Politico: Να πώς τα θαλάσσωσε η Ακροδεξιά της Λεπέν στις εκλογές,ανικανότητα, κακοί υποψήφιοι, λάθη Μπαρντελά

Οι σαμπάνιες περίμεναν στον πάγο λίγο πριν την ανακοίνωση των exit polls

θαλάσσωσε

Οι σαμπάνιες περίμεναν στον πάγο λίγο πριν την ανακοίνωση των exit polls το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο αρχηγείο της Μαρίν Λεπέν, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, της οποίας ετοιμαζόταν για έναν άνευ προηγουμένου εκλογικό θρίαμβο που θα την έφερνε στην εξουσία για πρώτη φορά στη Γαλλία.

 

Αλλά το προεόρτιο κλίμα διαδέχθηκαν η κατήφεια και η απογοήτευση μετά την ανατροπή που έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα, φέρνοντας την Ακροδεξιά στην τρίτη θέση, πίσω από τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου και την κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και τη συνειδητοποίηση ότι ο εκλεκτός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, δεν θα είναι ο νέος πρωθυπουργός και το κόμμα ίσως να μην είναι καν αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Εθνοσυνέλευση.

 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες Τρίτη η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν το 2022 στη Γαλλία αποτελεί αντικείμενο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση.

 

Τι πήγε, λοιπόν, στραβά για το κόμμα της Λεπέν στις εκλογές; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει το Politico με ανάλυσή του.

 

Τα λάθη του Μπαρντελά

Τη βραδιά των εκλογών ο 28χρονος Μπαρντελά έκανε λόγο για μια «παρά φύση» συμμαχία κεντρώων και Αριστεράς, που φρέναρε το κόμμα του. Αλλά την επομένη μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση έσπευσε να αναλάβει «το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί»: «Πάντα κάνουμε λάθη, εγώ έκανα. Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης μου τόσο για τη νίκη στις ευρωεκλογές όσο και για τη χθεσινή (κυριακάτικη) ήττα», τόνισε.

 

Βαρόνοι του κόμματος έσπευσαν να στραφούν κατά της νέας ηγεσίας υπό τον Μπαρντελά με τον στενό σύμμαχο της Λεπέν, Μπρινό Μπιλντ, να κάνει λόγο για κακοδιαχείριση της προεκλογικής καμπάνιας ενόψει του δεύτερου γύρου και «δομικά λάθη», και τον Λουί Αλιό, δήμαρχο του Περπινιάν, που είχε χάσει τη μάχη κατά του Μπαρντελά για την προεδρία το 2022, να εξαπολύει βέλη κατά της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης.

 

Μετά την ήττα της Λεπέν στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, ο δεύτερος τη τάξει του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό, παραμερίστηκε και τελικά αποχώρησε. Αλλά αυτή τη φορά αρχίζουν να πέφτουν… κεφάλια, αρχής γενομένης από τον ευρωβουλευτή Ζιλ Πενέλ, που παραιτήθηκε από γενικός διευθυντής του κόμματος. Ο Πενέλ ήταν επικεφαλής του «σχεδίου Ματινιόν» για την άλωση της εξουσίας από την Ακροδεξιά, στον πυρήνα του οποίου ήταν η επιλογή κατάλληλων υποψηφίων.

 

Οι ακατάλληλοι υποψήφιοι

Μόνον που πολλοί απ’ αυτούς αποδείχθηκαν ακατάλληλοι, είτε ελλείψει επαγγελματισμού είτε λόγω των ρατσιστικών και ξενοφοβικών σχολίων τους.

 

Στην κούρσα για την εκλογή των 577 μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τα κόμματα συχνά επιλέγουν ως υποψηφίους ντόπιους ακτιβιστές με πενιχρή εμπειρία σε περιφέρειες όπου συγκεντρώνουν μικρές πιθανότητες νίκης.

