Σαντορίνη: Αυξημένη εδαφική παραμόρφωση είδαν οι δύο επιτροπές – «Σχετική ύφεση στη σεισμική ακολουθία»

Η δραστηριότητα αυτή προκαλείται από έναν συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού, γεγονός που υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των γεωδυναμικών διεργασιών στην περιοχή, εκτιμούν οι επιτροπές

Σαντορίνη

Η σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων των δύο Μόνιμων Επιστημονικών Επιτροπών του Οργανισμού Αντισεισμικής Πολιτικής και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Οι επιτροπές, που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του Ευθύμιου Λέκκα, παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, εξέτασαν τα τελευταία δεδομένα και εξέφρασαν τις ακόλουθες βασικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα:

Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Η δραστηριότητα αυτή προκαλείται από έναν συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού, γεγονός που υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των γεωδυναμικών διεργασιών στην περιοχή.

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας της Σαντορίνης παραμένει στα ίδια επίπεδα, χωρίς σημαντικές αλλαγές. Στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση, η οποία παρακολουθείται συνεχώς από τους επιστήμονες.

Με βάση τους έλεγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αντισεισμική προστασία είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τα σχολεία στις περιοχές της **Θήρας, Ίου, Ανάφης και Αμοργού θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025, ως μέρος των προληπτικών μέτρωνΌλα τα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ, με στόχο την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

Η σχετική ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας είναι θετικό σημάδι, ωστόσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, λόγω της πολυπλοκότητας των γεωδυναμικών διεργασιών στην περιοχή. Η αυξημένη εδαφική παραμόρφωση και ο συνδυασμός τεκτονικής και μαγματικής δραστηριότητας υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και ετοιμότητα. Η διατήρηση των προληπτικών μέτρων, όπως η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των σχολείων, αποτελεί απαραίτητο βήμα για την προστασία των κατοίκων και την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας:

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).

2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.

3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.

4. Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

5. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Οι πολίτες θα πρέπει:

-Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

-Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

-Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

-Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

-Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

-Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

-Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα – Καρναβάλι των Μικρών: Έριξε σταγόνες, παρά την πρόγνωση για ολοήμερη βροχή

Πάτρα: «Είδωλα» – Άγνωστοι βανδάλισαν 6 καρναβαλικά στοιχεία σε πλατείες

Χωματερή ο βυθός του Πατραϊκού – Αποκαλύψεις από τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Τι να κάνουμε με την αντλησιοταμίευση – Ανάλυση

Καιρός: «Πολική εισβολή» βλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με έως -14 βαθμούς ΧΑΡΤΕΣ

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Ηφαιστειακό μάγμα προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια» λέει ο Τσελέντης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε κοινωνική “ζούγκλα”»