Στην «Π» η Ιουλία Κλ. Τσέτη, η γυναίκα βιομήχανος που θέλει να πάρει τα ηνία του ΣΕΒ

Οι βασικές αρχές και θέσεις για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών

 

Τσέτη

H Ιουλία Κλ. Τσέτη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ και γενική γραμματέας του ΣΕΒ, αναγορεύεται σε επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης».

Από το 2010 είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ, ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle.

H Ιουλία Κλ. Τσέτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Σήμερα ο Ομιλος απασχολεί 700 εργαζομένους, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κηφισιά και εξάγει σε 72 χώρες.
Εχει δημιουργήσει το Ιδρυμα «ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης», με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά επιστημόνων, ενισχύοντας το brain gain.
Είναι γενική γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επικεφαλής της επιτροπής για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη και υποψήφια στις προσεχείς εκλογές για την προεδρία του Συνδέσμου.

Μέσα από συνέντευξη που έδωσε στην «Πελοπόννησο», η κ. Τσέτη μιλάει για την υποψηφιότητά της, την επιχειρηματικότητα και το όραμά της για τη συμμετοχική και συμπεριληπτική ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν και την επόμενη μέρα στον ΣΕΒ.

ΕΡ: Γυναίκα επιχειρηματίας και μάλιστα στον εξαιρετικά απαιτητικό χώρο της βιομηχανίας και παράλληλα υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ. Ανεξαρτήτως έκβασης των εκλογών, τι θέλετε να πετύχετε, πέρα από το «σπάσιμο» μιας ανδροκρατούμενης παράδοσης;

Κύριε Παπανδρέου, από την ώρα που ξεκίνησα αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι, στόχος μου και βασικό μου μήνυμα, ήταν και συνεχίζει να είναι η υποψηφιότητά μου στην προεδρία του ΣΕΒ, ανεξαρτήτως έκβασης, να αποτελέσει έναν ανοιχτό δρόμο και την απαρχή για να συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια και άλλοι συνάδελφοι από όλη τη χώρα, προκειμένου να μπορέσουμε όλες οι επιχειρήσεις -μικρές, παραδοσιακές, μικρομεσαίες και μεγάλες- να διασυνδεθούν ουσιαστικά, να αλληλεπιδράσουν, ισότιμα και συμπεριληπτικά, με σκοπό η ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμώ ότι με την απόφασή μου να… «ξεσκονίσω» το καταστατικό του κορυφαίου οικονομικού Συνδέσμου, ώστε να πραγματοποιηθούν εκλογές, αφήνω μία παρακαταθήκη Δημοκρατίας, συμμετοχικότητας και ελεύθερης επιλογής.

Επίσης, σημειώστε ότι μέσα από τη δική μου οπτική, δεν κάνω διακρίσεις σε άνδρες και γυναίκες. Αυτή είναι η δική μου θέση στη συμπεριληπτική ανάπτυξη και τη συμμετοχικότητα. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με γέφυρες. Με γέφυρες και ενωτικό πνεύμα, όποιον κλάδο κι’ εάν εκπροσωπεί ο καθένας μας. Και μόνο ως σύνολο, και μόνο όλοι ΜΑΖΙ μπορούμε να πάμε μπροστά, να δημιουργήσουμε και να επιτύχουμε.

ΕΡ: Πώς βλέπετε το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και απαιτεί ταχύτατες και ριζικές προσαρμογές; Θα προλάβουμε το τρένο; Και αναφέρομαι στον πράσινο μετασχηματισμό, στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Μία χώρα είναι ισχυρή και κυρίαρχη μόνο με παραγωγικές μονάδες, αλλά και με μία επάρκεια και αυτάρκεια πρώτων υλών, κάτι που το είδαμε ξεκάθαρα στη διάρκεια της πανδημίας. Γι’ αυτό μιλάω συχνά για την ανάγκη να αποκτήσει ο ΣΕΒ γρήγορες ταχύτητες και ευελιξία, ώστε να μπορέσουν αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις να τρέξουν γρήγορα, να διασυνδεθούν, να λειτουργήσουν με ένα πιο εξωστρεφές μοντέλο, να ενσωματώσουν στις λειτουργίες τους τη διττή μετάβαση -ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη ανάπτυξη- την τεχνητή νοημοσύνη και να είναι έτοιμες, για την 4η βιομηχανική επανάσταση και την εποχή της μοντέρνας μεταποίησης.

Επίσης, θα πρέπει να δούμε υπεύθυνα και σοβαρά τη μετάβαση των ΜμΕ σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στη χώρα και στην Ευρώπη.

Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι ΜμΕ, χρειάζονται περισσότερη εξωστρέφεια, διασύνδεση, αλληλεπίδραση, συμπερίληψη, συμμετοχικότητα. ψηφιακή κατάρτιση και καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν, να ενωθούν με το κέντρο, αλλά και με την Ευρώπη και θα πρωταγωνιστήσουν στο οικονομικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια.

