Πάτρα: Νέα διάσταση στην υπόθεση της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας
Η απολογία στελέχους στη δίκη της «αμαρτωλής» πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, στην Πάτρα.
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, μετά από διακοπή ενός μήνα, συνεχίστηκε χθες Τετάρτη 6/11/2024, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Η δίκη βρίσκεται στην τελική φάση των απολογιών 87 κατηγορουμένων και χθες σειρά είχαν για να απολογηθούν ο πρώην διευθυντής εργασιών και μέλος ελεγκτικών κλιμακίων, ο πρώην διευθυντής κεντρικού καταστήματος, μια πρώην διευθύντρια περιφερειακού καταστήματος και ο πρώην διευθυντής του δικτύου και μηχανοργάνωσης του πιστωτικού συνεταιρισμού.
Η κατηγορία, που τους βαρύνει όλους το ίδιο, είναι ότι με πρόθεση προκάλεσαν εν γνώσει τους βέβαιη ζημία στην περιουσία άλλου, της οποίας βάσει δικαιοπραξίας είχαν την επιμέλεια και διαχείριση (ολική ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη), η δε ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ.
Ολα τα πρώην στελέχη της Τράπεζας τόνισαν σε γενικές γραμμές ότι αιτιολογημένα δίνονταν τα δάνεια σε πιστούχους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και ότι αυτοί που λάμβαναν τις πιστώσεις, είχαν τις προϋποθέσεις που προβλέπονταν από τους κανονισμούς των τραπεζών και από πλευράς εγγυήσεων και πιστοληπτικής ικανότητας.
Ωστόσο προέκυψαν ερωτήματα από το δικαστήριο, για τα δάνεια προμηθευτή της Αχαϊκής Τράπεζας, που είχε πάρει εργολαβία για το νέο κτίριο. Οπως ειπώθηκε, η Τράπεζα ανέλαβε μέσω δανειοδότησης, τα ανοίγματα που είχε ο εργολάβος σε άλλες τράπεζες, λόγω προβλήματος ρευστότητας, για να τον διασώσει.
Το δικαστήριο επικεντρώθηκε πάλι σε πιστώσεις και αναχρηματοδοτήσεις δανείων που είχαν δοθεί σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αχαϊκής Τράπεζας ή και συγγενών τους, όπου τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού συνεταιρισμού ως μέλη εγκριτικών κλιμακίων δήλωσαν ότι αυτά έκαναν τις εισηγήσεις τους προς το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ήταν αρμόδιο να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου επέμεινε , στο θέμα των συνεταιριστικών μεριδίων που δίνονταν σε στελέχη και υπαλλήλους της Τράπεζας, μέσω δανείων, προκειμένου να καλύπτεται η κεφαλαιακή της επάρκεια. Οταν υπήρχε ζήτηση, τα μερίδια αυτά επιστρέφονταν και ταυτόχρονα διαγράφονταν και τα δάνεια που είχαν λάβει οι υπάλληλοι της τράπεζας. Τα διευθυντικά στελέχη επανέλαβαν πως αυτή η πρακτική ήταν γνωστή από το 2006 στους ορκωτούς λογιστές και στην Τράπεζα της Ελλάδος και εφαρμοζόταν από όλες τις τράπεζες, για να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους βάση.
Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά για πρώτη φορά, του διευθυντή εργασιών, ότι για τα εν λόγω δάνεια καταλογίζονταν τόκοι, σε αντίθεση με ό,τι υποστηριζόταν μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή αυτά τα δάνεια ήταν άτοκα. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν αυτοί οι τόκοι καταβάλλονταν ή ήταν εικονικοί, οπότε η υπόθεση προσλαμβάνει νέες διαστάσεις.
Το Δικαστήριο απηύθυνε και ερωτήσεις, για τη ζημιά που υπέστησαν οι μεριδιούχοι και σε αυτή την περίπτωση, τα στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης είχε αποσβεστεί από τα μερίσματα που διανέμονταν κάθε χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας έγινε με την αιτιολογία ότι αυτή αδυνατούσε να αυξήσει τα κεφάλαιά της, λαμβανομένης υπόψη της ανεπάρκειας των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και εξ τούτου δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ιδίως έναντι των καταθετών της.
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, με τις απολογίες και άλλων κατηγορουμένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίγιο: Πλήθος πιστών στη λιτανεία για να… βρέξει! ΦΩΤΟ
Πάτρα: Στον Κορυδαλλό ο 49χρονος για τον ξυλοδαρμό της 41χρονης συντρόφου του
Πάτρα: Διακινητής ναρκωτικών με..παρελθόν, είχε συλληφθεί για απόπειρα δολοφονίας
Η 95χρονη αχαιή Σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Π»: «Ο Κασσελάκης; Αυτός ήρθε να μας διαλύσει»!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News