Τι συμβαίνει στον βυθό της θάλασσας όταν γίνεται σεισμός – ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Όταν συμβαίνει ένας σεισμός στον βυθό της θάλασσας, συμβαίνουν διάφορα φαινόμενα που σχετίζονται με την κίνηση των θαλάσσιων υδάτων Ποια φαινόμενα δημιουργούνται;

σεισμός

Σεισμός, ένα φαινόμενο που από μόνο του προκαλεί πανικό… Κάθε φορά που «χτυπά» ο εγκέλαδος, το διαδίκτυο πλημμυρίζει με video που καταγράφουν την ώρα της δόνησης σε σπίτια, δημόσιους χώρους, δρόμους κ.α. Τι συμβαίνει όμως στο βυθό της θάλασσας; Ποια φαινόμενα δημιουργούνται;

Βίντεο που ανάρτησε ομάδα δυτών στο διαδίκτυο, καταγράφει τα όσα συμβαίνουν στο βυθό της θάλασσας όταν συμβαίνει ένας ισχυρός σεισμός.

Η ομάδα δυτών κολυμπά ανάμεσα σε κοράλλια και ψάρια, κοντά στον βυθό της θάλασσας Banda που περιβάλλει τα νησιά Maluku της Ινδονησίας. Ωστόσο, κάποια στιγμή, καταγράφεται σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι δύτες φαίνονται να παρασύρονται μέσα στο νερό. Ο ένας προσπαθεί να κρατηθεί από κοράλλια και βράχια, πριν τελικά τους σκεπάσει ένα μεγάλο υποβρύχιο σύννεφο σκόνης.

https://youtu.be/Hp2lAY0OMoI

Τι συμβαίνει στη θάλασσα σε περίπτωση σεισμού

Όταν συμβαίνει ένας σεισμός στον βυθό της θάλασσας, συμβαίνουν διάφορα φαινόμενα που σχετίζονται με την κίνηση των θαλάσσιων υδάτων. Ο σεισμός προκαλείται από την απελευθέρωση ενέργειας που προέρχεται από την ελαττωματική κίνηση των εδαφικών πλακών.

Κατά τη διάρκεια ενός υποθαλάσσιου σεισμού, μπορεί να προκληθούν τα εξής φαινόμενα:

  • Θαλάσσια Σεισμικά Κύματα (Tsunamis): Οι υποθαλάσσιοι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία τσουνάμι. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, η θαλάσσια επιφάνεια του υδάτινου στρώματος μπορεί να ανυψωθεί ή να χαμηλώσει, προκαλώντας μια μαζική μετακίνηση νερού που δημιουργεί τα τσουνάμι.
  • Αλλαγές στη θαλάσσια βάθη: Ο σεισμός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη γεωμετρία του βυθού της θάλασσας. Υποθαλάσσιες πλάκες μπορεί να κινηθούν, δημιουργώντας ρωγμές ή ανυψώνοντας ή κατεβάζοντας τον υποθαλάσσιο κορμό.
  • Εμφάνιση αεροφορτίων: Κατά τη διάρκεια του σεισμού, μπορεί να εμφανιστούν αεροφορτία στο νερό λόγω της απελευθέρωσης αερίου που ήταν διαλυμένο στον υποθαλάσσιο όγκο.

Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την ακτογραμμή και τις παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, η κίνηση των υδάτων μπορεί να επηρεάσει τη ναυσιπλοΐα και τις υποθαλάσσιες υποδομές.

Τι είναι τσουνάμι

Το τσουνάμι δημιουργείται από μία σεισμική δόνηση. Για την ακρίβεια, το τσουνάμι δεν είναι τίποτα παραπάνω, παρά ένα αποτέλεσμα ενός σεισμού στη θάλασσα.

Βέβαια δεν δημιουργείται τσουνάμι ύστερα από οποιαδήποτε τυχαία σεισμική δόνηση και σε οποιοδήποτε σημείο.

Για να δημιουργηθεί τσουνάμι, θα πρέπει το επίκεντρο ενός σεισμού να βρίσκεται στον ωκεανό και η σεισμική δόνηση να είναι τεράστια και παρατεταμένη!

Το όνομα «τσουνάμι», που αποτελεί διεθνή όρο, προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις τσου-νάμι (tsu, 津, λιμάνι και nami, 波, κύμα), που θα μεταφραζόταν στα ελληνικά ως «κύμα του λιμανιού». Η ονομασία αυτή δόθηκε από τους Ιάπωνες, που πλήττονται συχνά από αυτά, λόγω του ότι δεν γίνονται αντιληπτά και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά είναι πολύ καταστρεπτικά όταν φθάσουν σε παράλιες περιοχές.