 

 

H γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart παρέθεσε λίστα με 106 υποψηφίους του κόμματος της Λεπέν που είχαν κάνει «συνωμοσιολογικές δηλώσεις» και είχαν καταφύγει σε «ρητορική μίσους». Ένας εξ αυτών είχε εμφανιστεί με εμβλήματα των ναζί, μια άλλη σε ένα βίντεο που έγινε viral υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ρατσισμό επειδή ο οφθαλμίατρός της είναι Εβραίος κι ο οδοντίατρός της μουσουλμάνος. Άλλοι εμφανίστηκαν ανίκανοι να αρθρώσουν πολιτικό λόγο ή να χάνουν την αυτοκυριαρχία τους σε ντιμπέιτ με αντιπάλους που οργάνωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και τα βίντεο θύμισαν σε πολλούς ψηφοφόρους δύο εκ των βασικών λόγων για τους οποίους δεν αποφάσιζαν τόσα χρόνια να δώσουν μια ευκαιρία στην εξουσία στην Ακροδεξιά: τη μισαλλοδοξία και την ανικανότητα.

 

Το δημοκρατικό τόξο

Παρά τα ολισθήματα των υποψηφίων της και τα λάθη της, η Εθνική Συσπείρωση ίσως να τα είχε καταφέρει αν δεν είχαν συσπειρωθεί απέναντί της οι αντίπαλοι της Λεπέν.

 

Ηγετικά στελέχη της Αριστεράς και της κεντρώας παράταξης του Μακρόν κάλεσαν τους υποψηφίους που δεν είχαν τύχη στον β’ γύρο να αποσυρθούν -κάτι που έκαναν εκατοντάδες εξ αυτών- προκειμένου να συσπειρωθεί η ψήφος κατά της Ακροδεξιάς πίσω από έναν υποψήφιο που θα τα έβαζε με εκείνον της Εθνικής Συσπείρωσης. Κι αυτό αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για τα όνειρα της Ακροδεξιάς, που επιδιώκει πλέον να ανασυνταχθεί με μια γενική αναδιοργάνωση του κόμματος που θα ανακοινώσει ο Μπαρντελά ενόψει της τέταρτης προσπάθειας της Λεπέν να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2027.

 

Στην επιχείρηση διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος και υποβάθμισης της σημασίας της ήττας, στελέχη της Ακροδεξιάς σημειώνουν πως, μολονότι το κόμμα ηττήθηκε στον β’ γύρο, έλαβε τις περισσότερες ψήφους πανεθνικά και αύξησε κατά πάνω από 50 τις έδρες του στην Εθνοσυνέλευση. Ο θρίαμβος της Εθνικής Συσπείρωσης δεν ματαιώθηκε, «απλώς καθυστέρησε», υποστήριξε τη βραδιά των εκλογών η Λεπέν, αποδίδοντας την ήττα στην «αφύσικη» συμμαχία των Μακρονιστών με την Αριστερά.

 

Αλλά ανάμεσα σε όλα τα άλλα ως επικεφαλής της ΚΟ της Εθνικής Συσπείρωσης η Λεπέν θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί αμφιλεγόμενους υποψήφιους του κόμματος που εξελέγησαν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ροζέ Σιντό, που είχε υποστηρίξει ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στην πρώην υπουργό Παιδείας, Ναζά Μπελκασέμ, η συμμετοχή στη γαλλική κυβέρνηση επειδή είναι γαλλο-μαροκινή, αλλά και εκείνο του Ντανιέλ Γκρενόν, που ισχυρίστηκε ότι «ήρθαν οι Βορειοαφρικανοί στην εξουσία», «άνθρωποι που δεν έχουν θέση σε υψηλά αξιώματα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Φωτιά στο Γηροκομειό: 45χρονη που προσήχθη «έδωσε» την αδερφή της για την πυρκαγιά

Φωτιά Πάτρα: Ποιος είναι ο Αστυνομικός που συγκίνησε μεταφέροντας στην αγκαλιά του ηλικιωμένο ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: «Μαύρισε ο ουρανός», δείτε ΦΩΤΟ από τη μεγάλη πυρκαγιά στις ανατολικές συνοικίες