Πράσινη ενέργεια στη ΒΙΠΕ Πατρών – Η μεγάλη επιστροφή του επιχειρηματία Στέγγου

Στροφή του πατρινού επιχειρηματία Κ. Στέγγου από τις κατασκευές και τον τουρισμό, στην πράσινη ενέργεια

ΒΙΠΕ

Ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Στέγγος επιστρέφει στην Πάτρα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και με την εταιρεία του, Τεχνική Ολυμπιακή, ετοιμάζεται να εισέλθει στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε προχθές ότι έλαβε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο, ισχύος 999kW, η οποία θα κατασκευαστεί εντός ιδιόκτητης έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Πατρών.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου το οποίο θα παράγεται μέσω αναερόβιας χώνευσης, από μη επικίνδυνα οργανικά απόβλητα. Τα κύρια προϊόντα του έργου θα είναι το βιοαέριο και το οργανικό λίπασμα, το οποίο θα παράγεται μέσω κομποστοποίησης του στερεού υπολείμματος της αναερόβιας χώνευσης της οργανικής ύλης.

Το βιοαέριο θα καίγεται για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας και το οργανικό λίπασμα θα διατίθεται για δευτερεύουσες χρήσεις.

Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του βιοαερίου θα προέρχεται από 39.900 τόνους οργανικών αποβλήτων που θα συλλέγονται από παραγωγούς με φορτηγά και θα μεταφέρονται στην εγκατάσταση, όπου και θα αποθηκεύονται σε δεξαμενές ή σιλό.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η συλλογή 6.000 τόνων κοπριάς βουοστασίων, 10.000 τόνων κοπριάς αιγοπροβάτων, 2.400 τόνων κοπριάς ορνιθοτροφείων, 11.000 τόνων αποβλήτων τυροκομικών μονάδων, 1.600 τόνων ανσιρώματος καλαμποκιού, 6.500 τόνων αποβλήτων ζυθοποιίας, 1.400 τόνων αποβλήτων ελαιοτριβείων και 1.000 τόνων αποβλήτων οινοποιείων.

Η εταιρεία δεσμεύεται για διαδικασίες και ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής, μειώνοντας τις δυσάρεστες οσμές και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται θα πωλείται στον ΔΕΔΔΗΕ και θα τροφοδοτεί το δίκτυό του, ενώ μέρος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα για ιδιοκατανάλωση, ενώ το πλεόνασμα της θερμότητας μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί από γειτονικές εγκαταστάσεις.

Μέσω έρευνας που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η περιοχή της Αχαΐας αποτελεί ευνοϊκή τοποθεσία για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αξιοποίησης βιομάζας, λόγω της έντονης γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητάς της.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεία: «Καλή αντάμωση» – Συγκλονίζει η τελευταία ανάρτηση του 27χρονου που αυτοκτόνησε στο Χάβαρι

Πτώση F-16: Πώς το εκτινασόμενο κάθισμα έσωσε τον πιλότο -Η εκτίναξη έγινε σε 1,2 δευτερόλεπτα, με 20 G

Στην Πάτρα η Ευρωπαία Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα – Ποιους θα δει και ποιους χώρους θα επισκεφθεί

Καλάβρυτα: Παρουσία Βορίδη οι επετειακές εκδηλώσεις – ΦΩΤΟ

Άδωνις Γεωργιάδης στην «Π»: «Εκλεγήκαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις» – Αναβαθμίζεται το Καραμανδάνειο