Σωρεία λαθών από το Κτηματολόγιο στην Αχαΐα – Απίστευτο αλαλούμ με την κτηματογράφηση

Το Κτηματολόγιο έδωσε 15θήμερη σιωπηλή παράταση στην υποβολή αιτήσεων διόρθωσης λαθών

Κτηματολόγιο

Εικόνα πλήρους αστοχίας στην αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων χιλιάδων Αχαιών περιγράφει στην «Πελοπόννησο» ο Σύλλογος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ο οποίος με επιστολή του στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ζητά την άμεση διακοπή της προανάρτησης και την επανεξέταση του συνόλου του μελετητικού αντικειμένου σε όλη την Αχαΐα.

Την περασμένη Δευτέρα έληξε τυπικά η διαδικασία της προανάρτησης των κτηματολογικών διαγραμμάτων που αφορά και στους πέντε Δήμους της Αχαΐας, με εξαίρεση το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Π», το Κτηματολόγιο, βλέποντας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Αχαΐα, έδωσε 15θήμερη σιωπηρή παράταση, κρατώντας ανοιχτή τη δυνατότητα οι αιτήσεις διόρθωσης των δικαιούχων να μπορούν να διεκπεραιωθούν μέχρι και 21 Νοεμβρίου, θεωρούμενες ως εμπρόθεσμες, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είχαν επικοινωνήσει μέχρι τη Δευτέρα με το Γραφείο Κτηματογράφησης (τηλεφωνικά ή με e-mail), ώστε να αιτηθούν διόρθωση ή κλείσιμο ραντεβού.

Την ύπαρξη σωρείας λαθών στη διαδικασία της κτηματογράφησης στην Αχαΐα είχε αναδείξει εδώ και δύο εβδομάδες η «Πελοπόννησος», ωστόσο το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, αν λάβουμε υπόψη τα όσα επισημαίνουν οι – άμεσα – εμπλεκόμενοι προς το Κτηματολόγιο.

Οπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Σοφοκλής Χριστόπουλος, διενεργώντας δειγματοληπτικό έλεγχο και συγκεντρώνοντας τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες από τον τεχνικό κόσμο της περιοχής, παρατηρείται αστοχία η οποία υπερβαίνει το 90% των φακέλων κτηματογράφησης. Συγκεκριμένα, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα όπως:

  •  Πλήρης ασυμφωνία γεωμετρικής πληροφορίας (περιγράμματος) που δηλώθηκε με το περίγραμμα που τελικά αναρτήθηκε.
  • Απορριφθέντα δικαιώματα λόγω αδυναμίας εντοπισμού, παρά το γεγονός ότι είχαν κατατεθεί εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα.
  • Κατακερματισμός ιδιοκτησιών σε επιμέρους ΚΑΕΚ, που όμως δηλώθηκαν ως ενιαίες με τίτλο και τοπογραφικό ή μετρημένο περίγραμμα.
  • Ασυμφωνία δασικής πληροφορίας με τον κυρωμένο Δασικό Χάρτη.
  •  Απουσία δηλωμένης πληροφορίας από τα έντυπα της προανάρτησης όπως π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας κ.ά.

Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ότι από την κατηγοριοποίηση του δείγματος που ελέγχθηκε φαίνεται πως οι δηλώσεις που έγιναν ηλεκτρονικά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα (σ.σ. το προαναφερθέν ποσοστό αστοχίας αφορά τις χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτοπροσώπως από τους δικαιούχους), ενώ από τις δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο κτηματογράφησης, εκείνες που στη συνέχεια ενημερώθηκαν άτυπα με ηλεκτρονική αποστολή των περιγραμμάτων σε αρχεία dxf δεν αντιμετωπίζουν κατά κανόνα προβλήματα ως προς τη γεωχωρική πληροφορία.

Ο Σύλλογος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, με επιστολή του προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο, τονίζει ότι, επειδή η δυσφορία των πολιτών και η φόρτισή τους είναι μεγάλη όταν διαπιστώνουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν καταχωρηθεί λάθος, θεωρείται αναγκαίο να διακοπεί η προανάρτηση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές μελέτης και να επανεξεταστεί το σύνολο του μελετητικού αντικειμένου, προκειμένου να είναι δυνατή η ολοκλήρωση του έργου της κτηματογράφησης με επιτυχία.

Αντιθέτως όμως, δόθηκαν σιωπηρά 15 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από πλευράς των δικαιούχων τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ενημερωθεί καν για την προανάρτηση εκτός ενός ενημερωτικού mail που εστάλη στην αρχή της ανάρτησης, σε όσους φυσικά έχουν την ευχέρεια να το χειριστούν.

Ο κ. Χριστόπουλος τονίζει στην «Π» ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αφενός στον ανάδοχο του οποίου η επεξεργασία των αρχικών στοιχείων αποδεικνύεται ελλιπής, αφετέρου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο παρέλαβε το στάδιο της μελέτης και έδωσε την έγκριση να «ανέβει» η προανάρτηση.

Το δε χρονικό περιθώριο των 45 ημερών που δόθηκε για τον έλεγχο της προανάρτησης και την κατάθεση της αίτησης διόρθωσης από την πλευρά των χιλιάδων πολιτών θεωρείται ανεπαρκές. Πολλοί αντιλήφθηκαν την τελευταία στιγμή ότι έπρεπε να ελέγξουν την προανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και βλέποντας ότι η αποτύπωση των στοιχείων τους ήταν λάθος, πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν στα γραφεία μηχανικών, οι οποίοι με τη σειρά τους «τα ακούν» από τους πολίτες και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα εκ μέρους του Κτηματολογίου.

Το σημαντικό είναι πως, τα όποια λάθη έχουν γίνει, μπορούν να διορθωθούν και στη φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών διαγραμμάτων που θα γίνει σε περίπου έναν χρόνο, όμως τότε οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν τέλος 5 ευρώ ανά δικαίωμα και σε πολλές περιπτώσεις αμοιβή σε κάποιον μηχανικό.

Θεωρείται, λοιπόν, αναγκαίος ο προγραμματισμός μιας γενναίας παράτασης τουλάχιστον 30 επιπλέον ημερών και δημοσιοποίηση εκ νέου της ανάγκης της συμμετοχής των πολιτών, αλλά και της διαβεβαίωσης από πλευράς αναδόχου και Κτηματολογίου ότι η συμμετοχή πολιτών και μηχανικών σε αυτή τη φάση δεν θα είναι μάταιη.