Πάτρα: Μέτωπο φορέων κατά του νέου νομοσχεδίου για την απεξάρτηση – Ζητούν ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων

Είναι ένα από τα στοιχεία που ανακοίνωσε στη χθεσινή σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε η δημοτική αρχή, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, η θεραπεύτρια και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Ειρήνη Κρανιά.

μέτωπο

Μόλις τρεις θεραπευτές διαθέτει το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ-«ΟΞΥΓΟΝΟ» στην Πάτρα για 300 εξαρτημένους, γονείς και κρατουμένους που καλείται να αντιμετωπίσει σε μηνιαία βάση.

Είναι ένα από τα στοιχεία που ανακοίνωσε στη χθεσινή σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε η δημοτική αρχή, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, η θεραπεύτρια και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Ειρήνη Κρανιά. Η ίδια πρόσθεσε ότι «το υπουργείο χωρίς διαβούλευση και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του τα επιστημονικά δεδομένα προχωράει σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να βάλει τέλος σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα. Τα θεραπευτικά μοντέλα που λειτουργούν είναι αποτελεσματικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ενίσχυσή τους.

Επτά στους δέκα που εντάσσονται σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της θεραπείας τους δεν κάνουν ξανά χρήση ουσίας».

Η ίδια εξήγησε ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει «μία ενιαία αθηνοκεντρική διοίκηση. Ως εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ γνωρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η κάθε τοπική κοινωνία έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι το ”ΟΞΥΓΟΝΟ” δημιουργήθηκε στην Πάτρα για να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Τη διαμαρτυρία τους για τον κυβερνητικό χειρισμό στο θέμα αυτό εξέφρασαν εκπρόσωποι και άλλων φορέων που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Χρήστος Γκρεκιώτης σημείωσε ότι «η επίθεση στο ΚΕΘΕΑ και στα στεγνά προγράμματα έχει ξεκινήσει από παλιά. Το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί 40 χρόνια και αποτελεί μία κοινωνική κατάκτηση. Τώρα επιχειρούν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Δεν θέλουν τα καθαρά προγράμματα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η αρμόδια αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη τόνισαν ότι η δημοτική αρχή εκτιμά ότι «η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι μάχη ζωής, μάχη καθημερινή κατά όλων των εξαρτήσεων και γι’ αυτό στέκεται δίπλα στις διεκδικήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), του σωματείου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, καθώς και άλλων φορέων».

Κοινό τόπο όλων των εμπλεκομένων είναι οι θέσεις που κατέθεσε η δημοτική αρχή και οι οποίες επρόκειτο να αποτελέσουν και μέρος κοινού ψηφίσματος των 43 φορέων της περιοχής, είναι τα εξής:

⦁ Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
⦁ Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα στρατόπεδα και τους πληθυσμούς Ρομά.
⦁ Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
⦁ Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στον δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών, με κρατική χρηματοδότηση.
⦁ Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης.
⦁ Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης και στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά-μαλακά».
⦁ Οχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
⦁ Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
⦁ Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων.