Προκλήσεις και μετασχηματισμός: Η νέα εποχή για την ελληνική επιχειρηματικότητα
Μια νέα εικόνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα σκιαγραφεί η μεγάλη έρευνα της EY για το 2025, φέρνοντας στο φως τις προσδοκίες, τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών. Με επίκεντρο την καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάγκη μετασχηματισμού, η επιχειρηματική κοινότητα φαίνεται πρόθυμη να επενδύσει στο μέλλον, παρά τις δομικές προκλήσεις.

«Κάποτε αντιμετωπίζαμε την επιχειρηματικότητα με επιφυλακτικότητα, σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν βασικό μοχλό για επανεκκίνηση και μετασχηματισμό της οικονομίας», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της EY Ελλάδος, Γιώργος Παπαδημητρίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο επίκεντρο, η μεγάλη έρευνα EY Entrepreneurship Barometer 2025 που καταγράφει τις στάσεις 135 Ελλήνων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο αντίστοιχης μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.
Η γενική εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία. Παρότι το 83% των συμμετεχόντων δηλώνει ανησυχία για την αύξηση του λειτουργικού κόστους και το 81% για την αύξηση του εργατικού, 95% αναμένει αύξηση των εσόδων του, ποσοστό από τα υψηλότερα στην ευρύτερη περιοχή της έρευνας. Παράλληλα, το 67% σχεδιάζει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρότι παραμένουν σοβαρές οι δυσκολίες εύρεσης προσωπικού με τις απαραίτητες δεξιότητες (78%) και εμπειρία (61%).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καινοτομία: 59% των επιχειρήσεων επενδύει σε νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα ή υπηρεσίες, ενώ 54% επικεντρώνεται σε οργανωτικές βελτιώσεις. Ωστόσο, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), παρότι το 76% αναγνωρίζει τη δυναμική της, μόλις 5% έχει επενδύσει πάνω από 250.000 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, και 27% δεν έχει επενδύσει καθόλου.
Το ζήτημα των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) αναδεικνύεται επίσης ως κομβικό, καθώς πολλές επιχειρήσεις το εξετάζουν ως στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης ή εξόδου από τη μετοχική τους σύνθεση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, με έμφαση στη διαδικασία διαδοχής. Παρότι το 52% αναγνωρίζει τη σημασία της, μόνο 32% έχει καταρτίσει επίσημο πλάνο, και μόλις 6% έχει ζητήσει συμβουλευτική υποστήριξη.
Όπως τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα χρειάζεται τόλμη, επένδυση σε καινοτομία, προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση δεξιοτήτων. Η πολιτεία από την πλευρά της καλείται να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News