Στη Νέα Καληδονία ο Μακρόν: Γιατί εξεγείρονται οι πολίτες ΒΙΝΤΕΟ

Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, έπειτα από τις ταραχές που ξέσπασαν την προηγούμενη Δευτέρα οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει σήμερα στο υπερπόντιο γαλλικό έδαφος της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς το νησί συγκλονίζεται από ταραχές εξαιτίας μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Ο Μακρόν θα μεταβεί «από απόψε» σ’ αυτό το γαλλικό αρχιπέλαγος του Ειρηνικού που συγκλονίζεται από βίαιες ταραχές, για να εγκαταστήσει εκεί «μια αποστολή», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό.

«Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα μεταβεί επιτόπου (στη Νέα Καληδονία). Θα αναχωρήσει απόψε για να εγκαταστήσει εκεί μια αποστολή», δήλωσε η Τεβενό.

Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, έπειτα από τις ταραχές που ξέσπασαν την προηγούμενη Δευτέρα οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας εξεγέρθηκαν εναντίον μιας εκλογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian.

 

Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ντόπιων διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής βάφτηκαν τελικά με αίμα.

 

 

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει εκτραχυνθεί με τον Λουί Λε Φρανς, Ύπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στη Νέα Καληδονία, να ανακοινώνει σήμερα την ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι αριθμός των αστυνομικών και χωροφυλάκων στο νησί θα ανέλθει στους 2.700 από 1.700.

«Θα φθάσουν ενισχύσεις για τον έλεγχο των περιοχών που τέθηκαν εκτός τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Λε Φρανς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ένα άτομο ύποπτο για ανθρωποκτονία παραδόθηκε στις αρχές.

Τα αίτια της αιματηρής εξέγερσης στο γαλλικό αρχιπέλαγος

 

Την οργή των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έχει προκαλέσει το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που αφορά το εκλογικό σώμα και υιοθετήθηκε από τους βουλευτές στο Παρίσι τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Μένει ακόμα να λάβει τα τρία πέμπτα των ψήφων των βουλευτών της Νέας Καληδονίας.

 

Το κείμενο αυτό έχει στόχο να διευρύνει το εκλογικό σώμα για τις επαρχιακές εκλογές, κρίσιμης σημασίας για το αρχιπέλαγος, με τη συμμετοχή όλων των αυτόχθονων της Νέας Καληδονίας και αυτών που κατοικούν εκεί τουλάχιστον δέκα χρόνια. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας θεωρούν πως με την κίνηση αυτή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο η πολιτική επιρροή του αυτόχθονα λαού των Κανάκ.

 

Πρόκειται για τη φυλή που αποτελεί το 41.2% του συνολικού πληθυσμού βάσει της απογραφής του 2019 και απαιτεί αυτοδιάθεση, σε αντίθεση με το 24.1% της «ευρωπαϊκής κοινότητας» που διαμένει στο νησί και τηρεί στενούς δεσμούς με τη γαλλική κυβέρνηση.

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτη ανάγκης για 12 ημέρες

Για το Παρίσι, η Νέα Καληδονία είναι σημαντική γεωπολιτικά, σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και λόγω των κοιτασμάτων νικελίου που διαθέτει. Το έδαφος αυτό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων ανατολικά της Αυστραλίας και έχει περίπου 270.000 κατοίκους, απέκτησε εκτεταμένη αυτονομία μέσω της Συμφωνίας της Νουμέα.

Οι κάτοικοί του ψήφισαν να παραμείνει τμήμα της Γαλλίας σε καθένα από τρία δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκαν το 2018, το 2020 και το 2021. Ωστόσο, το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας μποϊκόταρε την τελευταία ψηφοφορία λέγοντας ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμά της.

Τις τελευταίες μέρες, οι διαδηλώσεις έχουν πυροδοτηθεί από την απόφασή της γαλλικής βουλής να γίνει συνταγματική μεταρρύθμιση στη νησιωτική περιοχή, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε ζει εκεί τουλάχιστον μία δεκαετία, να έχει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.

Οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας και κυρίως το κίνημα των ιθαγενών Κανάκ καταγγέλλουν ότι η απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης έχει στόχο την περιθωριοποίηση των ντόπιων.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θα καθυστερήσει τη νομιμοποίηση της εκλογικής μεταρρύθμισης και θα προσκαλέσει εκπροσώπους του πληθυσμού της επικράτειας στο Παρίσι για συνομιλίες για την επίτευξη διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να επιτευχθεί νέα συμφωνία έως τον Ιούνιο, διαφορετικά θα την υπογράψει για να γίνει νόμος.

Η χαοτική κατάσταση στο νησί του Ειρηνικού

Από τις ταραχές που ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα, οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε – εκ των οποίων δύο αστυνομικοί και τρεις αυτόχθονες Κανάκ- ενώ οι αρχές έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Η γαλλική κυβέρνηση απάντησε στις διαδηλώσεις κηρύσσοντας τη Νέα Καληδονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 12 ημέρες.

Επιπλέον, απαγόρευσε τη χρήση της πλατφόρμας TikTok μέσω της οποίας επικοινωνούν όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις .

Το Παρίσι διαμηνύει ότι δεν θα γίνει ανεκτή η βία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Από την πλευρά του, ο Λουί Λε Φρανς, Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στη Νέα Καληδονία τόνισε ότι οι επιχειρήσεις για την παροχή τροφίμων και φαρμάκων στο κοινό θα ξεκινήσουν με ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων, αφαιρώντας οδοφράγματα.

 

Προβλήματα στην τροφοδοσία εξαιτίας των ταραχών

Η κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας ανέφερε σε δήλωσή της ότι το νησί έχει αποθέματα τροφίμων για δύο μήνες κι ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη διανομή των αγαθών.

Στις εργατικές συνοικίες της Νουμεά, που έχουν μεγάλο πληθυσμό αυτόχθονων κατοίκων Κανάκ, έχουν καεί κτίρια ενώ κατεστραμμένα οχήματα παραμένουν στη μέση του δρόμου, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Η Νέα Καληδονία είναι μια από τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με το protothema, σήμερα είναι η τρίτη χώρα σε παραγωγή νικελίου, ορυκτό πολύτιμο και ακριβό, διαθέτοντας το 25% συνολικών πόρων παγκοσμίως.

Επίσης θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον νότιο Ειρηνικό, πίσω μόνο από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Χαβάη. Tο κατά κεφαλήν εισόδημα αγγίζει μάλιστα τα 35.000 δολάρια.

Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ένας στους πέντε πολίτες της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς εργασία και πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης.

 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Πρόωρα 36άρια στην Πάτρα, πώς θα εξελιχθεί ο Μάιος και τα επεισόδια καύσωνα

Φονικό στο Κιλκίς: 54χρονος πυροβόλησε και σκότωσε 45χρονο

Ασπρόπυργος: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο οδηγός που βίασε την 27χρονη

Αχαΐα: Πήρε χρήματα για βιασμό και αθωώθηκε!

Καλαμάτα: Δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο, ένταση και τραυματισμοί στα δικαστήρια, δύο προσαγωγές ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