Ρίχτερ στη Σαντορίνη: Εφιάλτης διαρκείας – Μιλούν στην «Π» Αχαιοί που ζουν μόνιμα στο νησί
Η Πολιτεία θωρακίζει τα νησιά, αλλά η ανησυχία έχει κατακυριεύσει τον κόσμο, μετά τις εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις, ακόμα και 4,9 R. Οι επιστήμονες και οι τελευταίες εκτιμήσεις τους για το φαινόμενο. Το μίνι «οδοιπορικό» της «Π» και οι μαρτυρίες Αχαιών, που μένουν μόνιμα στην κοσμοπολίτικη Σαντορίνη.
Σε ασφυκτική σεισμική πολιορκία παραμένουν Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός. Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, σε καθημερινή βάση, έχουν προκαλέσει φόβο και τρόμο σε μεγάλο κομμάτι κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών κυρίως στη Σαντορίνη, οι οποίοι και χθες εγκατέλειπαν το νησί από αέρος και θαλάσσης.
Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ και ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και χθες, έχουν καταγραφεί πάνω από 550 σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ιου.
Ο ισχυρότερος που καταγράφηκε ήταν χθες, εντάσεως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το βράδυ έγινε σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού.
Μολονότι οι σεισμολόγοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τον κόσμο (και η Πολιτεία έχει θωρακίσει το νησί για παν ενδεχόμενο), συνιστώντας να μην φεύγει απ’ τα νησιά του, εν τούτοις πολλοί αποχωρούσαν κατά κύματα, μ’ αεροπλάνα και βαπόρια.
Υπάρχουν, όμως, και πολλοί που έμειναν «πίσω», ανησυχώντας μεν, αλλά μην τρομάζοντας.
Η «Πελοπόννησος», έκανε ένα μίνι «οδοιπορικό», μιλώντας με Αχαιούς που μένουν μόνιμα στη Σαντορίνη. Δίνουν κλίμα και απαντούν γιατί έμειναν, γιατί έφυγαν και τι σκέφτονται!
Το κακό είναι ότι οι σεισμολόγοι εκτιμούν πως το «μαρτύριο» των σεισμών μπορεί να διαρκέσει και μήνες!
*Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας προσπάθησε να φανεί ψύχραιμος: «Το σενάριο για σεισμό πάνω από 7 ρίχτερ είναι ακραίο, απίθανο σχεδόν. Το λίγο πάνω από το 5 δεν θα έχει επίπτωση στη Σαντορίνη. Υπάρχει ένα σενάριο στα 5,5 όπου μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις και βέβαια το σενάριο των 6 βαθμών συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες».
Ο κ. Λέκκας, όμως, προετοίμασε τον κόσμο για πιθανά χρονοβόρο διαδικασία: «Μπορεί να κρατήσει ημέρες, εβδομάδες, αλλά και μήνες. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά προετοιμαζόμαστε».
Οσο για το μήνυμά του στους κατοίκους τόνισε: «Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».
* Χθες συνεδρίασαν εκ νέου οι επιτροπές εκτίμησης κινδύνου και συνέστησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή και δόθηκε οδηγία στους κατοίκους να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες.
Κώστας Συνολάκης: «Είναι πιθανή και η έκρηξη»
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κώστας Συνολάκης εξήγησε στην «Π»: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν θα σταματήσει αύριο ή μεθαύριο η σεισμική ακολουθία».
Οσο για κίνδυνο για τσουνάμι, ο Κώστας Συνολάκης είπε: «Υπάρχει. Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού, αν γίνει και από το είδος της έκρηξης, αν θα είναι υποθαλάσσια ή αν θα γίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, οπότε δεν ξέρουμε ούτε πόσο μεγάλο θα είναι».
Επίσης, δεν απέκλεισε το σενάριο έκρηξης, δηλαδή να ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο στην καλντέρα της Σαντορίνης ή στο Κολούμπο: «Η Σαντορίνη είναι στην τροχιά να κάνει μια έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Σίγουρα όχι πολύ μεγάλη».
