Τζορτζ Τσούνης: «Δεν θα ξεχάσω τις ρίζες μου, εδώ είναι ο τόπος μου»

Συγκίνηση για τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε επίτιμοςδημότης Ναυπακτίας στην 451ης επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Τσούνη

Με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του και με μια ομιλία βγαλμένη μέσα από την καρδιά του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ανακηρύχθηκε χθες επίτιμος δημότης Ναυπακτίας, σε ειδική τελετή που έγινε στο δημαρχείο της ιστορικής πόλης, την ημέρα της επετείου της ιστορικής ναυμαχίας.

Ο κ. Τσούνης, απέφυγε τις τυπικότητες που πολλές φορές επιβάλλει η θέση του, και έκανε μια ομιλία βγαλμένη μέσα από την καρδιά του. Αναφέρθηκε στον τόπο καταγωγής του, τον Πλάτανο Ναυπακτίας, στον καθημερινό αγώνα της οικογένειάς του για την επιβίωση και στους στενούς δεσμούς που είχε με την πόλη της Ναυπάκτου.

«Εξομολογήθηκε» πόση συγκίνηση ένιωσε, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το χωριό των γονέων του, το 1974 και προκάλεσε τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων όταν έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ξεχάσω τις ρίζες μου, εδώ είναι ο τόπος μου. Μπορεί να είμαι σήμερα πρέσβης των ΗΠΑ, αλλά, πάντοτε θα είμαι αυτό το παιδάκι από τον Πλάτανο και τη Ναύπακτο».

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Η τελετή έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα να αναφέρει στον χαιρετισμό του, ότι η ανακήρυξη του Τζόρτζ Τσούνη σε επίτιμο δημότη, είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης για την διαρκή στήριξή του στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ και ένα ευχαριστήριο για τους δεσμούς που διατηρεί με την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Αναφέρθηκε φυσικά και στο ανεξίτιλο στίγμα που άφησε στην παγκόσμια ιστορία και στην Ευρώπη η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία έθεσε τα θεμέλεια της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης.

Το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης (ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού), ο οποίος έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη μέρα και στιγμή, εξάροντας την αξιοσύνη του Τζόρτζ Τσούνη, τη δύναμη ψυχής, την εντιμότητα, την αγάπη για τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη και υποστήριξη των κοινών μας ιδεών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι «σήμερα η Ναύπακτος τιμάται και τιμά». Τόνισε πως η συγκίνηση και η αίσθηση ελληνικότητας που ακτινοβόλησε η ομιλία του κ. Τσούνη, αρκούν από μόνες τους, για να μην πει κανείς τίποτα άλλο. Σημείωσε ωστόσο, ότι η σημερινή συνεισφορά του, ξεπερνά τα απλά πλαίσια μιας σχέσης καθώς είναι στενά συνδεδεμένος με σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως ο Μπομπ Μενέντες, που τιμούν την έννοια του φιλελληνισμού, όχι απλά γιατί αγαπούν την Ελλάδα, αλλά γιατί βλέπουν ότι πρέπει να προστατευθεί από κάθε είδους απειλές.

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, Σπήλιος Λιβανός, Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος και ο δήμαρχος Θέρμου Σπυρίδων Κωνσταντάρας, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος, αλλά και εκπρόσωποι της ομογένειας, όπως ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδης, κ.α.