Σουηδία-Φινλανδία: Την Τετάρτη καταθέτουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.
Ιστορική ημέρα η αυριανή Τετάρτη 18 Μαΐου καθώς Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν μαζί τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.
“Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.
Στηρίζει το αίτημα ένταξης ο Όλαφ Σολτς
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις, ο κ. Σολτς τόνισε ότι έχει επισημάνει «ρητά και σκοπίμως» ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη υποχρεωμένες η μία απέναντι στην άλλη μέσω του ΟΗΕ και κυρίως μέσω της ΕΕ.
«Ειδικά σε αυτή την πολύ ειδική κατάσταση, μπορούν να βασίζονται πάνω μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να ενισχυθεί και η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών ασκήσεων στην Βαλτική Θάλασσα. Η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε ο καγκελάριος, αντιδρούν με το αίτημα ένταξής τους στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και στην αντίστοιχη «δραματική αλλαγή» στην κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη.
«Τώρα οι δύο χώρες θα ασκήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τη συμμαχία τους», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η ενταξιακή διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.
Ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις από την πλευρά του ανέφερε ότι η χώρα του έχει ήδη «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 260 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ συνεργάζεται με τους δυτικούς εταίρους προκειμένου να καλυφθούν και περιπτώσεις περιουσιών εκτός Λιχτενστάιν.
Ο καγκελάριος Σολτς επαίνεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Λιχτενστάιν εφαρμόζει τις κυρώσεις, όπως αποφασίστηκαν από την ΕΕ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News