Θανάσης Γκανάς: «Δεν αποκλείω την έκρηξη»
Για τα δύο σενάρια σχετικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς: «Μεταξύ Σαντορίνης και βραχονησίδας Ανύδρου, υπάρχουν άλλα 15 ηφαιστειακά κέντρα στον πυθμένα. Μεγαλύτερο είναι το Κολούμπο, που είναι ενεργό, ενεργότατο».
Ερωτηθείς πώς προκύπτει πως δεν θα ξεπεράσει ένας σεισμός τα 6 ρίχτερ, εξήγησε: «Το μήκος του ρήγματος ορίζει το δυναμικό του. Υπάρχει εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε σεισμό πάνω από 6. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6».
Για το πόσο πιθανό είναι να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πρόγνωση αυτή τη στιγμή με τα στοιχεία που έχουμε. Χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται πανικός».
Άκης Τσελέντης: Με ανησυχεί το τσουνάμι
Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης είναι ιδιαίτερα ανήσυχος!
«Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να μη διατυμπανίζει δημόσια ότι έστειλε σκηνές, δήθεν για να μένει η ΕΜΑΚ, και σκύλους, ειδικούς διασώστες, ειδικούς γιατρούς. Σε καμμία χώρα αυτά δεν γίνονται φανερά, γιατί τρομοκρατείται ο κόσμος.
Ακούω πορίσματα ότι το πολύ να κάνει 5 με 5,5 Ρίχτερ. Δεν ισχύουν αυτά αν λάβει κανείς υπ όψιν τις διαστάσεις και το ιστορικό των εκεί ρηγμάτων. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ξενοδοχειακά συμφέροντα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι».
Για το ιστορικό της περιοχής, ο καθηγητής επισήμανε πως ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό κρύβει 5 μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών!
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Θα χρειαστεί πολλή υπομονή»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε: «Υπάρχει μια έντονα εξελισσόμενη σεισμική δράση, με αύξηση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών. Τα επίκεντρα μετατοπίζονται προς τις ακτές της Αμοργού.
Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος. Είμαστε, όμως, ακόμα σε προσεισμική ακολουθία. Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού είναι υπαρκτό, αλλά ακραίο έως απίθανο το σενάριο για σεισμό 7,7 Ρίχτερ, όπως το 1956.
Το σχεδόν βέβαιο, πάντως, είναι ότι θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή και ψυχραιμία, γιατί στο Αρκαλοχώρι η προσεισμική ακολουθία διήρκησε 4 μήνες.
Ο κυρίως σεισμός έγινε Σεπτέμβριο και η προσεισμική ακολουθία ξεκίνησε Ιούνιο. Ας είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό το ενδεχόμενο».
Άγγελος Κοντομίχης: «Προπόνηση με σεισμούς»
«Το νησί αδειάζει συνεχώς από κόσμο. Υπάρχει ανησυχία, όμως ελπίζουμε ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί και η ζωή θα συνεχιστεί όπως πρώτα».
Αυτό δήλωσε ο νεαρός Αγγελος Κοντομίχης, ο οποίος βρίσκεται στη Σαντορίνη αγωνιζόμενος στην ποδοσφαιρική ομάδα της Θύελλας Καμαρίου.
Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τη Θύελλα Πατρών και πέρασε και από την ομάδα Κ20 του Ιωνικού, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την οικογένειά του, όμως, όπως μας αποκάλυψε, δεν έχει σκεφτεί -για την ώρα- το ενδεχόμενο του να φύγει από τη Σαντορίνη.
«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και συνεχίζουμε τις προπονήσεις με την ομάδα μας, περιμένοντας να δούμε αν θα γίνουν κανονικά αγώνες το Σαββατοκύριακο ή όχι. Η σεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής, ακόμη κι εν ώρα προπόνησης, όμως για την ώρα η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. Η ομάδα είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε. Εύχομαι σύντομα να τελειώσουν όλα και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα».
