Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγαλύτερες ανησυχίες από το Τσερνόμπιλ – 15 εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες
Οι εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις υπόλοιπες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας
Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, το βλέμμα στρέφεται σε 15 σε λειτουργία πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά πυρηνικά εργοστάσια ανά την ουκρανική επικράτεια.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για μία νέα μαζική καταστροφή, με απρόβλεπτες συνέπειες στους ανθρώπους και το περιβάλλον, στην περίπτωση που, όπως λένε, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πλήξουν, ακόμα και κατά λάθος, τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές επιπτώσεις, εξαιτίας οποιαδήποτε επίθεση σε δομή ηλεκτρικής ενέργειας ή υδροδότησης, έκρουσε ο πυρηνικός αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace, James Acton. Αυτό μπορεί να συμβεί, όπως εξήγησε, καθώς οι αντιδραστήρες απαιτούν σταθερές ροές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
Την ίδια ώρα, προσθέτει, το προσωπικό των πυρηνικών εργοστασίων ενδεχομένως δυσκολεύεται να μεταβεί στην εργασία του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφαλείας στους αντιδραστήρες.
«Σε περίπτωση ατυχήματος, το υποστηρικτικό προσωπικό, όπως οι πυροσβέστες, ενδεχομένως να μην μπορεί να προσεγγίσει το εργοστάσιο» ανάφερε χαρακτηριστικά.
Την έντονη τους ανησυχία τους εκφράζουν και οι ελεγκτές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπεύθυνους ασφαλείας των ουκρανικών αρχών.
Αν και εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από την ευρύτερη ουκρανική γειτονιά. Εκεί, μόλις 130 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου, εξακολουθούν να βρίσκονται άλλωστε θαμμένα τα ραδιενεργά συντρίμμια που έχει αφήσει πίσω του το ατύχημα που είχε σημειωθεί στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του πυρηνικού σταθμού τον Απρίλιο του 1986.
Περίπου 35 χρόνια έπειτα από εκείνη την πυρηνική καταστροφή, Ρώσοι και Ουκρανοί βρέθηκαν να ανταλλάσσουν πραγματικά πυρά στην εν λόγω περιοχή που πλέον, περίπου μια ημέρα έπειτα από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει περάσει υπό ρωσικό έλεγχο.
Η Ρωσία θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.
Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε χθες, 24 Φεβρουαρίου, ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Η ίδια υπηρεσία διευκρίνισε ότι ειδικοί συνδέουν αυτά τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται με το γεγονός ότι το ουκρανικό έδαφος στις συγκεκριμένες περιοχές κλονίστηκε έντονα από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να σηκωθεί ραδιενεργή σκόνη.
Η Μόσχα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας να καθησυχάζει δηλώνοντας ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.
«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ωστόσο, πέρα από τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ που είναι εκτός λειτουργίας, στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα σε: Ρίβνε, Κμελνίτσκα, Νότια Ουκρανία και Ζαπορίζια, με την υποσημείωση όμως ότι τις τελευταίες ώρες σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, στη Ζαπορίζια συγκεκριμένα οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μαίνονται.
Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο μάλιστα για «τον πρώτο μεγάλης κλίμακας πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε πολυάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις».
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτυλίσσεται σε μια χώρα με 15 ατομικούς αντιδραστήρες οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, θέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό “στόλο” της Ευρώπης σε πιθανούς κινδύνους ασφαλείας», όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News