Μην ξεχνάμε, ότι στην Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ΜμΕ ήταν 731.829 και αποτελούσαν το 99,9% των επιχειρήσεων στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα, απασχολούσαν το 83,5% των εργαζομένων ή 2,2 εκατομμύρια άτομα και παρήγαγαν το 57% της προστιθέμενης αξίας ή 34,8 δισ. Ευρώ. Οι ΜμΕ μπορούν να μετεξελιχθούν σε μεγάλες και εύρωστες επιχειρήσεις, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο, στην ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και εξωστρέφεια της χώρας.

Αλλα σημεία τα οποία θα πρέπει να δούμε άμεσα για να προλάβουμε τις εξελίξεις είναι:

  • Αντιμετώπιση των αντικινήτρων, συγκεκριμένα, το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές), διαχείριση του κόστους ενέργειας, επαναφορά ταχύτερων αποσβέσεων για επενδύσεις, σύνδεση της βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, δημιουργία και καλύτερη πρόσβαση έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και οι προκλήσεις της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επενδυτικών κινήτρων για τη βιομηχανία και την παραγωγή.
  • Ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ατζέντας βιομηχανίας και παραγωγής για την Ευρώπη, αξιοποιώντας το Γραφείο μας στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι μία επιτακτική ανάγκη, καθώς δυστυχώς η Ευρώπη χάνει σημαντικό μερίδιο της βιομηχανικής της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητάς της. Στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, δημιουργούμε χρονοδιάγραμμα με ενδιάμεσους εφικτούς στόχους, όχι μόνο για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για τις επιδόσεις παραγωγής και παραγωγικότητας στην Ευρώπη μας.
  • Ανοιγμα του Συνδέσμου στα μέλη του. Η διοίκηση του ΣΕΒ πρέπει να είναι σε συνεχή και αμφίδρομη επικοινωνία με τα μέλη και πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε μέσα από μια κουλτούρα συμμετοχής, συμπερίληψης και ανοιχτής επικοινωνίας.

ΕΡ: Είστε επιχειρηματίας της φαρμακοβιομηχανίας, έναν κλάδο που βλέπουμε να αναπτύσσεται με δυναμισμό στην Ελλάδα. Τι χρειάζεται να γίνει για να αναπτυχθεί ακόμα;

Η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος συνεισφέρει το 3,3% του ΑΕΠ, με πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία και με το φάρμακο να αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν. Ο κλάδος μας απέδειξε ότι αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα σε κάθε κρίση, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε υγειονομική, είτε πληθωριστική και ενεργειακή.

Η ανάγκη για μεγαλύτερη εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, για μείωση του clawback -το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αποτελεί ξεκάθαρη στρέβλωση, φρενάροντας τα αναπτυξιακά σχέδια πολλών βιομηχανιών- καθώς και οι μειωμένες τιμές σε πολλά φαρμακευτικά καταξιωμένα σκευάσματα που έχουν να τιμολογηθούν από το 2008, αποτελούν τα σημεία εκείνα που μας απασχολούν έντονα.

ΕΡ: Ο Ομιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη έχει συνεργασία και με την Πάτρα. Εχετε κάποια μελλοντικά σχέδια για την περιοχή;

Σήμερα απασχολούμε 18 εργαζομένους στην Πάτρα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι ωστόσο, καθώς συνεργαζόμαστε με το εμβληματικό και καινοτόμο -παγκοσμίως- Πανεπιστήμιο των Πατρών, με μία σειρά ερευνητικών προγραμμάτων και εργασιών που υλοποιούμε. Ευελπιστούμε μέσα από αυτή τη συνέργεια, να προκύψει κάτι δυναμικό, το οποίο όταν έρθει η ώρα, θα σας το ανακοινώσουμε.

ΕΡ: Ως γυναίκα επιχειρηματίας, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στις άλλες γυναίκες που σκοπεύουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο;

Οπως σας είπα αρχικά, δεν πιστεύω στη διάκριση φύλου, θρησκεύματος, χρώματος και πιστεύω. Εάν έχει ένας άνθρωπος τα εφόδια, τις γνώσεις, τον ενθουσιασμό, την υπομονή και το πάθος, βεβαίως, μπορεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό στίβο, αν και δεν είναι ένα εύκολος περίπατος σε καμία των περιπτώσεων.

Βεβαίως η δική μου η περίπτωση είναι ίσως λίγο διαφορετική, καθώς εκτός από βιομήχανος, είμαι πρωτίστως επιστήμονας, φαρμακοποιός και επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής δύο κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διττή αυτή ιδιότητα, με έχει βοηθήσει στο να αντιλαμβάνομαι πιο γρήγορα κάποια ζητήματα και διεργασίες και να αντιδρώ ανάλογα. Με έχει πείσει επίσης, πόσο σημαντική είναι για τη χώρα μας, η διασύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας, ώστε να δημιουργήσουμε κόμβους καινοτομίας και αριστείας, για την πρόοδο και την ευημερία της νέας γενιάς και την παραμονή τους στην Ελλάδα.