Γιάννης Πετράτος: «Δεν πανικοβάλλομαι…»
Γιάννης Πετράτος. Βέρος Πατρινός. Είναι γεωπόνος και μάνατζερ μεγάλου ομίλου ξενοδοχείων στη Σαντορίνη, στον τομέα της διαχείρισης πρασίνου.
«Η αλήθεια είναι ότι κουνιόμαστε πολύ τις τελευταίες μέρες. Υπάρχει σε άλλους ανησυχία και σε άλλους πανικός.
Στην Καλντέρα δεν δουλεύει τίποτα τις δύο τελευταίες μέρες, γιατί εκεί είναι το πιο επίφοβο σημείο. Η πλειοψηφία αυτών που φεύγει άρον-άρον είναι άνθρωποι από συνεργεία που είχαν έρθει στη Σαντορίνη και εργάζονταν. Εγώ ανησυχώ μεν, αλλά δεν πανικοβάλλομαι, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
Αυτοί που, κυρίως, φεύγουν πανικόβλητοι είναι και όσοι δεν έχουν ζήσει σεισμική δραστηριότητα. Εγώ που μεγάλωσα στο Ρίο και έχω ζήσει στο πετσί μου τέτοια κουνήματα, είμαι πιο ήρεμος. Αν είχα σπίτι στην Καλντέρα, δεν θα έμενα εκεί αυτές τις μέρες. Μένω σε μια μονοκατοικία στην πεδιάδα, οπότε δεν νιώθω τόσο φόβο. Για να είμαι ειλικρινής, έχω έτοιμη μια μικρή βαλίτσα με δυο-τρία ρούχα. Αν νιώσω ότι ζορίζουν τα πράγματα, μπορεί να φύγω κι εγώ…».
Κέλλυ Τογιάλη: «Δεν θα έφευγα από τα Φηρά»
Η απώλεια του πατέρα της πριν από λίγο καιρό ανάγκασε την Κέλλυ Τογιάλη να αφήσει προσωρινά τη Σαντορίνη, εκεί όπου εργαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα, για να στηρίξει τη μητέρα της στην Πάτρα.
«Αν είχα μείνει στο σπίτι μου στα Φηρά και βίωνα αυτό που βιώνουν τώρα όλοι στη Σαντορίνη, εγώ δεν θα έφευγα» εξομολογήθηκε στην «Π» η Κέλλυ Τογιάλη και πρόσθεσε:
«Είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τις γειτόνισσές μου και με τους συναδέλφους μου και μου μεταφέρουν ένα κλίμα ανησυχίας και φόβου. Πολλοί έφυγαν από το νησί. Εγώ επαναλαμβάνω, αν δεν είχα γυρίσει στην Πάτρα λόγω του θανάτου του πατέρα μου, θα παρέμενα εκεί».
Μαρία Κεκάτου: «Παραμένω ψύχραιμη…»
Γέννημα-θρέμμα Πατρινή. Ζει μόνιμα πλέον στη Σαντορίνη, έχει οικογένεια εκεί και εργάζεται «σεζόν» σε τουριστικά επαγγέλματα.
«Προσπαθώ να μένω ψύχραιμη. Εχει φύγει αρκετός κόσμος από το νησί, κυρίως αλλοδαποί. Σίγουρα, πάντως, δεν μένουμε σε σκηνές, όπως έλεγαν κάποια Μέσα Ενημέρωσης. Στις σκηνές μένουν οι πυροσβέστες…
Υπάρχει κόσμος που κοιμάται τα βράδια στο αυτοκίνητο, αλλά αυτό είναι προσωπική επιλογή τους, δεν το συνέστησε κάποιος. Εγώ μένω κανονικά στο σπίτι μου. Δεν λέω ότι δεν φοβάμαι, αλλά για την ώρα δεν μ’ έχει πιάσει πανικός. Εστω ότι φεύγαμε. Για πόσο καιρό;
Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εκτονωθεί πλήρως η σεισμική δραστηριότητα. Αν ξέραμε ότι σίγουρα σε μια βδομάδα θα τελείωνε το φαινόμενο, μπορεί να φεύγαμε, να γλυτώναμε και την ψυχική οδύνη. Για την ώρα, μένουμε εδώ, μένουμε ψύχραιμοι».
