αριθμητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επείγοντα κενά και να απειλείται ο ερευνητικός, ο εκπαιδευτικός και φυσικά ο κλινικός ρόλος του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος» ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Απειλή

Αννα Μαστοράκου

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που θέτει η κ. Μαστοράκου έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό των θέσεων. «Οι προκηρύξεις γίνονται με τις ειδικότητες και όχι με την εξειδίκευση. Για παράδειγμα αναφέρω ότι προκηρύσσεται θέση καρδιολόγου και όχι αρρυθμιολόγου. Σε αυτή την προκήρυξη υπήρξαν πολλές εξειδικεύσεις που δεν είχαν ζητηθεί από το Πανεπιστήμιό μας. Μάλιστα αυτό συνέβη μόνο για το δικό μας Πανεπιστήμιο και μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το τι εξυπηρετεί. Και φυσικά το ερώτημα που κυριαρχεί είναι γιατί δεν τηρήθηκε η προτεραιοποίηση των θέσεων που οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είχε στείλει το Τμήμα».

Καταλήγοντας, η κ. Μαστοράκου καταθέτει την αγωνία που υπάρχει «για τη διατήρηση του πανεπιστημιακού χαρακτήρα του Νοσοκομείου. Οι θέσεις του ΕΣΥ μετατράπηκαν σε πανεπιστημιακές, ώστε να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των συναδέλφων και να υποβάλλουν σχετικό αίτημα».

Αποδέκτης αντιδράσεων έγινε και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος δήλωσε στην «Π»: «Εχουν φτάσει και σε μένα πολλές διαμαρτυρίες. Εχοντας διατελέσει δε διοικητής στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο γνωρίζω πολύ καλά την απειλή που υπάρχει από την πανεπιστημιακή του υποστελέχωση. Εχει μεγάλη ευθύνη το υπουργείο να αναπληρώνει άμεσα και όχι να μειώνει τις θέσεις του επιστημονικού δυναμικού».

Απειλή

Χαράλαμπος Μπονάνος

Ο κ. Μπονάνος υπογραμμίζει και την ανισότητα που υπήρξε στην κατανομή των θέσεων. Για παράδειγμα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας πήρε 40 θέσεις. «Ακόμα και συγκριτικά να δούμε τα μεγέθη δεν είναι δυνατόν να δίνονται αλλού περισσότερες θέσεις από το δικό μας Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πληθυσμό. Ο πολίτης περιμένει την τελική λύση από το ΠΓΝΠ. Ως περιοχή περιμένουμε άμεσα την ευαισθησία και την αντίδραση του υπουργού Υγείας».

Ο αντιπεριφερειάρχης καλεί δε σε κοινό μέτωπο διεκδίκησης. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον ιατρικό κόσμο, ώστε να συντονίσουμε μέτωπο διεκδίκησης περισσότερων θέσεων για το Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο».