Πάτρα: «Μαλιοκούβαρα» για την ανακύκλωση ρούχων – Αντιπαράθεση δημοτικής αρχής-αντιπολίτευσης
Αντιπαράθεση δημοτικής αρχής-αντιπολίτευσης για το θέμα της προμήθειας 200 κάδων ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών, που αναμένεται να τοποθετηθούν σε πολλά σημεία της Πάτρας τους επόμενους μήνες.
Οπως έγραψε και την Τετάρτη η «Π», ο επικεφαλής της «Ωρας Πατρών» διαμαρτύρεται γιατί ο Δήμος Πατρέων θα παίρνει 40 ευρώ ανά κάδο από την εταιρεία, ενώ σε άλλους δήμους της χώρας όπως στη Μεταμόρφωση και την Αρτα 100 και 75 ευρώ αντίστοιχα.
ΑΙΧΜΗ ΡΩΡΟΥ
Ο Γ. Ρώρος δήλωσε στην «Π»: «Θα έπρεπε να έχει διαπραγματευτεί ο Δήμος καλύτερη τιμή. Θα δίνουμε τόσους τόνους ρούχα, περίπου 2.500 τον χρόνο, αλλά η τιμή που πήραμε είναι αρκετά πιο χαμηλή από άλλους Δήμους. Εμείς επιλέξαμε να μας δίνει 8.000 ευρώ τον χρόνο η εταιρεία, δηλαδή 3,2 ευρώ τον τόνο. Αν πετυχαίναμε τιμή περίπου 20 ευρώ, που είναι η μέση του ανώτατου ορίου των 40 ευρώ που μπορούσαμε να ζητήσουμε, ο Δήμος θα είχε 50.000 ευρώ έσοδα τον χρόνο».
Επιπλέον, ο κ. Ρώρος καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν έγινε διαγωνισμός, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσε να έχει ανατεθεί η δουλειά σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως γίνεται με το αλουμίνιο και άλλα υλικά. «Εμείς πιστεύουμε ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Προφανώς για να μη γίνει, αλλά και να μη τη δώσουν σε άλλον, κάτι τους έδενε με την εταιρεία. Τα αυτονόητα να πούμε; Εμείς γι’ αυτό θέλαμε διαγωνισμό» είπε ο Γιώργος Ρώρος, ο οποίος όμως δεν στήριξε με στοιχεία ή επιχειρήματα τη δήλωσή του.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΥ
Ολα τα ανωτέρω δεν έμειναν αναπάντητα από τον αντιδήμαρχο Νίκο Ασπράγκαθο, ο οποίος είχε εισηγηθεί την προμήθεια στην Οικονομική Επιτροπή απ’ όπου ελήφθη η έγκριση.
Ο κ. Ασπράγκαθος δεν έχασε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί: «Θέλουν να μειώσουν το κύρος των αποφάσεων και πρακτικών μας, αλλά δεν θα το καταφέρουν. Προχωράμε με μέτρο για να αυξήσουμε την ανακύκλωση και κάποιοι κοιτούν πώς να βάλουν εμπόδια. Το κάνουν για να κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι δεν φέρνουμε πρόοδο. Το ίδιο συνέβη και με το Πράσινο Σημείο, που ήταν ένα οργανωμένο σύστημα και θα αποτελούσε σημαντικό μέτρο κατά της ανεξέλεγκτης απόθεσης ογκωδών απορριμμάτων».
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Μιλώντας για τα οφέλη που θα φέρει η ανακύκλωση ρούχων, σημείωσε ο κ. Ασπράγκαθος: «Το όφελος δεν είναι το τι θα πάρεις ή πόσα θα πάρεις από την εταιρεία. Το κυριότερο είναι η μείωση των αποβλήτων που τελικά οδηγούνται στον ΧΥΤΑ. Μειώνουμε και το τέλος ταφής έτσι, που φέτος θα φτάσει και 55 ευρώ τον τόνο. Μειώνουμε και το μεταφορικό έργο, ενώ επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής στον ΧΥΤΑ».
Κλείνοντας, ο Νίκος Ασπράγκαθος απάντησε στην «Π» γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, αλλά και γιατί πέρασαν οι αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο: «Σε όλους τους δήμους μόνο από Οικονομική Επιτροπή πέρασε γιατί δεν εντάσσεται η διάθεση ανακυκλώσιμων στις διαδικασίες που απαιτούν απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχουν και δύο γνωμοδοτήσεις από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου που λένε ότι όλα έγιναν καλώς. Στην Ελλάδα, την ανακύκλωση ρούχων την κάνουν δύο εταιρείες, εμείς πήραμε προσφορά και από τις δύο, επιλέγοντας αυτή με την καλύτερη προσφορά. Είναι και η πιο έμπειρη στον χώρο. Το θέμα πάντως θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, αφού ήδη έχει περάσει η χωροθέτηση των σημείων που θα μπουν οι κάδοι από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News