Στέγαση υπό πίεση: Ένα στα τρία νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματος για το σπίτι
Ανησυχητικά στοιχεία για την επιδείνωση της προσιτότητας στέγης στη χώρα μας φέρνει στο φως πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος,

Η στέγαση στην Ελλάδα έχει καταστεί ολοένα και λιγότερο προσιτή για τα νοικοκυριά, όπως αναδεικνύεται από νέα μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat για το 2023 και την Έρευνα για τα Οικονομικά και την Κατανάλωση των Νοικοκυριών (HFCS).
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την προσιτότητα της στέγασης. Συγκεκριμένα, σχεδόν το ένα στα τρία νοικοκυριά σε αστικά κέντρα δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για στεγαστικά έξοδα, τα οποία περιλαμβάνουν ενοίκια ή δόσεις δανείων, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και δημοτικά τέλη.
Το στεγαστικό κόστος περιλαμβάνει όχι μόνο ενοίκια ή δόσεις στεγαστικών δανείων, αλλά και έξοδα για ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα και δημοτικά τέλη. Με την άνοδο των τιμών των ακινήτων, του ενεργειακού κόστους και τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά έχει γίνει ασφυκτική. Την ίδια ώρα, οι δημόσιες δαπάνες για την υποστήριξη της στέγασης παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη.
Η μελέτη καταλήγει σε σημαντικά ευρήματα:
- Η προσιτότητα της στέγασης μειώθηκε αισθητά την περίοδο 2018-2021.
- Ο δείκτης υπερεπιβάρυνσης από στεγαστικό κόστος είναι υψηλότερος στις αστικές περιοχές, όπου κυριαρχεί η ενοικίαση κατοικιών.
- Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη έλλειψη προσιτής στέγασης είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο και η Ήπειρος.
Τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά είναι εκείνα:
- Με ενοικιαζόμενη κατοικία ή με στεγαστικό δάνειο,
- Με νεότερους επικεφαλής ή ανέργους,
- Μεγαλύτερου μεγέθους ή μονογονεϊκά.
Μέσα από εμπειρικά υποδείγματα, η μελέτη αναδεικνύει ότι το καθεστώς ιδιοκτησίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την προσιτότητα: οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες με δάνεια αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο στεγαστικής υπερεπιβάρυνσης από εκείνους που διαμένουν σε ιδιόκτητες, αποπληρωμένες κατοικίες.
Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως η τιμή των ακινήτων έχει σαφή αρνητική συσχέτιση με την προσιτότητα και ότι η συνολική εικόνα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη στοχευμένων δημόσιων πολιτικών στέγασης, με βάση τα κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά των νοικοκυριών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News