Κωνσταντίνος Βρης: Αναχώρησε και η νύφη του
Η νύφη του Κώστα Βρη, εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στον Βόθωνα, ήταν στο κύμα που αναχώρησε χθες ακτοπλοϊκά από τη Σαντορίνη.
Οπως μας αποκάλυψε ο Κ. Βρης: «Στη Σαντορίνη κουνάει συνεχώς. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, κυρίως επειδή υπάρχουν προβληματικές κατασκευές επάνω στην ελαφρόπετρα.
Οσα συμβαίνουν θα βλάψουν τουριστικά το νησί, σε μια περίοδο κρατήσεων από τους tour operators. Είναι μεγάλη ζημιά ο βράχος που έπεσε στο παλιό λιμάνι, εκεί που ακουμπάει η κρουαζιέρα».
Τάσος Γερογιάννης: «Λίγοι μείναμε πίσω»
«Το νησί εκκενώνεται. Λίγοι έχουμε απομείνει πίσω». Αυτό μας είπε ο Τάσος Γερογιάννης οδηγός στο επάγγελμα και έφορος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Θύελλας Καμαρίου.
«Οι σεισμοί είναι συνεχείς, σίγουρα θα γίνει μια ισχυρή σεισμική δόνηση, αλλά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, δεν κινδυνεύουμε από έκρηξη του ηφαίστειου.
Οσο για τις σκηνές που βλέπετε στα γήπεδα, είναι για τους πυροσβέστες και τους άνδρες της ΕΜΑΚ, μη δημιουργούμε εντυπώσεις».
Άννα Λιγνού: «Ο Θεός δεν θα μας αφήσει»
«Ευχαριστούμε πολύ όσους σκέφτονται θετικά για εμάς, όπως έχουμε μάθει κι εμείς να κάνουμε τόσα χρόνια για όποιον το έχει ανάγκη».
Αυτό ήταν το σχόλιο της Αννας Λιγνού, η οποία διατηρεί κατάστημα εστίασης στο Καμάρι και πρόσθεσε:
«Ολα θα πάνε καλά. Εχουμε μάθει να παλεύουμε όπως έκαναν και οι γονείς μας. Οι ντόπιοι δεν εγκαταλείπουν, παρότι κουνάει συνεχώς. Θέλουν εάν γίνει κάτι χειρότερο να βοηθήσουν.
Τα πλοία γεμίζουν με αλλοδαπούς. Είμαστε ευλογημένο μέρος και καλοί άνθρωποι. Δεν θα μας αφήσει ο Θεός».
Δημήτρης Μπιρμπίλι: «Με τη φύση δεν τα βάζεις»
Με τη χθεσινή βραδινή πτήση αναμενόταν να αναχωρήσει από τη Σαντορίνη ο Δημήτρης Μπιρμπίλι.
«Κουνάει συνεχώς. Αναμένουμε όλοι τον πολύ ισχυρό σεισμό. Τι να κάνουμε όμως; Με τη φύση δεν μπορείς να τα βάλεις…
Ζημιές πολλές δεν έχουν γίνει για την ώρα. Το θέμα είναι όταν έρθει ο μεγάλος σεισμός να μην σε πιάσει στον ύπνο.
Είμαστε και νησί. Δεν έχεις πολλούς τρόπους να φύγεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Το αιματηρό επεισόδιο που προηγήθηκε του άγριου ξυλοδαρμού 45χρονου που βρέθηκε δεμένος
Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός μετά από ημέρες, σε αποσύνθεση η σορός
Σαντορίνη: Εχουν καταγραφεί 550 σεισμικές δονήσεις, έφυγαν 5.000 άτομα, σήμερα νέα σύσκεψη ΦΩΤΟ
Κυκλάδες: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων τη νύχτα, πού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Kαιρός: Βροχές, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Πάτρα: Ανήλικοι και «μάστιγα» αλκοόλ! – Τι δείχνουν οι έλεγχοι στα ποτά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News