σεισμός

Ιστορικά τσουνάμι

σεισμός

Τα τσουνάμι ευθύνονται για τις περισσότερες απώλειες από την έκρηξη του Κρακατόα

Κρακατόα 1883: Το μεγαλύτερο σε μέγεθος τσουνάμι στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ήταν αυτό που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία, στις 27 Αυγούστου 1883. Το μέγιστο ύψος των κυμάτων που δημιουργήθηκαν, εκτιμήθηκε στα 30 – 40 μέτρα.

Ινδονησία 2004: Ένα από τα πλέον καταστρεπτικά τσουνάμι της σύγχρονης ιστορίας (και αυτό με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων θυμάτων), εκδηλώθηκε μετά τον σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στην Ινδονησία, μεγέθους 9,1 – 9,3 Ρίχτερ και είχε ως αποτέλεσμα, σχεδόν 250.000 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.

σεισμόςΙαπωνία 2011: Στις 11 Μαρτίου 2011, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 9,0 – 9,1 Ρίχτερ στην βορειοανατολική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να διαδοθεί τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ειρηνικό ωκεανό. Στις Ιαπωνικές ακτές το τσουνάμι έφτασε σε ύψος τα 10 μέτρα, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές (με 19.759 νεκρούς) και τεράστιες καταστροφές, ενώ σε κάποια σημεία έφτασε ακόμα και τα 30 μέτρα, αν και το μέγιστο ύψος που καταγράφηκε ήταν 40,5 μέτρα.

 

Πώς ο σεισμός δημιουργεί τα Τσουνάμι ;

Τα Τσουνάμι μπορούν να παραχθούν όταν παραμορφώνεται απότομα ο πυθμένας θάλασσας και μετατοπίζεται κάθετα το νερό που βρίσκεται πάνω από το σημείο της παραμόρφωσης. Οι τεκτονικοί σεισμοί είναι ένα ιδιαίτερο είδος σεισμού που συνδέονται με τη παραμόρφωση του γήινου φλοιού.

Όταν αυτοί οι σεισμοί εμφανίζονται κάτω από τη θάλασσα, το νερό επάνω από την παραμορφωμένη περιοχή μετατοπίζεται από τη θέση ισορροπίας του.

Τα κύματα διαμορφώνονται δεδομένου ότι η μετατοπισμένη μάζα ύδατος, που ενεργεί κάτω λόγω της βαρύτητας, προσπαθεί να επανακτήσει την ισορροπία της. Όταν μεγάλες περιοχές του πυθμένα της θάλασσας ανυψώνονται ή υποχωρούν, ένα Τσουνάμι μπορεί να δημιουργηθεί. Οι μεγάλες κάθετες μετακινήσεις της επιφάνειας της γης μπορούν να εμφανιστούν στα όρια των πλακών.

Οι πλάκες αλληλοεπιδρούν κατά μήκος αυτών των ορίων και προκαλούν σεισμούς και προϋποθέσεις για την δημιουργία Τσουνάμι .

 

Τι συμβαίνει σε ένα Τσουνάμι καθώς πλησιάζει το έδαφος;

Δεδομένου ότι ένα Τσουνάμι αφήνει τα μεγάλα θαλάσσια βάθη του ανοικτού ωκεανού και ταξιδεύει σε πιο ρηχά νερά, προς την ακτή, μετασχηματίζεται. Ένα Τσουνάμι ταξιδεύει με ταχύτητα που συσχετίζεται με το βάθος του νερού, έτσι καθώς το βάθος μειώνεται, το Τσουνάμι επιβραδύνει. Η ενέργεια του tsunami, που εξαρτάται από την ταχύτητα και το ύψος των κυμάτων, παραμένει σχεδόν σταθερή.

Συνεπώς, καθώς η ταχύτητα του Τσουνάμι μικραίνει, αφού ταξιδεύει στο πιο ρηχά νερά, το ύψος του αυξάνεται. Λόγω αυτής της επίδρασης από την μείωση του βάθους ένα σχεδόν μικρής έντασης tsunami στη θάλασσα, μπορεί να γίνει τεράστιο σε ύψος κοντά στην ακτή.

Όταν τελικά φθάνει στην ακτή ένα Τσουνάμι μπορεί να εμφανιστεί ως γρήγορα αυξανόμενη ή μειούμενη παλίρροια ή ως μία σειρά διαφορετικών κυμάτων ή ακόμα και ως παλίρροια με μεγάλο μέτωπο.